Britanski glumac Džonatan “Džoni” Li Miler (Jonathan Jonny Lee Miller) poznat je što po svom raskošnom talentu, što po svom ljubavnom životu. Rođen je 15. novembra 1972. u Londonu i rano se našao u glumačkim vodama, jer mu je majka radila u pozorištu, a deda mu je glumac koji je slavu stekao u Bondovim filmovima.

Džoni je postao slavan veoma rano ulogama u filmovima “Hakeri” (Hackers) i “Treinspoting” (Trainspotting), gde je pokazao svoj talenat i dobio priznanje od kritičara. Tada je otkrio i talenat za imitiranje različitih akcenata, što mu je kasnije omogućilo veliki dijapazon uloga i u Americi.

136 U krevetu sa... Džonijem Li Milerom

“Sick boy” – uloga koja mu je donela slavu

Pored uspeha na velikom platnu, vratio se daskama koje život znače i ulogama u serijama. Gledali smo ga u BBC serijama, baziranim na knjigama Džejn Ostin (Jane Oustin), kao što su “Ema” (Emma) i “Mensfild park” (Mansfield Park), a zatim i kao manipulativnog Džordana Čejsa (Jordan Chase) u “Deksteru” (Dexter). Pored ovoga, imao je glavne uloge u američkoj seriji “Eli Stoun” (Eli Stone) koja je otkazana nakon dve sezone. Trenutno igra ulogu novog Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes) u seriji “Elementary”.

228 U krevetu sa... Džonijem Li Milerom

Novi Šerlok Holms koji je izazvao polemike

Karijeru u Americi gradi polako, iako govori da nije fan takvog načina života. Smatra da je Njujork klaustrofobičan i da ne bi mogao živeti u njemu. Filmove u kojima glumi bira na osnovu osećaja, retko razmišlja o mogućem uspehu jer mu je bitno da radi sa zanimljivim ljudima.

Njegove kolege imaju samo reči hvale za njega, tako da se često može videti sa kolegom Džadom Loom (Jude Law) sa kojim se već duže druži i kum je njegovom sinu. Isto tako, dobar je sa Benediktom Kamberbečom (Benedict Cumberbatch) i njihova predstava “Frankenštajn” (Frankenstain) je vrlo uspešna. Iako obojica glume detektiva Holmsa, ali u različitim serijama, među njima postoji samo podrška.

322 U krevetu sa... Džonijem Li Milerom

Na promociji serije “Elementary”

Što se tiče ljubavnog života, Džoni je imao svoj deo holivudskog sjaja. U filmu “Hakeri” 1995. godine partnerka mu je bila Anđelina Džoli (Angelina Jolie), sa kojom se oženio godinu dana kasnije. U braku nisu ostali dugo i rastali su se 1999. godine, ali posle svega toga, nikada ništa loše u medijima nije rekao o njoj. Kad ga pitaju o bivšoj ženi, odgovara da ništa ne bi promenio osim svoje frizure. Džoni je trenutno u braku sa glumicom i manekenkom Mišel Hiks (Michele Hicks), koju je oženio 2008. godine.

420 U krevetu sa... Džonijem Li Milerom

Srećan par na premijeri filma “Mračne senke”

Zanimljivo je da je Džoni strastveni navijač fudbalskog kluba “Chelsea” i veliki je ljubitelj maratona. Trčanje mu je hobi, koji koristi u humanitarne svrhe i često trči humanitarne trke. Zajedno sa koleginicom Dženifer Karpenter (Jennifer Carpenter) trčao je poznati Njujorški maraton.

519 U krevetu sa... Džonijem Li Milerom

Sportista na velikom platnu i van njega

Izvori fotografija: justjared.com, fanpop.com, jonny-leemiller.com

Prethodne tekstove iz serijala “U krevetu sa…” možete pročitati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments