Sigurno se pitate šta je zajedničko za jednu Samar koja dolazi iz Saudijske Arabije, Malalu iz Pakistana, koja ima 15 godina, ali i Drvarčanku Jelenu. Dolaze iz različitih zemalja, kultura i običaja, a svaka je sinonim za hrabrost i borbu.

Austrijski pisac Štefan Cvajg (Stefan Zweig) jednom je zapisao: “Uvek kad se neki čovek ili neki narod odvaži na zadatke koji premašuju njegovu pravu snagu, ta se snaga sama po sebi pojačava do neslućene jačine…” Ove dame su oličenje lude hrabrosti, spartanske snage i nadljudske volje. Opirale su se se dogmama, granicama, zakonima jačeg i vodile sopstvenu borbu u ime svih onih koji su želeli isto.

Zahvaljući njima, danas smo ponosne što smo majke, kćerke, sestre, supruge, a iznad svega, ponosne smo što smo žene. Tri borbene, uporne, a nada sve hrabre žene, zaslužile su da se njihova imena izgovaraju kao sinonimi za borbu i srčanost.

Samar Badavi (Samar Badawi) dolazi iz Saudijske Arabije, prema mišljenju mnogih, jedne od najrestriktivnijih zemalja sveta. Ušla je u istoriju kao prva žena koja je tužila svog oca za fizičko i psihičko zlostavljanje i usprotivila se njegovoj odluci da je spreči od udaje za čoveka koga je volela. Takođe, prva je žena koja ustala glasno protiv Vlade i uputila apel svim ženama da zaslužuju pravo na glas. Mnogobrojni su bili inspirisani njenom smelošću, što je rezultiralo online kampanjom koja je propagirala pravo žena da glasaju. Samar se zalagala da svaka žena bude slobodna da glasa i da njeno mišljenje bude jednako važno kao i mišljenje muškaraca. Dala je sve kako bi žene bile slobodne da se udaju, voze, rade i putuju bez pratnje muškarca. Zahvaljujući njenom aktivizmu, postignut je Kraljevski dekret koji omogućava ženama da učestvuju u opštinskim izborima u Saudijskoj Arabiji. Danas je ova mlada žena inspiracija svima koji žele da budu integralni deo društva i lekcija koja kaže da se upornošću i snažnom voljom može promeniti svet.

Slika 1  Tri heroine: Samar, Malala i Jelena

Samar Badavi u društvu Mišel Obame i Hilari Klinton prilikom uručivanja nagrade za hrabrost 2012. godine

Malala Jusafzai (ملاله یوسفزۍ‎) je petnaestogodišnja devojčica iz Pakistana, čuvena po svom borbenom duhu i neustrašivosti. Iako mlada, zaslužuje svako poštovanje i divljenje, jer je svesna opasnosti i rizika, ipak sledila svoje srce i ubeđenja. Počela je pisanjem bloga za BBC pod pseudonimom i detaljnim opisima kakav je život pod vlašću Talibana u gradu Minagora, u dolini Svat na sevrozapadu Pakistana. Prenosila je svoje stavove o zabrani školovanja za devojčice i ukazivala na važnost obrazovanja. Kada je sledećeg leta BBC došao u Pakistan da snima dokumentarac, Malala je postala poznata u javnosti, zalažući se za obrazovanje devojčica i iznoseći surovu istinu o životu pod Talibanima. Ova tinejdžerka bila je očigledna pretnja i uvreda Talibanima koji su se odlučili na osvetu. U oktobru prošle godine, grupa ekstremista presrela je školski autobus u kojem je bila Malala i teško ranila malu aktivistkinju. Borba za Malalin život je bila dugotrajna, a kada su je nekoliko dana kasnije prevezli u Birmigem, u Veliku Britaniju, uspešno je operisana i konačno njeno stanje više nije bilo kritično. Devojčica je primila na hiljade pisama podrške, nominovana je za mnogobrojne nagrade i postala sinonim za odvažnost i junaštvo.

Slika 212 Tri heroine: Samar, Malala i Jelena

Malala je ove godine nominovana za Nobelovu nagradu za Mir

Možda vam ime Jelena Trikić isprva ne znači mnogo, ali kada bismo vam rekli da je to drvarska Majka hrabrost, znali biste o kome je reč. Ova hrabra žena bespogovorno je dala svoj život, kako bi ga pružila drugom biću i time pokazala pravo značenje reči “bezuslovna ljubav”. Godinama se borila sa teškom bolešću, a uprkos riziku, odustala je od agresivnog metoda lečenja kako bi ostala u drugom stanju. Za vreme bolesti završila je fakultet i postala majka jednom dečačiću. Ipak, njena volja i želja da ostvari potomstvo nisu bile dovoljne – preminula je u novembru, 2012. godine, samo mesec dana nakon što je postala majka. Darovala je život za život i tako ostala upamćena kao “majka nad majkama”, simbol ljubavi i požrtvovanja.

Slika 37 Tri heroine: Samar, Malala i Jelena

Majka Hrabrost

Na prvi pogled različite, nespojive, potekle iz suprotnih svetova, a suštinski toliko slične i jednake, sve tri su ponos svog okruženja, ali i cele planete, jer biti toliko plemenit i neustrašiv, retkost je ovog surovog vremena. Zato skidamo kapu za tri heroine lavljeg srce: Samar, Malalu i Jelenu.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments