Ponekad je to rešenje – protivpožarni izlaz. Umesto da gasiš vatru, zbrišeš niz merdevine. Jeste klimavo i nestabilno, ali si suviše zauzeta održavanjem ravnoteže, da bi obraćala pažnju na požar koji ti gori u grudima.

Neprekidno si zauzeta

Uspevaš da se toliko preokupiraš poslom, da ljudi oko tebe počinju da izražavaju zabrinutost i da ti savetuju da uzmeš odmor, da usporiš, da se opustiš. A ti ne možeš da im kažeš da ne smeš da staneš, jer ćeš se slomiti i da ne znaš da li ćeš posle toga uopšte moći više da se pokreneš. Zato jurišaš, dok ne padneš na nos. Ova ludačka trka se obično završava kad toliko naškodiš sebi, da se razboliš. Jednostavno trošiš previše goriva da bi sebe održala zauzetom, da bi nivo distrakcija koje ti skreću pažnju sa osećanja odžrala na maksimumu, da moraš da se potrošiš. Ako se već prepoznaješ u ovome, bilo bi pametnije da se zaustaviš (i slomiš ako treba) svojom voljom, nego da te nešto natera na to.

Baviš se tuđim problemima

Jedan od načina da ostaneš zauzeta i da pobegneš od svojih osećanja, jeste bavljenje tuđim problemima – uskačeš i pomažeš drugima u svemu. Kolegama na poslu, komšijama, prijateljima, rodbini, nepoznatim ljudima… Za svakoga si spremna da se zauzmeš, osim za sebe. Kad neko od vas traži da nešto uradiš, nikada ne odbijaš, čak i ako ti se to ne sviđa – jer na taj način nekome pomažeš, ostaješ zauzeta, a možeš i da se nerviraš što radiš nešto što ti ne odgovara, to je bolje nego da razmatraš svoja bolna osećanja.

Tražiš ventil kroz muziku

Odjednom su ti strašno bitne neke pesme, čije reči izražavaju i opisuju ono što osećaš, a za čim ne možeš sama da posegneš – ali tu je muzika, da to uradi umesto tebe. Slična je stvar sa literaturom koju čitaš, filmovima i serijama koje gledaš – najviše te zanima ono što tvoje srce prepoznaje i to ti na neki posredan način pruža olakšanje.

Izbegavaš one koji te dobro poznaju

To verovatno znači da si suviše zauzeta za duge razgovore sa bliskim prijateljima i da te oni povremeno pitaju šta se događa i počinju da se brinu – oni znaju da ih ne izbegavaš zbog njih, nego zbog sebe. Možda u ovom periodu započinješ neka nova druženja, jer ti više prijaju osobe koje te ne poznaju i kojima ne moraš da se poveravaš, ili da strahuješ da će te “pročitati”.

Comments