Danima, mjesecima, ma godinama čitamo o Njenim stilovima. Dok se o Njemu u ženskim redovima pišu recepti “kako ga osvojiti”. Riješila sam da situaciju preokrenem u Njegovo spremanje za Nju i da mu ostavim dva časa ispred ogledala.

Da bi sve bilo u savršenom balansu, ponekada je dobro istražiti običaje suprotne strane. Na kraju, nemaju samo žene svoje must prohtjeve. Kada je riječ o modi, one češće kupuju, od hiljadu izbora traže nepostojeći, ofinger ne miruje, shopping cegeri se svako malo ušivaju, a novčanici kao da imaju skriveni otvor. Da li je to slučaj i kod muškaraca? Hm, definitivno ne.

Čini se da kod njih sve lakše funkcioniše. Poslednjih nekoliko sezona žene su imale privilegiju da nose muške komade, dezene, krojeve i da istovremeno očuvaju ženstvenost, da se poigravaju dimenzijama a održe figuru vidljivom. Otvorimo sada njihov orman na par minuta…

Iako je Burberry Prorsum za jesen istraživao poziciju animal printova u liku leoparda i zebre, kao i hi-tech jakne, ostajem pri prepoznatljivoj klasici ovog brenda. Za one malo smjelije tu je i primjer printa.

Slika 11 Tajna mode: On po meri Nje

Camel đubretarac, klasik mantil, prozirna kabanica, kaput leoparda – Burberry Prorsum

Muškarac koji izvršava “tajnu misiju” dolazi iz Costume national. Gospodin “mračna strana” nosi skinny pantalone, zippy bajkerske jakne, kombinuje isječene komade i kapute sa dva lica. Kožni elementi sastavni su dio izgleda, za finalnu mistiku stavlja šešir širokog oboda, a crna boja je primarna.

Slika 22 Tajna mode: On po meri Nje

Crna sa različitim tekstilnim izborima – Costume National

Ovogodišnja Dolce&Gabanna kolekcija ističe odanost sicilijanskom kraju odakle dizajnerski dvojac dolazi. Njihova tema kolekcije za 2013/14. je odanost rođenom kraju, pa je religioznost malih zajednica prikazana u širokim rukavima odsječenim na puff, čipkanim sakoima, bluzama sa ikonama, pliš pantalonama. Karakteristična su odijela komotna po kroju koja ne prate skinny modernost današnjice. Ipak, pantalone poteže uzani kaiš na visoki struk, dok su nogavice nemarno zavrnute do članaka uz ozbiljan par elegantnih cipela na uglancani špic.

Slika 31 Tajna mode: On po meri Nje

Po ukusu tradicije: slobodno u komotnom kroju i zavodljivo u dezenu – D&G

“Proporcija je moda” – Alber Elbaz iz Lanvina prepoznatljiv po eksperimentisanju sa oblicima, ove sezone spremio je dugi kaput, jakne sa mekšim ramenima, i baggy i skinny pantalone, box siluetu. Akcenat je na mantilima preko koljena!

Slika 42 Tajna mode: On po meri Nje

Lanvin prati luksuzna etiketa. Jedna tema više rješenja: kaput/mantil na više načina

Za muškarce koji vole pletivo i boje, Missoni je nezaobilazna stanica na sezonskom putovanju. Čini mi se da niko tako dobro ne uklapa boje od njih. Grafička šema inspirisana je putovanjem kroz Ameriku i predjelima poput Aljaske, Velikog kanjona, sjeverozapadnog Pacifika, plavog okeana, zelenih šuma. Aktuelne su kombinacije nijansi, a vodeće su plava, oker, karamel, bordo, zemljani tonovi, spektar maslina zelene kao i umirujuće sive. Sve to prati tamni jeans ili ravne monohromne pantalone. Ove godine brend slavi šezdeset uspješnih godina postojanja. Srećno!

Slika 51 Tajna mode: On po meri Nje

Pletivo u bojama iz prirode - Missoni

Nastaviće se…


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

Comments