Nepružanje sigurnosti 

Sigurnost je iluzorna, ali je istovremeno i realna u trenutku u kome nam je potrebna i u kome je pronalazimo ili ne pronalazimo. Ako je partneru potrebno da ga uverimo u svoju odanost, treba to da učinimo. Ako nam je potrebno da nas partner uteši i da se osećamo bezbedno i zaštićeno, a to ne dobijamo, osećamo se suštinski poljuljano. Veza ne može da se održi bez obostranog pružanja sigurnosti, uverenja i dokaza o tome da nam je stalo, da razumemo, da smo tu i da smo spremni da se potrudimo i uložimo energiju, pažnju, vreme i strpljenje u odnos. Često, sve što je potrebno da bismo se osećali sigurno, jeste prisustvo, razgovor, slušanje i razumevanje. 

Nedostatak “podizanja”

Kada se osećate loše, loš vam je dan, nervozni ste, malodušni, ništa vam ne ide od ruke i nemate ništa nikome da pružite, potrebno vam je da vas partner “podigne”. On ne mora ništa posebno da radi, osim da bude prisutan i da vam ne govori da nemate razloga da se tako osećate, već da uvaži vaša osećanja i razloge. To je dovoljno da počnete da se osećate bolje – jer osećate da je partner na vašoj strani, a time što ostaje smiren i pozitivan i spreman da vas sasluša i uvaži, podiže vam energiju i umiruje vas. Kad u vezi postoji nesklad u tome, kada se jedan partner ljuti na drugog što je obuzet svojim problemima, ili kada se sklanja, jer ne želi da pokazuje svoju “nezgodnu stranu” tu nema istinske bliskosti. 

Nema budućnosti 

Kada nemate zajedničku viziju budućnosti, ili jedno drugom ne dajete nadu da će sve biti u redu i da ćete zajedno uspeti – kad pogledate u budućnost i vidite samo probleme, nesklad, mračnu i tešku energiju trpljenja i trošenja životne snage, veza je osuđena na propast. A kada jedno drugo podstičete, podržavate, pružate sigurnost, potvrde i uverenja, onda možete da vidite i izlaz iz postojećih problema i svetlost koja obasjava sve vaše buduće zajedničke i pojedinačne napore i teškoće. Tako znate da niste sami, da ste zaista zajedno u svemu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević 

 

Comments