Hot topics

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

1/2

Ovo je priča o tragičnoj romantici na berlinskom “Ostrvu ljubavi” smeštenom stotinak metara od obala poluostrva Stralau u istočnom Berlinu.

Liebesinsel, “Ostrvo ljubavi”, nastalo je nakupljanjem peska, kao i susedno ostrvo Kratchzbuch – oni pripadaju istorijskom poluostrvu grada Stralau do 1920. godine, ali tragovi materije i minerala pronađeni na ovom mestu, datiraju još iz vremena gvozdenog doba. Daleka istorija ipak nije tako poznata, ali u romanu nemačkog autora i pesnika Theodora Fontanea, prikazana je i tragična romantika, koja stoji iza imena sada nenaseljenog ostrva. Priča je napisana između 1895. i 1897. godine, a prvi put je objavljena u književnom časopisu Uber Land und Meer i govori o starom udovcu Dubslavu von Stechlinu i reputaciji ostrva kao mesta za sastajanje parova, koji nisu imali nade da će svoju ljubav moći da ostvare – morali su da se kriju.

View this post on Instagram

#loveisland

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Autor izmišlja imena i likove i komplikovane zaplete, udevajući ih u stvarno životno okruženje priče, govoreći o mračnoj strani ljubavi – beznadežni ljubavnici, čija je ljubav osuđena i prognana iz moralnog kodeksa društva, dolazili su na Liebesinsel da se u tajnosti sretnu, ali i da zapečate svoju sudbinu, odbijajući da prihvate da je njihova ljubav sramotna i osuđena. Tako su neki parovi na ovom mestu sebi oduzeli život, ostavljajući oproštajna pisma da svedoče o njihovom tragičnom izboru.

Ovo poluostrvo posedovala je porodica Ernst, koja je tamo vodila uspešan restoran do Drugog svetskog rata. Ovaj restoran uništen je u ratu, kao i većina drugih ustanova na ovom mestu. Na Tunnelstrase na obali reke Stralau, Osvald Ernst upravljao je malim pristaništem za izgradnju brodića i ovo je bila najlepša lokacija, sa koje se moglo krenuti najkraćim putem do “Ostrva ljubavi”. Ovaj put prelazili su u čamcima i oni ljubavnici kojima je to bilo poslednje životno putovanje.

Editors choice