”Top Gear” je najbolja emisija o automobilima na svetu! Nije to bila oduvek. Transformacija se dogodila početkom decenije, kada je “Top Gear” prestao da bude uštogljena emisija koja prati novosti iz automobilskog sveta i postao šezdesetominutni melem za dušu.

top gear logo Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Prva epizoda prikazana je 1977. godine na drugom kanalu engleske nacionalne televizije BBC, a poslednja klapa starog “Top Gear”-a pala je 2001. godine. Za to vreme u ulogama voditelja smenilo se skoro trideset ljudi, među kojima su: Džeremi Klarkson (Jeremy Clarkson), Tif Nidel (Tiff Niedel), Viki Batler Henderson (Vicki Butler Henderson), Anđela Ripon (Angela Rippon), Ejdrijan Simpson (Adrian Simpson). U ulozi voditelja oprobao se i trkačka legenda ser Stirling Mos (Stirling Moss). Odlaskom poznatih voditelja opala je i gledanost. Tako se krajem 1999. godine ona spustila sa šest na ispod tri miliona gledalaca po epizodi. Tif Nidel, Ejdrijan Simpson, Viki Henderson odlučili da ne odustanu od popularnog koncepta emisije, pa su tako napravili svoju emisiju pod imenom “Peta brzina” (“Fifth Gear”), koja se emitovala na Kanalu 5 (Channel 5). Na kraju prvog serijala, BBC je odlučio da ponovo aktivira staro ime u totalno novom studiju i sa novim konceptom. 2002. godine Džeremi Klarkson, Ričard Hamond (Richard Hammond) i Džejson Dov (Jason Dawe) postaju prva trojka voditelja. Međutim, Džejms Mej (James May) se priključuje početkom drugog serijala umesto Dova. Ova trojka i fantom po menu Stig učiniće da ova emisija bude obožavana i van engleskog ostrva. Ovo je priča o fantastičnoj četvorci Džeremiju, Ričardu, Džejmsu i Stigu.

tg combination 011 Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Džeremi Klarkson

jeremy clarkson quot 460x0w Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Kada su ga u jednom intervjuu upitali da li je svestan da radi najzanimljiviji posao na svetu i da li je o tome sanjao kao dečak, on je odgovorio: “Ne! Nikada nisam imao ambiciju. Mislim da ambicija nije dobra stvar, jer ako je imate onda morate da je ostvarite i sve usmeravete ka tome, a u tom slučaju život postaje bedan. Tako da je najbolje da je nemate. Prosto uzmete najbolje iz svakog novog dana.” Na pitanje novinara da li zna da je proglašen za seks simbola, on je rekao: “Bojim se da je to, blago rečeno, smešno. Jako sam debeo, počeo sam da ćelavim, imam neke gadne kožne bolesti i imao sam dijareju pre dva dana. Nemam je više tako da je verovatno to razlog zašto sam seks simbol.”

Jeremy Clarkson 1107449c Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Rođen je 11.04.1960. godine u Jorkširu. Jedan je od najuticajnih auto-moto novinara u svetu. Izbacili su ga iz srednje škole zbog pijančenja i lošeg ponašanja, nakon čega se priključio porodičnom poslu kao prodavac plišanih igračaka. 1984. godine osnovao je novinsku agenciji koja se bavi auto-moto svetom i tako spojio pisanje i ljubav prema automobilima. Talenat za pisanje ubrzo mu je obezbedio ugovor u “Sunday Times”-u. 1988. godine kreće njegova saradnja sa “Top Gear”-om. Ono što ga je u startu izdvojilo kao novinara su njegove izjave poput: “Ovo je Renault Espace, verovatno najbolji auto u toj klasi. Mada nema ovde mnogo razloga za viku. To je kao da kažete – O bože, imam sifilis, najbolju polno prenosivu bolest.

jeremy clarkson offensive tshirt Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Ovo je bilo efetkno u pisanju i na televiziji, ali neke kompanije – Rover prvi među njima – smatrale su da su takve izjave neprimerne i vrlo neprofesionalne. Njegovi komentari često su rezultovali žalbama gledalaca. Kompanija Hyundai ga je opisala kao rasistu zbog izjava da svi koji su tamo zaposleni jedu pse, a da je onaj ko je dizajnirao XG model pojeo španijela za ručak. One koji rade u BMW-u nazvao je nacistima, ali ga BMW nikada nije tužio.

