Znaš šta je gusta kosa? Ja sam do skoro mislila da znam, dok nisam u redu na kasi videla pred sobom onu pletenicu iz priče “debelu, k’o ruka” i to moja ruka, a ja nisam krhka i stina osoba. Gledala sam i gledala, izneverovala sam načisto. I nisam odolela, pitala sam ženu da li smem da joj pipnem kiku i dozvolila mi je sa osmehom. Bila je čvrsto spletena. Debela k’o ruka, teška k’o ruka. Kaže, do struka joj je kosa, kad je pusti. Kaže, ponekad je boli vrat od pletenice. Ima žena kosu za pet glava, koje bi mogle da izgledaju sasvim bujno i dugokoso kad bi podelile tu njenu količinu. Divila sam joj se i zavidela, jer imam tanku kosu, ne nešto retku, ali ni gustu, ni naročito tešku, a glava i vrat su me uvek boleli zbog nekih gluposti, a ne zato što im je teška kika. E, ja sam nešto između ekstremno guste kose i one retke i tanke, sa tendencijom da više razumem ove druge (jer kosa može da se istanji i proredi i da počne da opada, a teško da će da joj se desi da se razbuja i podivlja i postane gusta i obilna). Verovatno žene sa mnogo teške kose imaju specifične probleme koje samo one razumeju (kao što je taj sa bolom u vratu), a ovo su neki sa kojima se suočavaju žene sa vrlo slabom kosom (i u njih ne spada zavist prema nečijoj raskošnoj grivi). Dakle:

Pranje kose svakog dana, to je pravilo i to smara. Ali ako prkosno pomisliš da bi bilo normalno da kosa izgleda čisto barem dva dana, tog drugog dana ćeš nositi masne rezance na glavi ili maramu (a ljudi će te gledati krišom i polusažaljivo, pitajući se da li si na hemoterapiji).

kosa 1 Stvari koje razumeju samo devojke sa stvarno tankom i retkom kosom (BLOG)

Koža glave može da izgori na suncu, jer kad je kosa retka, zraci sunca nemaju nikakav problem da dospeju do skalpa i sprže ga. Ne želiš da mažeš jogurt na glavu, a ne možeš ni da utrljavaš losion za sunčanje (mada, šta te briga, ionako deluje masno čim prođe nekoliko sati od pranja), zato verovatno moraš da nosiš kačket, šešir, nešto – celog leta.

Punđa ti jedino daje uredan izgled, ali stalno klizi i više liči na ćubicu na kapi, nego na punđu. Tanku kosu je teže ukrotiti gumicama nego gustu. Šnale ne dolaze u obzir, jer nemaju za šta da se uhvate, a štipaljke su teže od svake gomile koju možeš da napraviš od kose i da je uštineš. Gumica za teglu će držati (ali ona prokleto čupa) i preko nje neka lepa, da zakamuflira. I možda još jedna preko cele punđice, da deluje nabudženije. I nekoliko pramenova da vire, koji će možda hteti da ostanu ukovrdžani neko vreme.

Comments