Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

U kandžama kuguarke

U kandžama kuguarke

Od literature do bulevarske štampe, od mitologije do šoubiznisa – spoj starije žene i mlađeg muškarca je beskrajno intrigantan. Dok se njeni motivi da se upusti u takvu aferu uzimaju zdravo za gotovo, njegovi razlozi nikada nisu do kraja jasni. Svaka ljubavna priča je na svoj način neponovljiva, a veze ove vrste vrlo često su fatalne!

Prva asocijacija na ovu intrigantnu temu jesu holivudski “celebrity” magazini i u njima sigurno mesto sačuvano za fatalne glumice u godinama i njihove mlade saputnike. Tipična slika: filmska zvezda koja se “sjajno drži” uprkos tome je što je zagazila u petu ili šestu deceniju, savršeno doterana (u prevodu – sa svim prerogativima moći, u prvom redu – finansijske) i momak u srednjim dvadesetim: prelep, preplanuo, prepoželjan. Ona je čedo – da izbegnemo reč “proizvod” – estetske hirurgije, a on fitnes centara i nutricionistčkih priručnika. Njihova ljubav je čista sintetika, unosan sporazum koji donosi dobit i jednoj i drugoj strani. Prvakinje u ovom  sportu svojevremeno su bile Džoan Kolins (Joan Colins), najfatalnija junakinja svih sapunica ikada snimljenih, zatim Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), koju su mladići pratili i kada je njena lepota postala mit prohujalih vremena, a ona sama ozbiljan zavisnik od alkohola i tableta. Ali, ako ostavimo slavne parove po strani, pitanje jeste: u čemu je tajna  privlačnosti između starijih žena i mlađih muškaraca koji se jednostavno zaljubljuju jedni u druge bez ikakvih skrivenih namera?

Njoj takav odnos vraća osećaj mladosti i poželjnosti, ali šta je to što za njega predstavlja izazov? Odgovor se najverovatnije krije u samoj reči. Zrela žena je “igrač” koji zahteva dostojnog protivnika. Njena lepota je u isti mah ogledalo iskustva, stila, samosvesti, karaktera. Takve ljubavi su obično burne, prepune strasti, nezaboravne. Siguran ishod nije zagarantovan i u ovoj vrsti “kombinacija” nezahvalno je prognozirati bilo šta. Izvesno je sve osim ravnodušnosti. Psihološka tirada o tome da muškarci koji su skloni ovom tipu “avantura” na taj način otkrivaju svoju prekomernu vezanost za majku – najobičniji je kliše.

Balansirasnje odnosa i uloge koje u njegovim okvirima preuzimaju, druga je tema. Ja verujem u ovu vrstu strasti i razumem potencijalnu fatalnost takve ljubavi. Bez obzira na to da li je reč o Ani i Vronskom ili o Madoni i njenom treneru Hesusu. Muškarac koji se upusti u ovakvu romansu – ma koliko veliki kompliment to bio za njegovu partnerku – nalazi se na klizavom terenu. Osvojiti i zadržati ženu koja ume, razume i zna jeste potvrda njegove zrelosti i iskustva. Bljutave slike Hju Hefnera (Hugh Hefner) i njegovih zečica, Nikole Sarkozija (Nikolas Sarkozy) i Karle Bruni (Carla Bruni) u odnosu na mladića koji svim srcem voli stariju damu u maniru “bez obzira na sve i uprkos svemu”, prazne su i naivne.


Milan Nikolić najviše veruje u moć u reči. Rastao na nekom čudnom mestu između Kamija i Henrija Džejmsa, Alana Poa i Bajrona, pobune i konformizma. Konačno sazreo uz Tomasa Mana zahvaljujući kome je shvatio da se neki konflikti ne mogu izmiriti ali da se mogu mirno, lepo i pomalo setno nositi u sebi. Voleo bi da bar jedan sat živi na nekom platnu koje je potpisao Delakroa, zbog toga što smatra da samo strast mislima daje boju, rečima snagu, minutima nezaborav, a životu pravo da se tim imenom zove.

Editors choice