Znake upozorenja da vas druga osoba ne tretira kako bi trebalo, poznajemo kao crvene zastavice i obično ih povezujemo sa romantičnim odnosima. Međutim, jednako je lako upasti u toksično prijateljstvo, kao i u toksičan partnerski odnos, ako zanemarimo znake upozorenja.

Prijateljstva su važan deo ne samo vašeg života, već i onoga što jeste, vašeg sopstva, pa je važno da budete okruženi onima koji vas vole i podržavaju vaš lični rast. Kada ta podrška nije obostrana, možda ste u toksičnom prijateljstvu u kome vam prijatelj nanosi više štete, nego što doprinosi vašem odnosu i životu.

Crvene zastavice koje ukazuju na toksično prijateljstvo

Nije obostrano

Ako stalno ulažete više truda, vremena i podrške u prijateljstvo, a ne dobijate isto od druge osobe, znak je neravnoteže koji ukazuje na toksično prijateljstvo. Ukoliko primećujete da vaš prijatelj nikada ne inicira susrete i druženja i obraća vam se samo kada mu treba pomoć i usluga, to ne bi trebalo da zanemarujete, koliko god vam ta osoba bila draga. Preispitajte odnos davanja i primanja i postavite granice – prijateljstvo je, kao i partnerstvo, dvosmeran odnos u koji obe osobe treba podjednako da ulažu, jer to pokazuje da ga cene i doživljavaju na isti način.

Negativnost i kritika

Prijatelji su vaša podrška kad prolazite kroz teške trenutke, sa njima se savetujete kad u nešto sumnjate i dvoumite se. Oni su glas logike i praktičnosti, koji vas podseća na vašu vrednost i ono što zaslužujete, kroz sve životne uspone i padove. Međutim, ako vas prijatelj samo kritikuje i osuđuje i kad vam nije dobro doprinosi da se osećate još gore, njegovi motivi su sumnjivi i ukazuju na toksično prijateljstvo.

Bez obzira koliko ste pozitivni, napor da negativnom prijatelju objasnite svoja osećanja i razloge može biti emocionalno iscrpljujući i – uzaludan. Prijatelji bi trebalo da pružaju bezuslovnu ljubav i podršku, a ako to ne čine, ne možete se osećati sigurno u tom odnosu.

Možda se toksičan prijatelj negativno i osuđujuće odnosi prema svima – uključujući i sebe, ali čak i kada njegova negativnost nije usmerena na vas, njegov uticaj vas može obeshrabriti i učiniti da se osećate loše.

Toksično prijateljstvo izdaje poverenje

Neophodno je da verujete svojim prijateljima – poverenje je osnova svakog zdravog odnosa. Većina nas deli intimne detalje svog života sa prijateljima i, kad to činimo, očekujemo da oni zadrže za sebe ono što im poveravamo.

Međutim, ako prijatelj priča drugima ono što ste mu rekli u poverenju, ili vas ogovara i kritikuje, to je izdaja poverenja, preko koje ne bi trebalo da pređete.

Obratite pažnju na to kako vaši prijatelji govore o drugim ljudima kada su sa vama – jer verovatno na isti način govore o vama sa drugima.

Pročitajte i ovo: Da li se u prijateljstvo ulazi pažljivo kao i u vezu?

Ljubomora i takmičenje

Zdrava prijateljstva i, uopšte, zdravi odnosi, grade se na ohrabrenju i pružanju podrške. To ne znači da nikada ne osetite ubod ljubomore u odnosu na prijatelja, ali znači da to osećanje primetite, isprocesuirate i razumete i da nemate nikakvu akciju u odnosu na prijatelja vođenu ljubomorom i željom da u nečemu budete bolji.

Ako se prijatelj stalno takmiči sa vama, omalovažava vaša postignuća ili je ljubomoran na vaš uspeh (profesionalni ili privatni) to ukazuje na toksično prijateljstvo, koje potkopava vaše samopoštovanje. Prijatelj koji ne navija za vas i ne podržava vas u tome da date najbolje od sebe, nije pravi prijatelj.

Manipulacija i nepoštovanje

Manipulativni prijatelji mogu pokušati da vas kontrolišu, putem emocionalnih ucena i osećanja krivice – da radite nešto što vam nije prijatno ili učinite za njih nešto što ne bi treblo da traže od vas. To mogu biti stvari, poput zahteva da slažete da biste prikrili njihovo ponašanje ili ih nekome preporučili, ili učestvovali u njihovoj akciji koju ne odobravate. Važno je da prepoznate ovo ponašanje i da postavite granice – a vaši prijatelji apsolutno treba da ih poštuju.

Ako neko stalno zanemaruje vaše granice i odbacuje vaša osećanja, to je znak nepoštovanja – crvena zastavica koju ne treba da ignorišete.

Jednostrani razgovori

U zdravom prijateljstvu i zdravom odnosu razmena je uravnotežena, tako da se obe strane smenjuju u slušanju i govorenju. Ako prijatelj ne pokazuje interesovanje za vaša osećanja, razmišljanja i vaše blagostanje, već samo govori o sebi i o temama koje ga okupiraju, možete se osećati kao deponija za njegov emocionalni otpad – a tako ne treba da se osećate ni u jednom odnosu.

Naravno, ne govorimo o situacijama kada ste tu za prijatelja i slušate ga satima i danima i mesecima dok izliva svoju muku, pokušavajući da mu pružite podršku i bezbedan prostor da ventilira, ili da čuje sebe i orijentiše se u situaciji u kojoj se nalazi. Svako prolazi kroz krize, u kojima se oslanja na prijatelje i to je najvredniji deo prijateljstva, kroz koji se najdublje povezujemo. Ali, prijatelji bi trebalo da budu zainteresovani za vaš život i dobrobit i da vam pruže istu podršku koju vi pružate njima.

Nesuglasice i sukobi se mogu dešavati i u prijateljstvu – svi odnosi imaju uspone i padove. Ali ako primećujete da se određeno ponašanje ponavlja i stalno se osećate nesrećno pored prijatelja, vreme je za procenu vašeg odnosa. Najpoštenije je da svoja osećanja izrazite i da sa prijateljem otvoreno razgovarate o onome što ste primetili i zbog čega se loše osećate. Tako ćete najbolje utvrditi da li je u pitanju toksično prijateljstvo koje treba da prekinete, ili je prijatelj sposoban za uvide i korigovanje ponašanja, kako biste se još više zbližili i vrednovali obostrano prijateljstvo.

Pročitajte i ovo: Ovo su znaci da ste prevazišli prijateljstvo i da je vreme da izađete iz njega

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments