„Plaketa koju ovde vidimo dokaz je velikog zalaganja svih zakupaca, kompanija Confluence Property Management i MPC Properties, kao i naših partnera iz kompanije ENERGO Energy Efficiency Engineering, koji su bili konsultanti. Za dobijanje ovako prestižnog sertifikata, prošli smo kroz veoma složen trogodišnji proces, zadovoljili brojne i striktne kriterijume LEED-a, a operativnost i održavanje objekta prilagodili traženim standardima. Bili smo uspešni u ovom zadatku i ponosni smo na činjenicu da je Ušće jedan od prvih LEED EBOM sertifikovanih šoping centara ne samo u Evropi, nego i u svetu“, rekla je Ivana Maksimović, izvršni direktor „Confluence Property Management“ kompanije koja upravlja UŠĆE Shopping Centrom.

Dobijanjem LEED EBOM sertifikata (LEED Certified Existing Building: Operations and Maintenance) u oblasti postojećih, operativnih objekata, UŠĆE Shopping Center postao je prvi LEED sertifikovani šoping centar u Srbiji. Na ovaj način potvrđeno je da Ušće primenjuje najviše standarde u pet ključnih oblasti koje su u vezi sa zaštitom životne sredine i zdravljem čoveka: održivi razvoj, ušteda vode, Energetska efikasnost, adekvatno korišćenje resursa i materijala i kvalitet unutrašnjeg prostora.

Svecano otkrivanje LEED EBOM plakete u USCE SC Svečano otkrivena LEED EBOM plaketa u SC UŠĆE

„Tim lidera koji je radio na ovom projektu UŠĆE Shopping Centra pomogao je da se podigne lestvica očekivanja od izgrađenog okruženja, odnosno infrastrukture. Korišćenjem praksi izgradnje zelenih objekata, kao što je LEED, uvidećemo sve dobrobiti u sferama ekonomije, društva i zdravlja u godinama koje su pred nama”, kaže Džozef Krea, direktor marketinga i komunikacija U.S. Green Building Council (USGBC) koji je imao čast da otkrije plaketu.

LEED predstavlja klasifikacioni sistem održivosti i održivog razvoja i široko rasprostranjeni standard za projektovanje, izgradnju, operativnost i održavanje visoko kvalitetnih „zelenih“ objekata. Primena LEED standarda garantuje da objekat koristi manje energije, da je efikasniji u poslovanju, da su uslovi boravka u njemu i kvalitet unutrašnjeg prostora, a pre svega kvalitet vazduha, na visokom nivou.
„Građani Beograda često se žale se na kvalitet vazduha. Mi smo želeli da osete momentalnu promenu kada uđu u ovaj šoping centar. Mi proveravamo kvalitet vazduha, filtriramo ga, a zakupci mogu da primete veliku razliku. Danas se u Srbiji na više od 300.000 kvadratnih metara u objektima različitih namena sprovode LEED standardi”, kaže Marija Golubović, partner u kompaniji ENERGO Energy Efficiency Engineering i član USGBC.
UŠĆE SC dnevno poseti i do 30.000 ljudi, a u saradnji sa više od 100 zakupaca UŠĆE SC se angažuje na podizanju svesti o ekološkim objektima kao zdravoj okolini za rad i svakodnevicu.

Comments