Njihov ego zahteva pre svega, poštovanje – i to je u redu. Svako voli da bude tretiran sa uvažavanjem i poštovanjem. I svako zaslužuje poštovanje. Kad emocije preovladaju, a naročito nesigurnost, nezadovoljstvo i bes, dešava se da zaboravimo da ukazujemo partneru poštovanje i da počnemo da ga tretiramo kao da to poštovanje i ne zaslužuje. Ako je to tačno, da on ne zaslužuje poštovanje, šta onda tražite u toj vezi? A ovo su najčešći načini na koje izražavamo nepoštovanje i sumnju u partnerove vrednosti.

Niski udarci

Kad se naljutimo i posvađamo, sklone smo da optužujemo partnera na način koji je izuzetno neprijtan – zaboravljamo sve što nam se kod njega dopada i “udaramo ispod pojasa“. To su optužbe koje počinju sa “ti nikad” ili “ti uvek“, a to prosto nije fer. Trebalo bi da naučimo da se svađamo, tako da izražavamo svoja osećanja, u formi “kad ti uradiš (ili ne uradiš) to i to, ja se osećam tako i tako“, savetuju psiholozi.

Vaspitavanje

Kad muškarce tretiramo kao nevaspitanu decu, „popujemo“ im i pokušavamo da im govorimo šta treba da rade i kako treba da se ponašaju, umesto da se koriguju, oni pružaju otpor. Ovakav tretman izaziva upravo suprotno od onog što želimo da postignemo – ako partnera grdite kao da ima pet godina, on će se naduriti i ponašati kao da ima tri. I vi biste se tako osećali – kad vas neko svojim stavom stavlja u poziciju deteta, onda se i ponašate kao dete. Ako vam neko njegovo ponašanje zaista smeta, ugrožava vas na nekom nivou i neprihvatljivo vam je, to treba da iznesete kao problem koji vi imate i pozivate partnera da vam pomogne da ga rešite.

Comments