Kritikovan je čak i u parlamentu Malezije, jer je auto Perodua Kelis opisao kao najgori na svetu, te rekao da ga “sklapaju ljudi iz džungle u cipelama od lišća”. U novembru 2008. na BBC-jevu adresu stiglo je petsto pritužbi, jer se šalio na temu “kamiondžije ubice prostitutki”. Džeremi pored dobrih automobila i “elegantnog” prozivanja voli još nešto – uništi, udari, zapali, ulubi  i šutne. Gađao je Yugo-a pomoću tenka. Bacio je klavir na Porsche-a. U više navrata je pokušao da ubije Toyota-u, ali nije uspeo. Pored posla voditelja, aktivno se bavi pisanjem i iz njegovog pera izašlo je trinaest naslova! U knjizi “Znam da imaš dušu” (“I Know You Got Soul”) iznosi svoju teoriju o tome da neke mašine  i sistemi imaju dušu. Za svaku od njih iznosi zbog čega je posebna i zašto nas privlači. Prema njegovim rečima, dušu poseduju: Concorde, AK47, Alfa Romeo 166, Rolce Royce, Zeppelin, čak i Hoover Dam (brana). “Svet iz ugla Klarksona” (“The World According to Clarkson”) je knjiga koja je osam nedelja bila najprodavanija u Engleskoj. Logično pitanje posle ovih redova o njemu je – a koja kola on vozi? Ovo su samo neki od najzanimljivijih automobila koji su prošli kroz njegovo vlasništvo: Lamborghini Gallardo Spyder, Mercedes SL 55 AMG, Mercedes CLK 63 AMG Black Series, Range Rover TD V8 Vogue i Mitsubishi Lancer Evo X. U braku je sa Frensis Kejn (Francis Cain). To mu je drugi brak. Imaju troje dece, gomilu pasa, tri magarca i žive u prostranoj kući u Oksfordšajeru.

Ričard Hamond

1059 Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Poznatiji i kao Hrčak, najmlađi je od “Top Gear” trojke. Rođen je 19.12.1969. godine. Diplomirao je na Fakultetu za umetnost i tehnologiju, nakon čega je bio voditelj u nekoliko radio stanica. 2002. godine ušao je u priču sa ”Top Girom”, a uporedo sa njom vodio je i emisiju ”Brainiac” (“Pametnjaković”) do 2006. godine. Nadimak Hrčak prati ga pre svega zbog sitne građe, ali se on još više vezuje za njega kada je u sedmom serijalu “Top Gear”-a pojeo karton imitirajući glodara. Kaže da mu je najbolji doživljaj od kada je sa “Top Gear”-om bio izazov na Severnom polu kada su ga vukli psi, kada je trčao na -50°C i spavao u šatoru. U privatnom životu tu titulu nosi bežanje od bikova u Pamploni. Ne voli pitanje koji mu je omiljeni auto, kaže da voli i Land Rover iz 1959. i Pagani Zondu. Opel Kadet koji je vozio u trci kroz Bocvanu je zadržao, jer se vezao za njega, restaurirao ga i nazvao Oliver. Strastveni je ljubitelj Porsche-a. Smatra da je to auto koji najbolje služi onom za šta je stvoren. Obožava muscle car automobile (američka kola proizvedena između šezdesetih i sedamdesetih) sa dvoje vrata i V8 mašinama, a poseduje i Ford Mustang GT390 iz 1967. godine. Takođe, ima i četiri Land Rover-a, Jaguar E type, Suzuki GSXR1000, BMW 1159GS, Harley Davidson Street Rod, Porshe 911, 993, i 928, Moragan Aeromax, Bugati Veyron. U jednom intervjuu je otkrio da ga je njegova osmogodišnja ćerka jednom pitala: “Tata, znaš kad ideš kroz London i po svetu sa čika Džejmsom i čika Džeremijem i kada se igrate kolima?” ”Da, znam”, odgovorio joj je. ”Pa tata”, pitala je dalje kćerkica, ”da li je to posao?” Nije mu bilo lako da joj objasni zašto njeni drugari imaju tate lekare, advokate ili inženjere, ali tvrdi da je ipak uspeo.

