Riđokosi četrdesetdvogodišnji Englez Demijan Luis (Damian Lewis) trenutno je jedan od najpopularnijih televizijskih glumaca zbog uloge u seriji “Domovina” (Homeland). Mada je visok i sportski građen i ima prodorne plave oči, smatraju ga nekonvencionalnim seks simbolom – zbog boje kose. Često ga navode kao dokaz protiv raširene predrasude da riđokosi muškarci nisu privlačni, za koju on smatra da je neobjašnjiva i apsurdna.

slika 1 Damian Lewis U krevetu sa… Demijanom Luisom

“Da li je izraz ‘riđokosi srcelomac’ kontradiktoran? Ne, zašto bi bio?”

Rođen je 11. februara 1971. godine u Londonu, u porodici više srednje klase. Ima dva brata i sestru. Dobio je odlično obrazovanje na renomiranom koledžu “Iton”, a sa 16 godina je sa drugovima oformio svoju sopstvenu pozorišnu trupu. Proputovao je Afriku kao mladić, a zatim upisao studije glume. Nekoliko godina je glumio u pozorištu i bio član čuvene “Kraljevske Šekspirove pozorišne trupe” (Royal Shakespeare Company). Njegova gluma se dopala slavnom režiseru Stivenu Spilbergu (Steven Spielberg), koji mu je dao ulogu u mini-seriji o savezničkoj vojsci u Drugom svetskom ratu “Braća po oružju” (Band of Brothers).

slika 2 crno bela damian lewis U krevetu sa… Demijanom Luisom

Mada retko glumi klasične “dobrice”, u stanju je da svaki lik koji igra učini neobično privlačnim

Za razliku od većine britanskih kolega sličnog porekla, ne igra često otmene Engleze u dramama snimljenim po književnim delima. Izuzetak je bila serija “Saga o Forsajtima” (The Forsyte Saga), u kojoj je igrao lik hladnog, brutalnog i antipatičnog Somsa Forsajta (Soames Forsyte), ali je uspeo da mu podari dovoljno ljudskosti da publika ipak oseća izvesno sažaljenje prema njemu. Dokazao je da ume da bude i komičan i zabavan ulogom sarkastičnog, ali i šarmantnog Benedika (Benedick) u ekranizaciji Šekspirove (Shakespeare) romantične komedije “Mnogo buke ni oko čega” (Much Ado About Nothing), u kojoj je radnja prebačena u sadašnjost. Odigrao je niz uloga u filmovima kao što su horor “Lovac na snove” (Dreamcatcher) i drama “Keane”, za koju je dobio sjajne kritike.

slika 3 damian lewis Homeland promo U krevetu sa… Demijanom Luisom

Iako je Englez, proslavio se ulogama američkih oficira, poput Nikolasa Brodija u seriji “Domovina”

Ipak, najveće uspehe je postigao igrajući Amerikance, zahvaljujući savršenom američkom akcentu. Pored uloge američkog oficira u “Braći po oružju”, igrao je ekscentričnog, ali i neobično šarmantnog detektiva Čarlija Kruza (Charlie Crews) u TV seriji “Life”, kome zen filozofija i specifičan odnos prema životu pomaže da se nosi sa nesrećnom prošlošću i brojnim neprijateljima. Pošto je ova serija, uprkos sjajnim kritikama, otkazana posle dve sezone, dobio je ulogu zagonetnog i moralno ambivalentnog narednika Nikolasa Brodija (Nicholas Brody) u seriji “Domovina”. Serija je psihološki triler o ratnom zarobljeniku koji posle nekoliko godina biva oslobođen i po povratku kući proglašen za američkog heroja, ali koji u najboljem slučaju ima mnoge probleme i tajne, a u najgorem je terorista koji radi za Al Kaidu. Luis je za ovu ulogu osvojio Emi nagradu i dva Zlatna globusa, ali i srca mnogih gledateljki.

slika 4 Damian Lewis krupni plan U krevetu sa… Demijanom Luisom

Prodorne plave oči koje su u stanju da dočaraju snažne emocije iza suzdržane spoljašnjosti

Često igra ekscentrične, kompleksne, nasilne, emotivno rastrzane likove, a ipak je u stanju da učini da te likove publika zavoli, neobičnom harizmom, suptilnom glumom i suzdržanom, mirnom spoljašnošću iza koje se naziru snažne emocije. Kao svoje uzore navodi Gerija Kupera (Gary Cooper) i Stiva Mekvina (Steve McQueen), glumce stare škole koji su obično igrali snažne likove koji ne govore mnogo.

slika 5 osmeh U krevetu sa… Demijanom Luisom

Ležerni šarm i samouvereno držanje

Kažu da je još od fakulteta bio magnet za suprotni pol zbog šarma i samouverenog držanja. Imao je reputaciju zavodnika sklonog flertu, dok nije upoznao glumicu Helen Mekrori (Helen McCrory). Venčali su se 2007. godine i imaju dvoje dece, kćerku Manon (Manon) i sina Gulivera (Gulliver). Pored toga što je sjajan glumac, odan muž i otac, svira gitaru, klavir i klavijature i radi za nekoliko dobrotvornih organizacija. Zvuči kao da je u pitanju savršen muškarac, ali pošto je zauzet, ostaje nam da uživamo gledajući ga u ulogama krajnje nesavršenih i problematičnih muškaraca, koje on uspeva da učini veoma privlačnim.

slika 6 Damian Lewis Helen McCrory U krevetu sa… Demijanom Luisom

Sa suprugom Helen Mekrori pozirao je za časopis “Vogue”

Izvor fotografija: damian-lewis.com, imitacionalavida.com, oskolki-chesti.livejournal.com, blogs.coventrytelegraph.net, gingerparrot.co.uk

Prethodne tekstove iz serijala “U krevetu sa…” možete pročitati ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments