Oni očekuju da pročitamo njihove misli, osećanja i skrivene želje, jer veruju da mi to stvarno možemo – toliko puta su se uverili koliko je teško sakriti nešto što ne žele da priznaju. Koliko god bile intuitivne i vešte u ohrabrivanju muškaraca da nam se otvore i povere, i mi patimo od stereotipa i predrasuda. Možda nam ove smernice pomognu da ih odbacimo.

Oni žude za intimnim komplimentima i pohvalama

Ubeđene da njih uglavnom zanima samo “glavna stvar” i suočene sa tim da muškarci uglavnom uopšte ne razmišljaju kako izgledaju kad se svuku i da su tako komotni i rasterećeni (za razliku od nas) propuštamo da im kažemo koliko su lepi i privlačni, kako obožavamo njihova ramena i ruke, kad nas gledaju “onako” i naravno – kako im je divan i moćan penis.

Takođe žude za intimnošću

Istraživanja su došla do interesantnih rezultata – dečaci u školskom uzrastu su mnogo privrženiji i mnogo više ispoljavaju emocije od devojčica istog uzrasta. A negde u to vreme počinju da osećaju pritisak društva i okoline, da budu muškarci, da budu jaki, da ne “plaču kao devojčice”, odnosno, da ispune stereotipna očekivanja od muškaraca. Nastojeći da se identifikuju sa tom snagom i čvrstinom koja im se nameće, potiskuju želju za bliskim kontaktom, guše svoju emotivnost i prikrivaju svoju potrebu za intimnošću i bliskošću. Umesto otvorenosti, topline i predanosti kojoj su prirodno bili skloni, pojavljuju se strah i odbojnost i unutrašnji konflikti – oni žele bliskost, otvaranje i poverenje, a pokušavaju da ostanu distancirani i zatvoreni, da ih “slabosti” ne bi razotkrile i da ne bi ispali u očima žena (i naročito u očima drugih muškaraca) manje vredni, manje muškarci. Svega toga treba da se setimo kad dođemo u situaciju da se partner povlači u sebe, zatvara i ograđuje i tada treba da mu pružimo ono što samo žena koja voli i koja je voljena može – da ga razumemo, zagrlimo, utešimo (iako se on ponaša kao da mu to ne treba), da ostanemo uz njega i pokažemo mu da je bezbedno za njega da se opusti, da ga nećemo ismejati i odbaciti zbog njegovih strahova i sumnji, već da ćemo ga upravo zbog toga još više voleti.

Comments