Svi se divimo slavnim ličnostima sa naslovnih strana časopisa, kao i devojkama s Instagrama i Pinteresta koje uvek imaju idealnu svilenkasto-glatku kosu. Pravo pitanje je koliko je realistično da kosa ovako izgleda tokom celog dana, ukoliko nemamo stiliste i frizere koji bi se svakodnevno brinuli o njoj. Svaka reklama za šampon ima jednu zajedničku stvar: modele sa svilenkastom, elastičnom i glatkom kosom.

Nije teško postići ovakav izgled kod frizera, ukoliko vam je potreban na nekoliko sati jer idete na gala veče ili drugu vrstu slavlja. Ali je zato pravi izazov održavati kosu svilenkastom, imajući u vidu da postoji veliki broj “prepreka” sa kojima se maltene svi suočavaju – bio to nedostatak vlažnosti, hormonske promene ili previše izlaganja kose hloru, boji i štetnim tretmanima poput toplotnog oblikovanja.

Svilenkasta kosa: Kako je održavati?

Izbegavajte sastojke koji isušuju kosu

U zavisnosti od svog tipa kose, određeni proizvodi ili sastojci mogu da povećaju suvoću vaše kose. Izbegavanje proizvoda sa sastojcima koji isušuju, poput sulfata i alkohola, može biti od pomoći u zadržavanju vlažnosti, održavajući je glatkom i mekšom. Određeni proizvodi za stilizovanje, kao što je lak za kosu, mogu da dehidriraju pramenove, što dovodi do hrapavosti. Ukoliko želite da izbegnete ove nuspojave, pokušajte da koristite lagani balzam sa vitaminom C koji se ne ispira.

Spavajte na svilenoj jastučnici

Verovali ili ne, glatka kosa zavisi i od načina na koji spavate. Kosa ne može da bude meka kada je više sati izložena trenju o jastučnice loših materijala. To može da uzrokuje da bude lomljiva i promeni oblik. Ako želite da sprečite ovu pojavu, razmislite o investiranju u svilenu jastučnicu. Spavanje na pogodnim materijalima može da pomogne u smanjenju trenja koje dok se okrećete tokom noći.

Perite kosu flaširanom vodom

Stalno smo izloženi reklamama za različite hidrantne kreme, gelove i serume da nekad zaboravimo koji je najhidrantniji sastojak od svih: voda. Kosa može da izgubi elastičnost i gipkost iz više razloga. Od kvaliteta vode do oštećenja od UV zračenja i prekomerne toplote, čak i od vlage u vazduhu – bilo šta može da bude razlog smanjenja mekoće kose.

Možda ćete morati da promenite vodu kojom perete kosu. Bez obzira na vrstu vode na lokaciji gde živite, za pranje ponekad možete da koristite flaširanu umesto “tvrde” vode.

Dubinska hidratacija

Jedan od načina da povećate vlažnost kose je uz pomoć balzama i maski za dubinsku hidrataciju. Kada je u pitanju omekšavanje kose kod kuće, budite dosledni tretmanima za hidrataciju, kao i apliciranju maski sa sastojcima poput banane, lubenice i belog luka – koje mogu biti prilično efikasne i regenerativne.

Izbegavajte preterano izlaganje toplotnom oblikovanju

Alati za toplotno oblikovanje isušuju kosu i ometaju kutikulu, ostavljajući je grubom i lomljivom. Iz ovih razloga, smanjenje toplotnog stilizovanja kad god je to moguće je neizbežno za poboljšanje izgleda i zdravlja vaše kose.

Koristite peškir od mikrovlakana

Regenerator nije jedini koji utiče na zaglađivanje vaše kose, verovali ili ne – posebni peškiri od mikrovlakana su i te kako korisni za vaše vlasi. Većina nas brzo i grubo suši kosu tradicionalnim pamučnim peškirom, ali je važno naglasiti da to može da poremeti kutikulu. Razmislite o peškiru od mikrovlakana koji će apsorbovati vodu, bez doprinošenja lomljenju kose.

Koristite sredstvo za zaštitu od toplote

Postoji pogrešno shvatanje da će prirodno sušenje na vazduhu automatski uticati na to da vaša kosa bude manje lomljiva, ali sušenje fenom ne mora da ima negativne efekte (ukoliko se radi sa toplotnom zaštitom). Koristite fen koji ima opciju za sušenje hladnim vazduhom i obavezno hidrirajte svoju kosu odgovarajućim proizvodima.

Razmislite o salonskom tretmanu

Salonski tretmani takođe mogu biti korisni ako želite da na brz način postignete svilenkasto-glatku kosu, naravno – ukoliko ih rade odgovorni stručnjaci. Isprobajte tretmane s keratinom ili botoksom.

Pročitajte i ovo: Održavanje kovrdžave kose: Ovo su načini da vam lokne ostanu savršene preko noći

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments