Početak svake veze je sličan – osećaš takav polet da ne moraš ni da jedeš, ni da spavaš, kao da si priključena na stalni dotok adrenalina. Zato svi kažu da je zaljubljenost najlepše stanje na svetu – ali ono prolazi i veza se produbljuje, ili se prekida. Još nekoliko turbulentnih i zahtevnih faza sledi, pre nego što veza uđe u stabilnu fazu, kažu stručnjaci za odnose.

Zaljubljenost

U ovoj fazi osećaš da vas je sudbina spojila i da ste srodne duše i nije te briga što se svi zaljubljeni parovi tako osećaju i što si se i u prethodnoj vezi tako osećala dok si bila zaljubljena. Možda je sada to prava stvar – puna si nade, puna energije, sve možeš, ništa ti nije teško i nema prepreka za tebe. Zaljubljenost od nas pravi superheroje, ali nam zamagljuje racionalno razmišljanje. Zato, uživaj. I budi spremna na sledeću fazu.

Upoznavanje

Prvi sukobi i nesuglasice, nezadovoljstvo partnerovim karakterom i ponašanjem u nekim situacijama, znaci su da je faza zaljubljenosti prošla i da sada počinjete da se upoznajete. Shvatate da partner nije idealan, a verovatno i on ima neke zamerke, pa se suočavate i sa sopstvenim slabostima. Ali ovo je vreme izgradnje veze i svesnog izbora – uprkos grškama i slabostima, možeš da uvidiš da li među vama postoji ono što je vredno i važno truda i da uložiš napor da prihvatiš partnera i da ga razumeš. Prisnost i bliskost na emotivnom nivou postaju važniji od fizičke privlačnosti koja je dominirala u prvoj fazi. Veza se produbljuje i osećanje vezanosti za partnera pojačava i sada možete biti sigurni da se volite i da ste spremni da nastavite i da se suočite sa sledećom fazom.

Comments