Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pogledati ovde.

Uvek aktuelan i nezamenljiv komad ženske odeće svakako je mala crna haljina. Njena popularnost datira još iz ranih dvadesetih godina prošlog veka, kada se prvi put pojavila na naslovnoj strani prestižnog časopisa “Vogue”, u kreaciji senzualne Koko Šanel (Coco Chanel). Ženska populacija već tada je potpuno poludela za ovim odevnim fenomenom, a euforija ne jenjava ni dan-danas. Gotovo sve glumice, pevačice, manekenke i ostale dame iz sveta slavnih barem jedanput u svojoj karijeri odlučuju se za malu crnu haljinu pri odlasku na neki prestižan događaj. Bilo da je duža ili kraća, sa cirkonima ili kristalima, na jedno rame ili sa nekim posebnim i neobičnim detaljima, ona je jednostavno glamurozna! Prošetali smo se kroz istoriju LBD i predstavljamo vam top 10 slavnih dama u maloj crnoj haljini. Uživajte…

Koko Šanel (Coco Chanel)

CocoChanelinlbd Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Gabriel Koko Šanel - tvorac modnog fenomena

Koko Šanel je francuska modna kreatorka čije se modernističke misli i dan-danas prepričavaju. Njen talenat koji je usmerila ka potrazi za skupom jednostavnošću učinili su je jednom od najbitnijih dama u istoriji mode. Tvorac je male crne haljine. Pre nego što je postala modni fenomen, crna haljina nosila se isključivo kao izraz žalosti. Prva mala crna haljina iz 1920. godine, koju je kreirala Koko, bila je bez rukava i nešto iznad kolena.

Klara Bou (Clara Bow)

Slika2 Clara Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Za njenom malom crnom haljinom žudele su devojke i žene širom sveta

Jedna od najpopularnijih glumica iz dvadesetih godina prošlog veka, proslavila se igrajući glavne uloge u vreme nemog filma. Obožavali su je i muškarci i žene. Imala je prelepe velike oči, zavodljive usne u obliku srca i bob frizuru. Ona je jedna od prvih glumica koja se skinula na filmu i tako je postala još popularnija. Zvali su je “It girl”.

Rita Hejvort (Rita Hayworth)

Slika3 Rita Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Rita je noseći crnu satensku haljinu postala femme fatal

Slavna glumica iz četrdesetih godina prošlog veka proslavila se svojim neverovatnim glumačkim i plesnim talentom. Bila je imenovana za jednu od najvećih glumačkih atrakcija na svetu. Najveći uspeh postigla je scenom iz jednog crno-belog filma kada je u predivnoj haljini od crnog satena izvela striptiz sa jednom rukavicom. To ju je učinilo ikonom i fatalnom ženom.

Merilin Monro (Marilyn Monroe)

Slika4 Merlin Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Lepršava mala crna haljina iz filma “Neki to vole vruće”

Američka glumica, model i pevačica predstavljala je i predstavlja simbol ženske lepote. Proslavila se igrajući glavne uloge, najčešće u komedijama. Najveći uspeh postigla je igrajući u filmu “Neki to vole vruće” (Some Like It Hot), za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glumicu. U sceni kada u vozu izvodi pesmu “Running Wild”, Merilin je odevena u lepršavu crnu haljinu.

Odri Hepbern (Audrey Hepburn)

Slika5 Odri Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Odri nosi malu crnu haljinu u filmu “Sabrina”

Engleska glumica i model pomerala je granice i postala sinonim za dobar i prefinjen ukus. Najviše se proslavila igrajući glavnu ulogu u filmu “Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s). U filmu “Sabrina” (Sabrina) nosila je crnu haljinu pariskog kreatora Ibera Živanšija (Hubert Givenchy). Odri je sigurno jedna od najdostojnijih naslednica Koko Šanel kada je u pitanju predstavljanje male crne haljine.

Princeza Dajana (Princess Diana)

Slika6 Lady Di Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Džon Travolta i princeza Dajana u Beloj kući

Lejdi Di (Lady D) odisala je glamurom i elegancijom, kako i dolikuje jednoj princezi. Njene male crne haljine uvek su bile predivne i posebne. Jednu od najlepših Dajana je nosila na zabavi u Beloj kući. Iako zbog svoje dužine možda ne odgovara nazivu “mala”, ona se ipak svrstava u listu ovih večnih haljina.

Elizabet Harli (Elizabeth Hurley)

Slika7 Elizabet Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Elizabet Harli u haljini Versace i dan-danas je na meti modnih kritičara

Elizabet je engleska glumica i model, dugo poznata kao devojka Hjua Granta (Hugh Grant), sa kojim se zabavljala dugi niz godina. Na premijeri popularnog filma “Četiri venčanja i sahrana” (Four Weddings and a Funeral) 1994. godine, pojavila se u jednoj od najpoznatijih kreacija Đanija Versaćea (Gianni Versace). Dugačka haljina koja je pretežno otvorena i ističe sve ženske atribute uvrstava se među najlepše male crne haljine.

Viktorija Bekam (Victoria Beckham)

Slika8 Victoria Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Viktorija u jednoj od svojih mnogobrojnih kreacija

Nekadašnja članica ženskog popularnog sastava Spice Girls najveći uspeh ostvarila je kao modni dizajner, i smatra se modnom ikonom. Viktorija se često odlučuje za male crne haljine, koje uvek iznese neverovatno graciozno.

Bijonse Nouls (Beyoncé Knowles)

Slika9 Beyonce Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Bijonse na premijeri filma u haljini Balmain

Jedna od najlepših i najpopularnijih r’n’b pevačica današnjice. Zajedno sa svojom majkom, osnovala je modnu liniju House of Deréon. Bijonse se na premijeri filma “Opsednut” (Obsessed) pojavila u predivnoj crnoj haljini modne kuće Balmain.

Olivija Palermo (Olivia Palermo)

Slika10 Olivia Top 10 dama u maloj crnoj haljini

Romantičan ples u Parizu i mala crna haljina koja se viori

Olivija je američka glumica i model. Važi za ikonu stila, a zahvaljujući fantastičnom ukusu i poznavanju mode pretenduje da postane jedna od vodećih modnih ikona današnjice. Na njoj svaki komad odeće ima smisla, ona jednostavno isijava harizmom. Za slikanje romantičnih fotografija u jednom parku u Parizu, Olivija je odabrala savršenu malu crnu haljinu.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments