Vedro nebo, plavi okean, savršene vremenske prilike, cveće i veseli ljudi. Na to pomislimo kad kažemo Havaji. Međutim ne dajte se zavarati. Ima i nešto strašno u veži sa ovim tropskim ostrvima.

To su sve one strašne priče i legende kojima starosedeoci plaše decu i došljake.

Mujina, Žena bez lica

Mujina je prvenstveno deo japanskog folklora. Biće bez lica koje može da se preobrati u ženu, u Japanu se zove Kenzo. Ova legenda je preneta i na Havaje i 1959. jedna žena je prijavila da je u toaletu videla ženu koja češlja kosu. Kada se približila ovoj ženi crvene kose primetila je da ona nema lice! Žena koja je prijavila čudan događaj optužena je da je imala nervni slom i poslata u mentalnu ustanovu. Međutim isti događaj je u jednoj radio-emisiji ispričala druga žena 1981.

2 faceless Strašne priče: Legende sa Havaja

Noćni hodači

Huaka’ipo su duhovi havajskih ratnika koji večno marširaju ostrvima. Nikada ih ne možete videti danju, ali noću oni marširaju pravolinijski noseći oružje, baklje, bubnjeve i ćaskaju među sobom. Ukoliko ih pogledate, ubiće vas, osim ako vas neki predak ne prepozna i kaže da ste njegova krv. Da se to ne bi dogodilo morate momentalno leći na zemlju licem ka dole, ne biste li iskazali poštovanje.

Zelena žena

Slično kao i mujina, stvorenje koje menja oblik zove se obake u japanskom folkloru. Kada je ova legenda dospela na Havaje, opisivana je kao zelena žena, koju prekriva buđ i mulj i ima krljušti. Legenda kaže da je žena jedan dan posetila “Wahiawa Gulch” školu sa svojom decom. Deca su joj nestala, ona je doživela srčani udar i od tada luta kao duh tražeći svoju izgubljenu decu.

Kaimuki House

I ova legenda je došla iz Japana. Kaša je demon kanibal koji se hrani ljudskim leševima i njihova tela nosi u pakao gde će ih stići kazna za sva zla koja su počinili za života.

Smatra se da ovaj demon živi u Kaimuki kući u Honoluluu na Havajima.

Žena je 1942. prijavila da joj je nešto napalo decu. Kada je stigla policija zatekla je ženu koja histerično vrišti da duh hoće da ubije njenu decu. Prema izveštajima, policija je videla nevidljivu silu koja je napala i bacala decu s jednog na drugi kraj sobe.

10 house1 Strašne priče: Legende sa Havaja

Lenka Gatić

Comments