Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Povratak 90-ih: Tri stvari koje treba da znaš o dekadi koja je kršila sva modna pravila

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Svi pričaju o IPL-u, a ti još uvek koristiš brijač?!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Univerzitet u Bolonji osnovan je 1088. godine i to ga čini najstarijim na svetu. Univerzitet je multikampus, sa sedištima u Bolonji, Ćezeni, Forliju, Raveni, Riminiju i ogrankom u Buenos Ajresu. Mnoga velika imena školovala su se ovde, poput Guljelma Markonija (Guglielmo Marconi), izumitelja radija. Mnogi cenjeni intelektualci predavali su ovde, a jedan od trenutnih profesora jeste i čuveni pisac Umberto Eko (Umberto Eco).

Anđela (Angela Desiante) dolazi iz Gravine, mesta u Pulji, regiji na jugu Italije. Studira na Poljoprivrednom fakultetu i podeliće sa vama svoje studentsko iskustvo.

16 Studenti bez granica: Učenje i zabava u Bolonji

Bolonja je grad sa najviše stranih studenata – svake godine dolazi ih na hiljade

Fakultetski život

Studiram ekonomiju i marketing u agroindustriji na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Bolonji. Grad je velik, prepun studenata i stranaca. Nije mnogo čist i prilično je zagađen, ali kvalitet usluga poput prevoza, institucija i studentskih servisa izuzetno je visok u odnosu na državni prosek. Moje osnovne studije traju tri godine podeljene na dva semestra – zimski i letnji. Tako su raspoređeni i ispitni rokovi, posle svakog semestra. Predavanja su uglavnom ex cathedra, ali profesori podstiču studente na aktivnost, iako prisustvo nije obavezno. Nakon predavanja, profesori dele studentima materijal u vidu slajdova. Takođe, daju i literaturu za ispite koja se lako može naći u nekoj od brojnih biblioteka u Bolonji. Ispiti mogu biti i usmeni i pismeni. Da bi se ispit položio iz prve i sa dobrom ocenom potrebno je mnogo učiti.

26 Studenti bez granica: Učenje i zabava u Bolonji

Osim fakulteta, Bolonja studentima nudi i brojne biblioteke, medijateke i čitaonice, koje se nalaze bukvalno na svakom ćošku

Život van fakulteta

Pored predavanja i ispita, studentima ne ostaje mnogo slobodnog vremena. Ipak, moguće je imati honorarni ili posao preko vikenda. Nažalost, zbog trenutne krize, takav posao skoro je nemoguće naći. Ono malo slobodnog vremena što imam, trudim se da potrošim na sport i zabavu. Već nekoliko godina volontiram u “Menzi za siromašne”. Volim i da izlazim. Ne pronaći žurku u Bolonji isto je kao otići na more i ne pronaći vodu! Grad je zaista živ i mlad, ali ne i jeftin.

33 Studenti bez granica: Učenje i zabava u Bolonji

Anđela (desno) govori srpski jezik i volela bi da dođe u Novi Sad na studentsku razmenu

Pogled u budućnost

Po mom mišljenju, italijanski univerziteti stavljaju akcenat na teorijsko znanje, što stvara poteškoće pri kasnijem traženju posla. Kada završim fakultet, volela bih da se vratim u Pulju, moje rodno mesto, i da se tamo zaposlim. Moj studentski život jeste jedan veliki rast: rastem ja, rastu moji prijatelji, raste iskustvo, raste znanje… Raste i broj stranica za učenje!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice