I danas, u godini kad se navršava 130 godina od rođenja Koko Šanel (Coco Chanel), 100 godina od otvaranja prvog Chanel butika i 59 godina od nastanka čuvenog Chanel kostima, važi isto: ako imate Chanel sako, imate večnu stvar. Imate komad istorije i parče umetnosti.

Modna filozofija Koko Šanel zasniva se na eleganciji koja leži u jednostavnosti. Svi modeli koje je kreirala, i dnevni i večernji, bili su prvenstveno praktični i udobni, pratili su liniju tela i dopuštali su ženama slobodu pokreta. Krenimo redom.

Prvi muž ove čuvene dame bio je engleski biznismen Artur Kapel (Arthur Capel), koji joj je pomogao da otvori prvu radnju u Parizu. Na pitanje kako je tako brzo napravila toliki uspeh u svetu mode, nema drugog odgovora do tog da – nije imala izbora. Ustati protiv celokupnog koncepta kitnjastog odevanja zahtevalo je potpuno okretanje telu. Kako telu ne prija ništa veliko i kruto, Koko je za svoje modele izabrala jeftinu trikotažu. I taj potez bio je svojevrsna igra sa smrću. Jer pojaviti se na nekom svetskom prijemu u odeći od trikotaže na početku 20. veka bilo je isto što i danas pojaviti se go u TV dnevniku. Ali legendarni elegantni kostimi čuvene Koko čekali su strpljivo svoje vreme.

Slika 140 Tajna večite mode: Coco Chanel

Legendarni elegantni kostim koji je kreirala Gabrijel Koko Šanel prkosi vremenu i trendovskim promenama, a među prvima ga je nosila jedna od najelegantnijih žena svih vremena - Džeki Kenedi

“Ako vas je osvojila lepota neke žene, a ne možete da se setite šta je imala na sebi, znači da je bila idealno odevena”, govorila je Koko. Taj pristup i danas se prepoznaje u redovima velikih kreatora i stilista, među njima i Patriše Fild (Patricia Field), stilistkinje “Seksa i grada” (Sex and The City). U ime nove ženstvenosti, u svet visoke mode uvode se elementi radničke, proste, muške odeće. Koko je ženama navukla pantalone, rasturila im barokne punđe, skratila im kosu i suknje… Kreirala je malu crnu haljinu, u kojoj se žena oseća slobodno, komotno i pokretno. Uski korseti, krinoline i žiponi zauvek su nestali sa modne scene. Počela je nova era.

Slika 229 Tajna večite mode: Coco Chanel

Dovoljne su tri reči, i magija može da počne – mala crna haljina

Već 1919. svi su hteli da nose njene flanelske blejzere, kardigane od žerseja i čuvene “Šanel” kostime, jer žena koja nema bar jedan “Šanel” komad u svom ormanu – beznadežno je odustala od mode.

Možda se pitate odakle njeno ime na čuvenom parfemu? Autor parfema Ernest Bo (Ernest Beaux) ponudio je Koko da odabere miris koji joj se najviše sviđa iz dve serije uzoraka koji su bili obeleženi brojevima od jedan do pet i od 20 do 25. Ona je odabrala petu bocu. “Najjednostavniji je i najbolji, pa neka se i zove prosto broj pet”, rekla je žena koja je sve te prirodne, cvetne parfeme smatrala odvratnim. I tako nastaje čuveni Chanel 5. “Parfem treba da miriše na ženu!”

Da, i zato Koko nikada nije izgubila iskonski miris žene. Posle nekoliko velikih ljubavi, od kojih su se mnoge zavšavale smrću partnera, ona se ponovo zaljubljuje u 50. godini, u španskog umetnika. Trebalo je da se uda za njega, ali igra smrti zahuktala se jače nego ikad: on je poginuo, počeo je Drugi svetski rat, Francusku su okupirali fašisti. Koko sada započinje vezu sa nemačkim diplomatom, ali zbog saradnje sa okupatorom, posle rata morala je da napusti Francusku. Sa svojih 70 godina, 1954. godine se vraća u Pariz, a njena revija izaziva javnu osudu: nije pokazala ništa novo! Ponovo isti, strogi, prosti kostimi.

Vreme je pokazalo da to nije bila reciklaža istrošene kreativnosti – bila je to revija za večnost. Koko Šanel umrla je u pariskom hotelu “Ric”, koji se nalazi tačno preko puta njenog prvog butika. “Znači, ovako se umire”, bile su poslednje reči žene koja će sahraniti krinolinu i korset i u svet visoke mode uvesti eleganciju i jednostavnost.

Izvori fotografija: flairlogic.com, fashionstyleblackorchid.onsugar.com, mollysemporium.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments