Od 8. do 12. decembra u Domu omladine Beograda biće održan treći Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka“. U okviru festivala biće prikazan 61 kratki, dokumentarni i dugometražni film iz SAD, Velike Britanije, Brazila, Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Belorusije, Australije, Singapura, Hrvatske i Srbije.

Festival počinje u četvrtak 8. decembra u 15 časova i otvara ga britanski kratki film “Otpad” koji prati život tinejdžera koga je, nakon smrti oca, očuh izbacio iz kuće jer je gej. Posle njega biće prikazan film “Oni govore” o maltretiranju gej učenika u školama.

Prvog dana biće prikazani i dugometražni igrani filmovi “Upoznaj moga sina” u 17 časova, komedija u kojoj majka saznaje da joj je sin gej, ali je to ne sprečava da mu traži muža, “Stranac u nama” u 19 časova, drama o nasilju u gej vezama i „Judin poljubac“ u 21 čas, drama o šansama da se promene greške iz prošlosti, u kojoj se jedan od najpoznatijih gej porno glumaca Brent Korigan oprobao u dramskoj ulozi.

U petak publika bira najbolji kratki film, dok je subota rezervisana za aktivističke dokumentarce, beloruski “Ljubav iz istočnog bloka” i hrvatski “Prvi prajd u Splitu”. Nedelja je rezervisana za lezbejske kratke i dugometražne filmove. U ponedeljak 12. decembra festival zatvara turski igrani film “Drugi anđeli” o trans-prostitutkama i njihovim snovima o ljubavi i boljem životu.

Festival organizuju Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda uz podršku Ministarstva kulture, Britanskog saveta, Gete instituta, Instituta Servantes, UNDP i fonfacije “Movies that matter”.

Comments