Ovo je zaista fantastična biografska drama koja na jedan veoma direktan način, odbacujući sve moguće stereotipe i “ušminkavanja” nam predstavlja jednu veoma posebnu i hrabru osobu. Ovaj projekat se centrira oko žene po imenu Templ Grendin, koja i pored autizma sa kojim se bori uspeva da bude inovator i stekne visoko obrazovanje i poštovanje za svoj genijalni rad.

Ono što je zaista posebno u ovom film jeste način na koji ovaj projekat predstavlja ovu izuzetnu osobu, ne praveći ikakav osećaj sažaljenja, niti osuđujući njeno stanje zarad dramatičnog efekta koji bi naterao većinu publike da se rastuže i cmizdre. On ovde oslikava jednu hrabru i smelu osobu, koja kroz svoj tok života uspeva da prihvati ono što zbilja jeste i da svoju egzistenciju organizuje i usmeri u željenom smeru. Autizam karakteriše neurološki, pa recimo, “zbunjeno” ljudsko biće, koje se sa ovakvim oboljenjem rađa. Ovaj poremećaj ima razne simptome ali definitivno univerzalni za sve je nemogućnost regularnog socijalizovanja sa ostalim ljudima.

Ovaj projekat se bavi psihološkom studijom jednog brilijatnog autiste,  koja generalno ne razume ljude, i njeno ponašanje i gestovi bivaju čudni za većinu ljudi, ali pored toga njena mogućnost da konceptualizuje, fotografski da pamti sve stvari joj omogućava da bude izuzetno uspešan i talentovan inovator.

Ovaj film iako ne cenzuriše ismevanje okoline i generalno ugrožavanje, predstavlja nam priču jedne veoma posebne osobe koju je trebalo naučiti da se oslanja na sebe,  samorazumevanje kao i prepoznavanje njenog potencijala, usmeravanje, strpljenje, kao i generalno emotivnu podršku koja je ovoj socijalno odbačenoj osobi bila preko nego potrebna. Ono što mi se jako sviđa u ovom projektu jeste što film pokušava da edukuje posmatrače, da vide da nije reč o mentalnoj retardiranosti, već o neurološkom poremećaju uz koji se uz pomoć kreativnih alternativa može “ublažiti”. Ne želim da ovo ovo pogrešno zvuči, kao da osuđujem mentalno retardirane osobe, već skrećem pažnju na to kako postoji razlika između ova dva slučaja, i skrećem pažnju na to kako ne treba odbacivati ljudi, ma koliko god da su drugačiji, ne treba ih stavljati  sve u isti koš,  već im dati šansu i tretirati ih sa poštovanjem.

Narativ filma dosta skače kroz vreme, ali nikako nije težak za pratiti. Mi ovde prvenstveno vidimo fokus i interesovanje koje Templ poseduje ka stoci, kao i njene akademske poduhvate i borbe sa netoleratnom sredinom. Dobijamo i povremene bliceve iz njene prošlosti, u cilju kako bi u određenim situacija pozadinski dopunili reakciju i sud našeg glavnog aktera. Glumica koja tumači Templ Grendin, Kler Dejnz (Claire Danes), zaslužuje sve pohvale na ovako posvećenoj i kvalitetnoj roli, ona je definitivno najblistaviji segment filma, i više je nego zasluženo dobila zlatni globus.

Pogledajte ovu realnu sliku jedne veoma inspirativne heroine, i uživajte u fantastičnom filmu.

Ocena:  8/10


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime. Redovno svoje čitaoce obaveštava o tome “Kakav je film”.

Comments