Nekada davno, čitave porodice su na trgovima gledale kažnjavanje kriminalaca za počinjene zločine, giljotiranjem ili vešanjem, a takav vid voajerizma  predstavljao je kolektivno pročišćenje. Sa jedne strane zabava, a sa druge moćni podsetnik na prevlast zakona. Eliminisanjem javnosti iz ovog načina kažnjavanja, kao i izmeštanjem kriminalaca u zatvore, bilo je potrebno dati odgovor i objašnjenje na pitanje – šta se krije iza zločina?

Ubrzo su se kao odgovor pojavili i detektivski romani, filmovi, na kraju i policijske serije.

Od početka emitovanja policijskih serija 1951. godine u SAD-u, lik policajca je prešao dug put u odnosu dobar/loš. U početku su policajci bili očigledno dobri, a kriminalci nesumnjivo loši. U međuvremenu se lik policajca “prošetao” na dugoj skali karaktera – od nepogrešivog donosioca pravde do kontroverznog i korumpiranog, sa svim oblicima modifikacije koji se na ovoj skali mogu pojaviti.

U većini serijala od samog početka je podržana uspešna stara literarna formula, najbolje prikazana u odnosu Don Kihot/Sančo Pansa, samo što su ovde stare klasne razlike zamenjivale teme karakteristične za vreme nastajanja serijala. Naime, reč je večitom sukobu i spoju nespojivog: dvojica muških likova po svemu suprotna, sa zajedničkim ciljem – hvatanje zločinca. Međutim, kako su oni toliko različiti, tako i njihov odnos i dolazak do istine moraju biti prožeti nizom razmirica i sukoba – od suptilnih do najgrubljih – pa na kraju i prijateljstva.

“Poroci Majamija“, tzv. “MTV policajci” naglašavaju klasnu razliku. Jedan je Soni Kroket, žilavi belac, vijetnamski veteran bez dlake na jeziku iz malog provincijskog grada, a drugi Rikardo Tabs, osećajan hispanoamerički crnac, prefinjeni Njujorčanin. Obojica su opasno bliski svetu lake zarade i droge, što je, zapravo i predmet njihove istrage. Nestabilnost identiteta policajaca je iskorišćena u zapletima, koji podrazumevaju njihove višestruke identitete policajaca i tajnih agenata u svetu podzemlja. I jedan i drugi igraju uloge tajnih agenata, pri čemu je granica igre izuzetno tanka, svakog trenutka preteći da nestane i da će dvojica policajaca podleći primamljivoj “ulozi”.

235 TV žanr: Policijske serije   Dobar pandur vs. loš pandur

Don Džonson je ulogu detektiva Sonija Kroketa dobio nakon propalih pregovora između producenata serije i Nik Noltija. Zajedno sa Filipom Majklom Tomasom u ulozi detektiva Rikarda Tabsa glumio je u popularnim "Porocima Majamija" od 1984. do 1989. godine.

U seriji “Ubistva – život na ulici”, naglašena je razlika u seksualnoj orijentaciji. Lik Pembletona predstavlja modernog muškarca. On je hladan, proračunat i uporan. Voli da radi sam, ali dobija novog partnera Bejlisa, koji je njegova suprotnost – emocionalan i osetljiv. Njemu treba društvo i povremeno jadikuje jer se u jedinici ne oseća bliskost. Ova moralna i filozofska prepirka koja dotiče i pitanja ljubavi, seksa, ubistva, droge, Boga i zlostavljanja dece privukla je publiku. Pritom je Pembleton oženjen i dobija dvoje dece u stabilnom braku, a Bejlis je biseksualac koji je non-stop u nestabilnim vezama.

162 TV žanr: Policijske serije   Dobar pandur vs. loš pandur

Andre Brauer kao detektiv Frenk Pemblton i Kajl Sikor kao detektiv Tim Bejlis u sceni iz serije “Odeljenje za ubistva” 1993–1999

Iako možemo videti razne varijante ove stare literarne formule, ova dva primera do sada su najupečatljiviji prikaz. A sve dok gledalac bude zainteresovan za ovakav “sukob”, formula neće biti napuštena. Jedno se nikada neće promeniti – potera i kazna za onoga ko je počinivši zločin narušio mir i policajac koji će zauvek ostati heroj, predstavljajući državu i zakon na kome ona počiva.


Nataša Naumović brzo priča, brzo kuca, a još brže misli. Zaljubljena u marketing, pisanje, kulturologiju i modu. Voli da kuva i da dobro izgleda u kuhinji. I misli da to nije nista neobično. Ne voli šablone i ljude koji kažu to niko ne radi. Voli svoje prijatelje i brata i od skoro potpuno zaljubljena u jogu.

Comments