Prvi put kad vam se slomi srce, kad doživite krah svojih nadanja, ulaganja i planova, kad izgubite ljubav, treba vam mnogo vremena da se sastavite. Obećavate sebi da više nećete biti tako glupi, da vam stvari neće promicati, da ćete biti svesniji, mudriji, strpljiviji. Sa obnovljenom snagom i poverenjem, idete dalje, ponovo osećate radost života i upuštate se u novu vezu. Ali, onda stvari ponovo izmaknu kontroli i nađete se u istoj ili sličnoj situaciji. Srce vam je slomljeno – ponovo. Ne možete da verujete šta vam se dogodilo i kako ste to sebi dozvolili. A onda shvatite neke stvari. 

Bol je neizbežna 

Slamanje srca boli, uvek. Koliko god da sada jeste zreliji i mudriji, i da će vam trebati manje vremena da se oporavite, moraćete da prigrlite bol, kao deo ljubavnih odnosa i deo života. Plakaćete ponovo i ponovo i ponovo. Ali nećete pokušavati da se odbranite od bola. Proživećete svoju tugu, shvatiti zašto (opet) niste uspeli i postaćete još malo zreliji i mudriji. 

Uviđate obrazac

Iako ste hteli da izbegnete greške koje ste pravili u prethodnoj vezi, izgleda da ste opet napravili iste. Verovatno u startu, pri samom izboru partnera. Možda ste se opet zaljubili u emotivno nedostupnu osobu, u nekoga ko ima puno problema i kome ste pokušali da pomognete i ko vas je na kraju povredio, na isti način. Dakle, nije do njih, nego do vas. Vi ponavljate obrasce. Spremni ste da se pozabavite tim otkrićem, da otkrijete odakle vam taj “kalup” i da ga razbijete. 

Osećaj da ste voljeni zavisi od jezika ljubavi

Svako ima svoj jezik ljubavi i ako ga druga osoba ne govori, nećete se razumeti. Nikada se nećete osetiti voljeno i zaštićeno, ako vam to nije pruženo na način koji je vama bitan, koji dopire do vašeg srca. Ali, shvatanje da postoje različiti jezici ljubavi, daje vam mogućnost da naučite strani jezik. Jer, možda se ni vaš partner nije osećao voljeno, pošto niste izražavali ljubav na način koji on razume. Izlaženje u susret voljenoj osobi uključuje i učenje njenog jezika ljubavi, pa čak i ako njime nikada ne progovorite tečno, znaćete šta treba da činite ili govorite, da biste voljenoj osobi pružili ono što joj je potrebno. Jezik ljubavi je deo komunikacije i potrebno je da ga oboje savladate. 

Comments