hammond Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Ričard je preživeo ozbiljan udes koji ga je skoro ubio. Dogodio se u septembru 2006. godine kada je njegov auto-mlaznjak, ironičnog imena “Vampir”  izgubio kontrolu, jer mu je prednja desna guma pukla. Taj dan je ostvario brzinu od 502 km/h. Bilo je 17 časova, imali su pistu do 17:30 i Hamond je hteo još jedan pokušaj. Da bi rekord bio priznat vozi se u oba smera i računa se prosečna brzina. Seća se: “Znate onaj momenat kad vas mama zove u kuću da večerate, a vi odgovorite ‘za minut’ ili ‘samo još jedan gol’ – e, morao sam da probam još jednom!” Brzina kojom se rol-bar doslovno zario u zemlju zajedno sa njegovom glavom bila je preko 320 km/h. Klarkson je povodom ovog događaja izjavio: “To je bio sudar pri najvećoj brzini u Britaniji, ali da bi ga priznali morao bi to da to ponoviš u suprotnom smeru.” Hrčak se uspešno oporavio, proveo je pet nedelja u bolnici i vratio se emisiji posle četiri meseca. Lego kocke su pomogle u oporavku, mada je povredio centar za orijentaciju u mozgu i danas mu je teže da parkira kola. Napisao je nekoliko knjiga o automobilima, autobiografiju i knjigu o fizici za decu “Možeš li da osetiš silu” (“Can You Feel the Force”). Sa suprugom Amandom Etridž (Amanda Etheridge) ima dvoje dece. Žive u dvorcu koji je platio dva miliona funti. Potpredsednik je dobrotvorne organizacije za dečije povrede mozga. Svira bas gitaru.

richard hammond get his ducati 1098 Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Džejms Mej

james may 1519793c Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Ni vožnja Bugatija brzinom od 417 km/h nije pomogla da se otarasi nadimka Kapetan Spori. Bez osećaja za smer i pravac, bio je u stanju da izgubi celu filmsku ekipu koja ga snima. Kiklop i Hrčak mu nikada nisu to oprostili. On je Klarksonova omiljena tema za prozivku i poređenje, mada Džejms zna da uzvrati trostruko. Kaže da mu je jedna od lošijih noći u životu ona sa Klarksonom u šatoru na Severnom polu: “Skroz se zatvorio u vreću i sve vreme je nešto mrljao. Na kraju kada se skoz zatvorio, izgledao je kao džinovskii brbljivi crv.” Rođen je 16.01.1963. godine. Studirao je muziku na Univerzitetu u Lankasteru. Pisao je za časopis “The Engineer”, a kasnije za “Autocar” magazin iz kog je otpušten jer je ubacio skrivenu poruku u magazin. Svaki članak počinjao je crvenim slovom, a crvena slova sklapala su se u rečenice. Evo šta je napisao: “So you think it’s really good, yeah? You should try making the bloody thing up! It’s a real pain in the arse!” (“Misliš da je ovo stvarno dobro, a? Probaj da napraviš celu stvar! Užasno smara!”) Niko od kolega nije to izvalio, ali su izvalili čitaoci, koji su mislili da su osvojili neku nagradu ili auto. Napisao je nekoliko knjiga, od kojih su najpoznatije “Mej o mašinama” (“May on Motors”) i “Velika vinska avantura Oza i Džejmsa” (“Oz and Jamses’ Big Wine Adventure”). Redovno piše za “The Daily Telegraph”. Pored “Top Gear”-a bio je domaćin u emisijama ”James May 20th century”, ”James May’s Toy Stories”, i najnovija ”James May’s Man’s Lab”. U emisiji ”Toy Stories”, napravio je kuću u razmeri 1:1 totalno napravljenu od Lego kocki! Opsednut je avionima, poseduje dozvolu za letenje, kao i dva laka aviona – Lucombe 8A, i American Champion 8KCAB. Smatra sebe ekspertom za Rolce Royce i Bentley, poseduje ih nekoliko, a vozi i Ferrari F430, Fiat Pandu i nekoliko Porsche-a. Voli i klasične motocikle. Vožnju je položio iz druge, i kaže da svi dobri vozači polažu iz drugog puta. Živi u Londonu sa devojkom Sarom. Svira klavir i flautu.

article 1204694 05F6B904000005DC 567 468x351 Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Stig

Priča se da je za “Star Wars” mislio da je dokumentarac. Priča se da je zabranjen u sedamnaest američkih država i da trepće vertikalno. Priča se da je zapravo mrtav, ali se smrt boji da mu to kaže. Sve što znamo o njemu je da se zove Stig!

top gear stig Top Gear: jednostavno najbolja zabava za muškarce

Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Comments