Ljudi često nisu ni svesni šta sve uzrokuje stres. Iz dana u dan se osećate sve lošije, iscrpljeni ste, mrzovoljni, ne možete da postignete i ispunite sve obaveze koje imate, a opet – od vas se to očekuje. Nekada je lista obaveza predugačka i sama pomisao na nju je stresna, a tek kad shvatite da je rok za njihovo rešavanje sve bliži…

Stres je postao vrlo prisutan i gotovo je deo svakodnevice. Stres jer se ustali nekoliko minuta kasnije, jer kasni prevoz, jer je red u pekari, jer niste stigli da doručkujete i na miru popijete tu jutanju kafu. Papiri na stolu koji samo vas čekaju, telefon koji neprestano zvoni. Još ako na sve to dodate i članove svoje porodice kojima morate da završite nešto jer je to “tri minuta posla”, pa stres jer to niste stigli i taj neko je ljut na vas. Ručate usput jer sastanak počinje za pola sata, a vi morate sa jednog kraja na drugi, na samom kraju… Stres jer kuća nije baš u potpunosti sređena, a vi ste premoreni i danas ste dali 100% sebe, a čini vam se kao da to nije ni 10%.

Kad se sve sabere i oduzme, svaki segment života sa sobom donosi posebnu vrstu stresa, ali čini se kao da je on najviše prisutan u toku radnog vremena, naročito jer se podrazumeva da ćete danas stići mnogo više od planiranog.

Ne postoji gumica koje može da obriše i obaveze i stres i sve drugo, ali postoji metod koji će vam sigurno pomoći. U nastavku teksta, delimo sa vama korisne savete koje i sami primenjujemo!

Skeniranje tela  

Ako imate dodatnih 10 ili 15 minuta, možete da počnete da primenjujete tehniku skeniranja tela. Šta to tačno znači? Ovo je vežba koja vas uči da na najbolji način osvestite pojedine delove svog tela i bolje ih upoznate.

Isključite zvuk na telefonu kako vas niko ne bi ometao, smestite se u stolicu ili fotelju, zatvorite oči i duboko udahnite. Postepeno, otpuštajte vazduh fokusirani na svoje telo (možete i da nabrajate u sebi delove tela – glava, oči, nos, usta, ramena i tako do peta). Osvestite dodirne tačke svog tela, dišite i isključite sve druge misli. Kad konačno budete spremni, još jednom mentalno skenirajte svoje telo (ponovo nabrojte delove tela), svaki deo posebno ispitajte i, kao da čistite negativnu energiju, dišite i budite istrajni. Nakon samo 3 dana, za vas će ova vežba postati rutina koju nikada nećete želeti da izbacite.

Pročitajte i ovo: Kako da uspešno promenite karijeru

Vizualizacija

Još jedna tehnika svesnosti koja je odlična ako želite da svoj um pripremite za određene okolnosti. U početku, ova vežba može da bude malo komplikovanija jer zahteva potpunu prisutnost mašte. Dakle, potrebno je da zamislite nešto specifično što će da vas odvede što dalje od trenutnih problema i stresova, pozitivne slike koje stvarate u glavi će doneti pozitivno razmišljanje, a samim tim smanjiti i nivo stresa u vašem telu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Disanje za početnike

Nemate uvek vremena za duge šetnje, uživanje ili vežbanje. Potrebno vam je nešto efikasno i nešto što brzo može da eliminiše loše i negativne misli i tenziju koja vam je, čini se, potpuno zgrabila ramena. Najjednostavnija i najbolja vežba je vežba disanja. Disanje za početnike podrazumeva dva ili tri tipa disanja koja će vam sigurno pomoći, a zaista nisu teška.

Udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi, a potom otpuštajte vazduh na slovo “s” – ponovite ovo nekoliko puta!

Još jedna vrlo korisna vežba je vežba brojanja. Udahnite, zadržite dah i potpuno fokusirano u sebi, izbrojte do od 1 do 10 i od 10 do 1. Ovo je vežba koje će sigurno promeniti vaše raspoloženje. 

Pročitajte i ovo: Kako da se izborite sa osećanjem izolovanosti i usamljenosti kad radite od kuće

Naslovna fotografija: instagram.com/loveradiationx

Dragana Stojanović

Comments