• NE OKREĆI SE, SINE

Vozite se kolima. Lukavo si se dosetio i pobacao sve kompromitujuće stvarčice – otvoreno pakovanje kondoma, idiotsko srce sa natpisom “najboljem vozaču”, CD sa Sergejevog koncerta i posvetom na njemu. Na semaforu je crveno, eto idealne prilike da poljubiš to slatko čeljade koje sedi pored tebe. Ali, avaj! Prikaza koja prelazi ulicu ti odvlači pažnju. Roze plišana trenerka, taj pirsing u pupku koji bezobrazno štrči, jeftina nadogradnja izaziva sado porive u tebi. Kasno si primetio da se mala pored tebe smorila. Na pitanje šta joj je, reci će jedno kratko “‘ništa” (ako se desi da započnete vezu, verovatno će ti kopati oči ako se ponovi ovakva scena).

Ok, znamo mi da volite odmeriti kakvu dobru curu, međutim, pustite nas da živimo u nadi da baš naš momak prezire jeftine polovnjače, igračice i promoterke. Stoga, ako vidiš Jami lično kako trči sa nakurnjakom, okreni glavu. Kamenjarke ionako možeš videti na svakom ćošku, a kod svoje male ćeš izazvati respekt. Ili još bolje – zamisli nju kako balavi dok gleda u napupelog izbacivača na splavu u roze majici sa cirkonima i tribal tetovažom.

• S KIM, ČIME, KOME, KA ČEMU

Ah, taj prvi sastanak… Otupeo si trimer dok si se sređivao, izabrao si košulju od pre dve Nove godine, bokserice sa najmanje rupa (nikad se ne zna), i stavio fensi parfemčić mlađeg brata. I mlada dama se potrudila – specijalno za prvi dejt je ispeglala kosu i obukla biznis cica kombinaciju: suknju ispod kolena, sako i baletanke. Ali, vi se vozite već dvadesetak minuta i pojma nemaš gde ćete. I ne pomišljaj da joj postaviš najgluplje pitanje na svetu. Zašto nisi razmišljao o tome pre nego što si seo u kola? Za početak, napravi listu potencijalnih kafića. Naravno, nemoj da je prestraviš tako što ćeš joj predložiti motel ili kafanu kod Miće stresa odakle ne izbijaš. I nemoj da je pitaš gde obično ide, jer devojke tada lažu. Takođe, u startu zaboravi ideju da odete u šetnju pored reke ili u park. Čak i ako ne nosi štikle od 12 cm, neće joj se svideti ideja da tumara po mraku sa mladićem koga jedva poznaje. Dakle, par pristojnih kafića za početak, i odobrovoljićeš i baksuza kao što sam ja. Videćeš, sve će ići toliko lepo da ćete uskoro pevati karaoke u paru i ići na salsa večeri.

firstd1 Stvari koje nikako ne treba raditi na prvih nekoliko izlazaka

Ah, taj prvi sastanak...

• I CURE RECKE UDARAJU

Zabavljali ste se pet godina, tvoja majka ju je volela kao rođeno dete, a onda je završila višu poslovnu, zaposlila u banci i ostavila te zbog tamo nekog menadžerčića, koji je, btw, gay. Nikako! Bila je slatka kao šećer kao klinka, ali, sada je go-go plesačica koja na sve načine pokušava da uđe u Velikog Brata i snimi singl za Renome. Priča se i da udara po belom, kada je u “viđenijem” društvu. Nipošto! Kakva god da ti je ljubavna istorija, preskoči je! U glavi tvoje nove drage izazvaće samo konfuziju i gomilu pitanja koja ti neće postaviti. Stoga, ako te upita nešto o bivšim vezama, daj joj neki neodređeni odgovor i poštedi je glavobolje na neko vreme. Naravno, ovo važi ako nisi naiđao na bolesnicu koja će ti na prvom sudaru pričati kako joj je bivši antibebi pilule zamenio andolima. Tad slobodno možeš reći da si bio u grupnjaku sa bivšom i njenom drugaricom, ali si se smorio kad si video da im je dovoljno zabavno i bez tebe.

• E, TO SAM TI JA

U vojsci si bio heroj jer si imao petlju da se suprostaviš desetaru. Karijeru si počeo kao kurir, a onda te je gazdarica zgotivila (kako kažu neki) i sada si njena desna ruka i treće oko. Ne voliš kad te neko laže ( a ko to, pa voli?), prevaru ne praštaš, samo se okreneš i odeš jer nisi konfliktan lik. Kevu voliš najviše na svetu, u svađi ste sa stricem, tj. njegovom ženom, jer je prisvojila dedin stan. Uspori, zaboga! Svako od nas voli da se samoanalizira, ali, pitanje je, da li je nekom zanimljiva tvoja verbalna psiho brošura? Možda ta devojka želi da te upozna, otkrije nešto o tebi. Greti Garbo su agenti savetovali da ne priča o privatnom životu (jer nije umela lepo da se izražava) i tako je stvoren kult misteriozne Šveđanke. Pre nego što svoj lik i delo poslužiš na tacni, pusti da te neko otkrije. Možda saznaš nešto novo o sebi.

• MOGU LI?

Stigao je i taj dan. Proleće je došlo u tvoj kraj, a ona kod tebe u stan. Prvi put. Upalio si indijske štapiće, sipao vino iz tetrapaka u kevine kristalne čaše za slavu, u pozadini pevuše Aleksandra Radović, Sergej i Šade. Ona sedi na fotelji, jer nije pristojno da se odmah uvali u krevet. Razmišljaš kakav veš nosi. Polako klipane, nemoj da je prestraviš, razmišljaš u sebi. Približavaš joj se polako iako bi najradije skočio na nju. Sklanjaš joj pramen sa lica, filmski, kao da si glavni lik u spotu grupe Ruž. Gledaš je značajno, oči ti dobijaju onaj misteriozni sjaj, i postavljaš joj ubedljivo najdebilnije pitanje na svetu – mogu li da te poljubim? Leba ti, možeš li da smisliš pametan odgovor na to? Jes’ ti gledao filmove možda? Ko to još pa pita? Umesto toga, jednostavno je poljubi, pa nije valjda došla da gleda tvoje markice i kevine goblene. Tada će čuvena fraza- izvini, nisam mogao da odolim, prelepa si – dobiti na težini.

Srećno!


Sonja Martić je ekspert za profilisanje gradskih faca i vodič kroz ljudske klišee, flegmatična kučka sa ogromnim srcem, koja u sebi nosi neverovatan spoj patrijarhalnog i proevropskog.

Comments