Marija Vidanović bila je glavni dizajner za izradu plakata i fotograf za vreme Exit festivala. Ona je svoje znanje stečeno na osnovnim akademskim studijama primenila u praksi, upravo kao dizajner Exit-a. Marija je studentkinja III godine Grafičkog dizajna i postala je uspešna dizajnerka studirajući preko interneta na Univerzitetu Metropolitan. Obavili smo kratak intervju i pogledajte šta je Marija imala da nam kaže.

Umetnost kao profesija zahteva korišćenje kreativnosti i znanja svakog ko se umetnošću bavi. Stoga, za početak nam kažite kako je to biti student Grafičkog dizajna?

Svaka vrsta kreativnog izražavanja kroz crtež, sliku, ilustraciju je nešto što oduvek volim. Pronašla sam se u dizajniranju štampanih medija a program studiranja na Univerzitetu Metropolitan mi se svideo. Studije grafičkog dizajna su mi veoma važne pa sam se dosta  posvetila tome kako bih jednog dana bila zaista uspešan dizajner.

Potrebno je pronaći ono što volite da bi uživali u studiranju a kasnije i u poslu.

Marija, Vi ste student Univerziteta Metropolitan i studirate online preko postojećeg e-Learning sistema koji Univerzitet koristi. Recite nam, koliko je za Vas važno studiranje preko interneta i koje Vam prednosti omogućuje?

Online nastava meni omogućava da studiram ono što želim bez obzira gde se nalazim. Za mene konkretno je značajno iz razloga jer ne živim u Beogradu, ali ovakav način studiranja ima još mnogo prednosti. Vremenski neograničen pristup nastavnom materijalu daje mogućnost detaljnog usavršavanja praktičnog znanja, veliku slobodu da se organizuje vreme prema potrebama i dozvoljava mi da se pored studiranja posvetim i drugim aktivnostima a da pored toga uspešno završavam sve obaveze na fakultetu.

Marija Vidanovic Studirajući preko interneta Marija Vidanović je postala uspešna dizajnerka Exit festivala

S obzirom na to da ste III godina studija, opišite nam Vaše dosadašnje profesionalno iskustvo.

Još uvek sam najviše posvećena studijama i usavršavanju ali sam pored toga kao grafički dizajner bila angažovana i na nekim projektima. Radila sam za Exit fondaciju dizajn i fotografiju, a u sklopu toga promo materijal za Youh fair.

Rekli ste da ste bili angažovani kao fotograf na jednom od najvećih i najposećenijih festivala koji se održavaju u Srbiji, tačnije na Exit festivalu. Dočarajte nam Vaše iskustvo.

Moje angažovanje na Exit festivalu dogodilo se neočekivano. Naime, prijavila sam se kao volonter kako bih na bilo koji način učesvovala u organizaciji festivala ali je Exit fondaciji bio potreban dizajner za izradu plakata i fotograf za vreme festivala. Kada su iz iz produkcionog tima pogledali moj portfolio odlučili su da budem deo njihovog tima. Sa ostalim volonterima smo došli do idejnog rešenja plakata za “VOLUNTEER VOLUME UP”. Iz Exit fondacije su bili zadovolnji mojom idejom i zalaganjem na prethodnom zadatku pa su me angažovali da dizajniram kompletan promo materijal za Youth Fair koji se održavao pred sam festival. U toku festivala fotografisala sam volontere. Ovo iskustvo je za mene veoma značajno.

Exit plakat Studirajući preko interneta Marija Vidanović je postala uspešna dizajnerka Exit festivala

 Marija, gde Vi vidite sebe kroz 5 godina?

Mislim da malim koracima gradim sebi uspešnu budućnost. Teško mi je da kažem gde vidim sebe, ali svakako za 5 godina vidim sebe ostvarenu u ovom poslu. Još uvek ima dosta oblasti koje me ineresuju i želim da se i dalje usavršavam i učim kako bih izgradila sebe i bila uspešan umetnik.

Za kraj, šta imate da poručite mladima koje interesuje umetnost isto kao i Vas?

Umetnost kao profesija se u mnogo čemu razlikuje od ostalih. Da bi se doslo do uspeha u ovoj oblasti pre svega mora postojati određeni telenat ali je za uspeh najvažniji trud,  konstantno ulaganje i ljubav prema onome što radite. Mislim da je veoma važno da mladi umetnici pre svega odaberu studije koje će ih usmeriti i dati neophodno osnovno znanje i naravno motivaciju za dalji napredak. Studiranje je važno jer se u tom periodu formira stil a potrebno je da se od strane profesora on prepozna i usmeri u dobrom pravcu. Pored toga, treba stalno ulagati u sebe, sticati nova znanja, pratiti dešavanja, istraživati sebe kako bi pronašli ono u čemu će biti najbolji. Sigurna sam da na taj način uspeh neće izostati.

Comments