“Pazite koga pratite jer nikada ne znate kuda će vas odvesti.” – Mark Henkok (Mark Hancock), učesnik eksperimenta Treći talas (The Third Wave).

Čovek je društveno biće. Kao takav, uzima učešće u različitim socijalnim grupama, težeći afirmaciji kroz interakciju sa ljudima sličnih interesovanja i pogleda na svet. Različite grupe ljudi su svuda oko nas, od udruženja kolekcionara svakojakih predmeta do ozloglašenih organizacija koje propagiraju nasilje i strah. Međutim, koliko god među sobom bile različite, prema idejama koje propagiraju i ljudima koje okupljaju, sve grupe imaju jednu zajedničku osobinu. Pojedincu, u manjoj ili većoj meri, oduzimaju deo individualnosti, ali za uzvrat pružaju osećaj razumevanja i sigurnosti koje zajedništvo nosi. Upravo tu nastaje problem sa grupama – one predstavljaju idealnu podlogu za manipulaciju masama pod izgovorom viših ciljeva.

152 Talas (Die Welle)

Film “Talas” (Die Welle), nemačkog reditelja Denisa Ganzela (Dennis Gansel) iz 2008. godine, donosi nam priču o školskom eksperimentu, koji ima za cilj da objasni učenicima principe totalitarne vladavine. Profesor Venger u želji da predavanja učini zanimljivijim i efektnijim, predlaže razredu igru koja će simulirati autokratsko uređenje društva. U početku skeptični da ikada mogu biti izmanipulisani i uvučeni u organizaciju sa odlikama fašizma, učenici iz dana u dan sve više zaboravljaju da se radi o igri i bivaju oduševljeni događanjima u učionici. Poneti zajedništvom, međusobnim razumevanjem i snagom koju osećaju, događaje iz svojih klupa prenose u stvaran život stvarajući pokret – Talas. Kad profesor shvata da su se stvari otrgle kontroli već je suviše kasno da se izbegnu tragične posledice eksperimenta.

326 Talas (Die Welle)

Sam po sebi dovoljno uznemirujuć zbog onespokojavajuće slike o mogućim manipulacijama i zloupotrebama u savremenom društvu – film još više dobija na težini ako se uzme u obzir da je rađen po knjizi inspirisanoj stvarnim događajima u Americi krajem šezdesetih godina prošlog veka. Ako volite priče koje vas teraju da se zamislite nad svetom u kom živimo, onda je “Talas” pravi izbor za vas.


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments