Za mnoge žene, potpetice su pravo blago. Svakako da ponekad bole, ali koji drugi odevni predmet vam daje toliko glamura i par dodatnih centimetara zbog kojih izgledate slim? Zbog toga što ih toliko volite verovatno ih često nosite, što znači da su namenjene za mnogo koračanja. Kako ćete znati da li u vašim potpeticama još ima života ili im je istekao rok? Kladim se da niste ranije razmišljale o tome. Naučite da procenite kada su vredne repariranja, a kada je vreme da se pozdravite s njima.

Pre nego što odenete cipele prvi put preduzmite par koraka zbog kojih će trajati duže i biti udobne. Cipele mogu trajati ceo vaš život, ako pravilno brinete o njima i ne nosite ih svaki dan i ako radite par stvari za njihovo održavanje.

Prva stvar koju treba da uradite, pre nego što i kupite cipele sa visokim potpeticama, jeste da proverite da li su ispravne i da li su udobne dovoljno da hodate naokolo u njima. Ako cipela ne prija u potpunosti vašoj nozi možda bi neki od različitih dodataka ili uložaka odgovarao i učinio ih udobnim.

Jednom kada kupite nove cipele uradite još par stvari da im produžite trajanje i da ih zaštitite. Prvo dodajte još jedan gumeni đon na njih kako biste ih zaštitili od trošenja.

Zatim zaštitite svoje nove cipele od kiše i mrlja koristeći sredstvo za odbijanje istih, a koje možete pronaći u svim prodavnicama cipela. Ovaj sprej neće cipele učiniti vodootpornim, ali će učiniti da manje apsorbuju vodu i omogućiće lakše čišćenje.

Kada jednom počnete da ih nosite napolju trebalo bi da se pobrinete da se pridržavate par pravila koja će ih zaštititi što je duže moguće i zadržati njihov divan izgled. Prvo, ne nosite svoje cipele sa potpeticama kišnim ili snežnim danima, da ih voda ne bi oštetila. Ako se i nakvase bolje stavite malo novina u njih da upiju tu vodu, nego da ih stavite na izvor toplote poput radijatora, zato što direktan izvor toplote rastapa njihov materijal i čini da ulja koja taj materijal prirodno sadrži ispare.

Ako baš morate da nosite potpetice po mokrom vremenu odaberite par od veštačkog materijala. Drugo rešenje je da obujete obuću koja je napravljena za kišu, a potpetice ponesete, pa ih obujete kada stignete na odredište.

Još jedan način da postupate dobro i pravilno prema cipelama jeste da ih ne držite sve zajedno u ormanu jedne preko drugih, već da sačuvate kutije za cipele ili bar da kupite torbe za cipele, da se ne bi oštetile. Preporučljivo je koristiti i umetak za cipelu koji joj održava oblik.

Ako vas i nakon skidanja novih cipela bole noge, onda se cipele još nisu razvukle dovoljno da vam savršeno odgovaraju, pa možete koristiti rastezače za njih, koje možete kupiti u mnogim online prodavnicama.

foto28 Terapija za visoke potpetice

Zlatno pravilo za cipele svih vrsta je što ih više imate, više će svake od njih trajati!

Vreme da se pozdravite s njima

Koliko obično traje par cipela sa visokim potpeticama? To sve zavisi od više faktora: koliko dobro ste vodili računa o njima, koliko često ste ih nosili i kako ste ih tretirali dok ste ih nosili. Ako su u pitanju dobre cipele i vi ih nosite dva do tri puta nedeljno i tretirali ste ih pravilno, onda one mogu trajati i 20 ili 30 godina. Ali ako su lošijeg kvaliteta ili se niste pravilno odnosili prema njima, onda mogu da traju maksimalno pet godina.

Cipele su za bacanje onda kada ne mogu lako njihovi problemi da se isprave. Npr. polomljenu štiklu lako možete zameniti, ali ako je dno cipele polomljeno onda im je došao kraj.

Drugi znak da im je došao kraj je kada deo cipele nedostaje, npr. kaiš koji ide oko zgloba.

Jednostavno, došao im je kraj ako se u njima više ne osećate dobro i ako one više ne izgledaju dobro!


Danijela Milovanović se bavi pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima” – Tomas Man.

Comments