Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pogledati ovde.

Kako se film sve do dvadesetih godina prošlog veka smatrao “jeftinom” umetnošću i zabavom za mase, nije bilo moguće ni predvideti kakav i koliki značaj bi muzika u njemu mogla imati.

Pojava zvučnog filma režiserima, ali i muzičkim umetnicima, otvorila je vrata za dublje i finije dopiranje do publike. Otuda danas imamo veliki broj muzikologa i filmskih stvaralaca koji tvrde da je muzika jedan od najznačajnijih elemenata filma, te da je audio i vizuelne segmente filma sada praktično nemoguće razdvojiti. Generalna uloga muzike u filmu bila bi šarenolika: od upoznavanja sa akterima, do “najvaljivanja” scene, stvaranja tenzije, pobuđivanja emocija itd.

Određene muzičke virtuoze upravo su proslavila učešća u filmu, i obratno – određeni filmovi postali su bezmalo popularni baš zbog svojih saundtrekova.

Osim onih najdražih nam, filmove uglavnom nećemo gledati iznova i iznova. Pa ipak, njihove muzičke numere, često ćemo vrteti na repeat, iznova se prisećajući scena u kojima su išli u pozadini.

Ovoga puta, odabrali smo za vas neke od najupečatljivijih, najdriljivijih, najmaštovitijih saundrekova.
Pojačajte zvučnike!

1. “Jednom” (Once) – “Falling Slowly”

2. “Fontana” (The Fountain) – “Together We Will Live Forever”

3. “Čudesna sudbina Amelije Pulen” (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) – “La Valse d’Amelie”

4. “Šerlok Holms” (Sherlock Holmes) – “Catatonie”

5. “Američka lepota” (American Beauty) – “Any Other Name”

6. “Frida” (Frida) – “Paloma Negra”

7. “Večni sjaj besprekornog uma” (Eternal Sunshine Of The Spotless Mind) – “Peer Pressure”

8. “Put u divljinu” (Into the Wild) – “Society”

9. “U potrazi za Nedođijom” (Finding Neverland) – “Variation in Blue”

10. “Kum” (Godfather) – Mandolina Theme


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments