Da, iscrpljujuće je. I to što ćemo postavljen story pregledati više puta neće pomoći da se lepše osećamo. Svi smo svesni toga da tako sebi otežavamo.

Podsetimo se da je danas jedan od najunosnijih savremenih poslova posao influensera. Čime god da se to oni bave, šta god da rade, oni imaju ljude koji ih prate. Tim ljudima se oni, neminovno dopadaju. Zbog svega toga smo danas u mogućnosti da se zavitlavamo uz “ćao svima”, ali činjenica je da je svaki gledalac/pratilac zaista smatrao da je to “ćao” bilo upućeno njemu. Na taj način su pratioci povezani sa osobama koje prate; osećaju da su deo njihovog sveta, da ih poznaju. Upravo tako se osećamo i mi koji pratimo naše simpije na mrežama – kao da smo deo njihovog sveta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели katharina (@allaboutkatharina)

Onda kada se potegne ova priča i shvatimo da svi to radimo, onda se kolektivno pitamo zašto je to tako? Odgovor je jasan – društvene mreže nam pružaju mogućnost da se osećaj usamljenosti smanji, a ta osoba sa kojom bismo najradije delili sve trenutke samoće nam je, naizgled, nadohvat ruke. Ako samo kliknemo, naći ćemo se na njihovom profilu i moći ćemo da romantizujemo o njima koliko god nam je volja.

Ono na šta je bitno da obratimo pažnju u ovakvim situacijama je naše mentalno zdravlje i naša osećanja. Nekad nije dovoljno biti samo svestan svojih toksičnih osobina, već se potruditi da to izmenimo. Eto, makar i tako što ćemo otpratiti osobe koje nam se dopadaju, kada vidimo da smo postali opsednuti njima i time šta oni rade. Danas smo svi povezani jedni s drugima i društvene mreže su postigle upravo to što su želele – društvo.

Praćenje ljudi koji nam se dopadaju, ali i onih koji nam se ne dopadaju, sada je mnogo lakše i znamo da svi to radimo. Sumnjam da bilo ko od nas koji imamo profile na društvenim mrežama ne koristimo iste kako bismo proveravali šta rade oni koji nam se dopadaju i ne dopadaju. Sve uz umišljenost da smo deo njihovog sveta.

Kad primetimo da sa ovakvim ponašanjem preterujemo, onda je momenat da nešto promenimo. Kao što rekoh, unfollow je pola zdravlja.

Naslovna fotografija: instagram.com/allaboutkatharina

Milica Antić

Comments