Slomljeno srce je težak pacijent, vrlo hirovit. Iznenada će potpuno zanemariti lekarske savete o mirovanju, skočiti i napraviti salto, a vi ćete posle patiti od posledica vrtoglavice. Ne, vašem srcu nije bolje od toga, ali moralo je nešto da učini – da pobesni, da oseti strast, da vas natera na akciju. Jer srcu je potrebno da bude živo, a kada je povređeno, bolno i dezorijentisano, to često znači da mora da prati impulse, koji vas ubacuju u sulude akcije, koje ne biste preduzeli, kada biste mogli da se kontrolišete. Dakle, ne zamerajte pacijentu i poštujte njegove hirove – neka radi sve od čega veruje da će se osećati bolje. Jer čak i ako se oseća još gore, to samo znači da je još uvek u stanju da oseća i da je borba za isceljenje u toku. Nemojte se stideti impulsivne sumanutosti svog povređenog srca. Niste usamljeni u tome – slomljena srca to stalno rade. 

Veza za oporavak (ega) 

Posle ljubavi, obično dolazi neki površan odnos, ili više njih, koji se zasniva na našoj sebičnosti. Potrebno nam je da osetimo da smo privlačni, željeni, da nam neko ukazuje pažnju, da imamo seks – da funkcionišemo. U tom odnosu nema ljubavi, čak i ako ima simpatije i zadovoljstva i to ne traje dugo. Često se dešava da u takvom odnosu povredimo drugu osobu, potpuno nedužnu, iz nesvesne potrebe da se osvetimo za povrede koje smo sami zadobili i kasnije se zbog toga stidimo i kajemo. Ali ponekad, takav odnos u potpunosti služi svrsi. Osećamo se osnaženo i na kraju uviđamo da ne možemo držati u lažnoj nadi nekoga ko nama služi samo za oporavak i popravku štete koju je pretrpeo ego. 

Beskonačno plakanje 

Ono dolazi koliko iz žaljenja, gubitka i bola, toliko i iz samosažaljenja (a to je onaj deo koji nas postiđuje). Dozvoljeno vam je da budete preterano emotivni, pa i da sažaljevate sebe dok vam se ne smuči i dok ne isplačete sve suze koje imate, nad sobom i svojim gubitkom. Drugi će vas posmatrati kao slučaj i povremeno će im biti neprijatno zbog vašeg nedostatka samokontrole, ali smete da budete slučaj, sve dok ne potrošite tu ponižavajuću ulogu. 

Comments