Odrastamo uslovljeni vaspitanjem, naučeni gomili opterećujućih i nevažnih stvari, usvajamo stavove i vrednosti koje su već spremne za nas i onda provodimo život pokušavajući da nađemo sebe, da otkrijemo uzroke svojih bolova, nezadovoljstva, strahova i nesigurnosti. I uvek je jedini način da se okrenemo sebi i naučimo ono što je suštinski važno. Prvo to shvatamo umom i intelektom, onda primamo u svoje srce i zatim, u svim izazovnim momentima svog života možemo da posegnemo za tim blagom, za tom svešću i znanjem i da se osnažimo i ohrabrimo. 

Niko drugi nije merilo vaše vrednosti

Vi ste to što jeste i divni ste takvi kakvi ste, jedinstveni i posebni. Život je čudesna kreacija, prezanimljiv je, zabavan, dubok, smislen, čak i kad su naša iskustva smrtno bolna i povređujuća. Samo ono što proživljavamo i od čega oživljavamo je merilo naše vrednosti i samo mi tu vrednost otkrivamo, produbljujemo i kreiramo svoj život u skladu sa njom. Kada smo u neskladu sa svojom suštinskom vrednošću, nesrećni smo. Kada poštujemo tuđa merila i ispunjavamo tuđa očekivanja, izgubljeni smo. Istina koju tražimo je u našoj duši i srcu, samo treba da obratimo pažnju. 

Udobnost nije dovoljna da bi ostali u toksičnom odnosu

To ćete iskusiti, ako već niste. A kad iskusite, donećete baš taj zaključak. Zona komfora može da postane zatvor, manji od kaveza, a da mi i dalje pronalazimo opravdanja što ostajemo u kavezu i dalje se držimo straha od samoće, navike i udobnosti koju smo stvorili i trpimo i podnosimo, ono što bi trebalo da bude akitvan, oživljavajući i dinamičan deo našeg života. Zaista je bolje biti sam, nego u lošem odnosu. 

Ponekad smete i treba da se isključite iz sveta i povučete u sebe

Ne morate otići u manastir, niti pohađati sveta mesta, niti biti religiozni, da biste se ponekad usamili, izdvojili od sveta i svakodnevice, povukli u sebe i mirovali i tihovali. Utišavanje uma, smirivanje misli, meditacija, molitva, povezivanje sa prirodom i sa sobom, treba da bude deo vašeg života i to ne rekreativan, nego redovan. Pronađite neku duhovnu disciplinu koja vam odgovara, koja rezonira sa vašim senzibilitetom, sa vašom dušom i praktikujte je. To može biti redovna šetnja po šumi, grljenje drveća, stajanje na suncu, prepuštanje onom nečem neizrecivom, što je deo vas, na bilo koji način koji vam prija. 

Comments