“Zamalo” veza odvija se u zoni prijateljstva i može te dovesti do gorkog razočaranja i slomljenog srca, jednako snažno i razorno, kao da si bila u kompletnoj vezi. Nazvati jedan odnos “zamalo” vezom, nije sasvim precizno, jer ljudi imaju različite ljubavne odnose – svi naši prijateljski odnosi uključuju ljubav, brigu, podršku i posvećenost, ali odnos koji nije sasvim prijateljski, a nije ni kompletan, vrlo je kompleksan. Osećanja ispunjenosti, nadanja i očekivanja, smenjuju se sa očajanjem i frustracijom. Možda u ovakvom odnosu nedostaje telesna intima, jer druga strana nije otvorena za to iskustvo, ili nedostaje posvećenost, ili priznanje da je to veza i da je treba negovati i razvijati. Problemi sa bliskošću, poverenjem, strah od gubitka slobode, pomešani sa onim delom koji vas povezuje i gde oboje nedvosmisleno prepoznajete kompatibilnost i priznajete da jedno drugom mnogo značite, zahtevaju razrešenje – ne možeš dugo ostati u vezi koja ne vodi nikuda, koja se ne razvija i u kojoj je neki aspekt odnosa blokiran i potisnut. 

Suzdržavanje osećanja je destruktivno

Ako je vaša “zamalo” veza takva da se o osećanjima ne govori, odnosno, da ne možete da izrazite svoja osećanja, da ne biste pregazili granice druge osobe, suzdržavanje osećanja ćete podnositi neko vreme, nalazeći zadovoljstvo u dubokim i smislenim razgovorima, zajedničkim interesovanjima, prijatnosti samog prisustva osobe koja vam puno znači. Ali, osećanja ne trpe da budu zapostavljena, nekanalisana i neizražena i prouzrokovaće vam bol, koji nećete moći da ignorišete i potisnete. Ne dozvoljavajući sebi da izražavate osećanja i da se ponašate u skladu sa njima, da ne biste uznemirili i udaljili vašeg ne-baš-dečka-a-ne-baš-ni-samo-prijatelja, implodiraćete u nekom trenutku. To će početi osećanjem da ne možete više da izdržite u takvom odnosu, a da ne možete ništa da učinite da se taj odnos promeni onako kako vi želite i nastaviti se sa svešću da možete izgubiti i zamalo-dečka i da bi vas to užasno povredilo, ali i da vas situacija u kojoj ste užasno povređuje. I kroz sve to prolazite sami i da to ne možete da podelite sa tom osobom, sa kojom inače delite dosta toga. Ali, dosta toga nije sve, a i nije dovoljno. 

Ne možete da računate na iskrenost 

Iako među vama postoji otvoren kanal razmene i o mnogim stvarima razgovarate iskreno i poveravate se jedno drugom, ne možete očekivati iskrenost u vezi sa vašim odnosom. Ipak, kad počnete da se osećate povređeno i na kraju nerava zbog neizrečenih i neizraženih osećanja, jedino iskrenost može da pomogne, makar ona značila da morate da se suočite sa tim da taj odnos neće postati kompletna veza, da vaša nadanja i očekivanja neće biti ispunjena, jer druga osoba to ne želi. Siva zona “zamalo” veze ostavlja mnogo prostora za manevrisanje, izbegavanje suočavanja i neiskrenost svake vrste, a to truje odnos i on ne može da ostane takav kakav je – kao što to ni jedan odnos ne može. Potrebno vam je da kažete šta osećate, šta želite, od čega strahujete i da to isto čujete, potrebno vam je da znate na čemu ste, da biste mogli da se oslobodite toksičnog emotivnog taloga, koji vas nagriza iznutra.  

Comments