Za sve nas koji uživamo u prirodnom i ekološkom izgledu praznične jelke slede saveti kako da osmislite jedno ovakvo praznično drvo. Igrajte se medenjacima, kukuruzom, venčićima od šišarki i žitarica, kandiranim i sušenim voćem. Donesite prirodu u svoj dom i osmislite autentičnu novogodišnju jelku.

Ukrasi od medenjaka

Novogodišnji praznici ne mogu da prođu bez ukusnih medenjaka. Samo se setite onog prekrasnog mirisa vanile, cimeta i anisa koji se širio kuhinjama naših detinjstava. Iskoristite ljubav prema ovim keksićima i ostavite nekoliko komada sa strane. Pre nego što ih ispečete, pažljivo probušite rupu na vrhu svakog od njih i provucite kanap od nekog prirodnog materijala. Nanižite medenjake na kanap i stavite da se peku. Nakon toga, ostao vam je najkreativniji deo zadatka – igrajte se i dekorišite svoje medenjake uz pomoć šlaga ili ulupanih belanaca. Za samo nekoliko minuta dobićete prirodni, jestivi i, iznad svega, neobično lep novogodišnji ukras.

Medenjaci kao ukrasi za jelku Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Garantovano najslađi ukrasi na jelci

Sušene jabuke

Sve što vam je potrebno za ovaj ukras su lepe jabuke i malo volje. Svaku jabuku presecite na horizontalne polovine, a potom svaku od polovina izrežite na tanke listiće. Semene šupljine formiraju zvezdani oblik u sredini svakog listića, pa deluje kao da je reč o nekim neobičnim zvezdama, a ne o ovoj svakodnevnoj voćki. Listiće poslažite na pek papir i sušite u pećnici na temperaturi od 140°. U istu svrhu vam može poslužiti prehrambeni dehidrator ili dugotrajno sušenje na sobnoj temperaturi. Na tako osušene kolutiće jabuke stavite kanap i vaš ukras je gotov.

Suvi kolut jabuke i stap cimeta Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Omiljeno zimsko voće može poslužiti i kao novogodišnji ukras

Osušeni citrusi

Osušena narandža, limun, limeta, grejpfrut, pored toga što će vizuelno upotpuniti izgled vašeg prazničnog bora, daće mu i specifičan miris svežine. Najpre je potrebno izrezati citruse na tanke kolutove i dobro osušiti, a zatim probušiti iglom i nanizati na trake od prirodnog materijala. Ono što je posebno kod ovog ukrasa je neobična, prozirna boja koja odaje utisak svedenog i nežnog, dok meso narandže poprima tamno bordo nijansu i vašem novogodišnjem drvcetu donosi notu svečanosti i elegancije.

Kolut narandze Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Iskoristite voće za prirodan izgled praznične jelke

Kora voća

Kora mandarina, klementina ili nara može biti izuzetan detalj na vašoj jelci. Najpre prepolovite voćku i kašikom izdubite jestivi deo. Potom uzmite koru i oštrim makazama formirajte latice cvetova ili krake zvezda na prethodno raširenoj kori. Poređajte kore na novine, a od gore stavite neki težak predmet poput knjige kako bi se kore ispresovale. Nakon nekoliko sati, potrebno je da ispresovane i osušene kore probušite na vrhu i kroz njih provučete ukrasne saten trake kako biste mogli da ih okačite na jelku.

Ukrasi od kore narandze Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Narandžaste nijanse se odlično slažu uz zelenu podlogu

Lopte od citrusa

Citrusi mogu da posluže i kao velike mirisne korpe. Potrebno je da pažljivo probušite rupu srednje veličine na vrhu svake voćke, a potom izvadite sav jestivi deo. U zavisnosti od ličnog ukusa možete prorezati voće duž svake strane. Nakon toga osušite izbušeno voće uz pomoć rerne ili tako što ćete ga ostaviti da miruje na sobnoj temperaturi. U osušene lopte stavite sve one prekrasne zimske mirisne začine od karanfilića, preko cimeta i tamjana do đumbira i vaše voćne korpe su spremne da ukrase mesto tik ispod novogodišnje jelke.

Osusene kore u ciniji Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Mirisne lopte neprestano će vas podsećati na najradosniji period u godini

Šišarke

Veoma lako ćete naići na šišarke u ovo doba godine, izaberite nekoliko najsličnije veličine i probušite ih na vrhovima. Uz pomoć srebrnog spreja poprskajte ih i ostavite da se boja osuši. Nakon toga provucite ukrasnu vrpcu kroz rupe na šišarkama i okačite o jelku. Uz pomoć srebnkastih šišarki dobićete utisak kako se sneg i mraz zadržao na delovima vašeg novogodišnjeg drveta.

Srebrnkasta sisarka na bor Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Tragovi zime u vašem dnevnom boravku

Venčići od kokica

Potpuno neodoljivi ukras koji podseća na snežne pahulje. Potrebno je da iskokate kokice i uz pomoć igle i najlona, nanižete ih u venčić. Ukoliko želite, možete dodati i po koju brusnicu ili zimsku bobicu. Ovako pripremljen ukras potpuno je ekološki, a svojim izgledom može da parira i najinteresantnijim kupovnim ornamentima.

Girlanda od kokica i brusnice Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Organske girlande za one koji vole autentičnost

Štapići cimeta

Povežite štapiće cimeta uz pomoć kanapa ili ukrasne vrpce. Ovaj ukras je izuzetno lak za pravljenje, a istovremeno potpuno dočarava najhladnije doba godine. Miris cimeta će vas neprestano podsećati na najdivnije pite sa jabukama, topli čaj i domaće kompote, a na vašoj jelki će postati divan i neobičan detalj.

Ukras od stapica cimeta na beloj traci Šuma u vašem domu: Novogodišnja dekoracija

Za snažan i prepoznatljiv miris zime


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

 

Comments