On nije ni lep ni previše zgodan, njegovo lice ne visi na bilbordima, a nije ni holivudska zvezda. Ipak, on šeta jednu od najlepših holivudskih oskarovki još od 2003. godine, a priča se da je bio u aferi sa još jednom podjednako lepom holivudskom plavušom. O njemu se ne zna mnogo, on se trudi da svoj privatni život sakrije što je više moguće, a čuli ste za njega svi. Ostavlja utisak prijatnog i veoma rečitog, mirnog muškarca. Frontmen je jedne od najpoznatijih britanskih pop-rok grupa današnjice. Uz sve to, on je veoma inteligentan. I dalje ne znate ko je u pitanju? Vreme je da ga bolje upoznate.

Kris Martin (Chris Martin) frontmen je benda Coldplay, multitalentovani umetnik, predivan tenor koji, osim što ima glas od koga se naježimo svaki put kada ga čujemo, podjednako savršeno svira klavir i gitaru. Pored toga što je poznata muzička zvezda, Kris je muž Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) i stoga stalan član svetskog džet-seta.

Kris je prvenstveno muzičar, pa onda sve ostalo. I uloga muža, muškarca, čoveka, sve ostaje u senci njegove životne uloge umetnika. Još kao tinejdžer, Kris je pevao u mnogim bendovima, a svoj najpoznatiji bend Coldplay oformio je sa drugovima koje je upoznao na Londonskom univerzitetu (London University). Rođendan mu je istog dana kada i Džonu Bon Džoviju (Jon Bon Jovi), tako da je izgleda suđeno da ovaj dan bude poseban za muzički svet današnjice.

 U krevetu sa… Krisom Martinom

Coldplay na okupu

Osim što je talentovan u interpretaciji različitih melodija, Kris tekstove za svoje pesme piše sam, ponekad i u saradnji sa ostalim članovima benda. Napisao je stotine pesama, sebi kao i drugima. Jednu je napisao i za Džonija Keša (Jonny Cash), pod nazivom “Til Kingdom Come”. Sarađivao je sa mnogim poznatim zvezdama, a posebna je njegova saradnja sa Džej Zijem (Jay-Z), sa kim je privatno dobar prijatelj.

I njegove ljubavne priče vezane su za muziku, tačnije za bekstejdž. Kris je svoju ženu Gvinet Paltrou upoznao u bekstejdžu po završetku jednog od svojih koncerata, a godinu dana kasnije par se venčao. Njih dvoje su i dalje u braku, iako se 2011. godine digla ogromna prašina oko priče objavljene u poznatom tabloidu “Star Magazine” da je Kris 2009. godine bio u vezi sa drugaricom njegove supruge, takozvanom njenom mlađom verzijom, Kejt Bosvort (Kate Bosworth). U tabloidu je objavljeno da su zajedno prisustvovali koncertu benda U2, na kome su u bekstejdžu javno razmenjivali nežnosti, kao i na žurci posle koncerta. Ova priča je i dalje ostala nedorečena, ali se smatra da je odnos između Kejt i Krisa javna tajna.

slika 143 U krevetu sa… Krisom Martinom

Kris i supruga Gvinet, ljubav ili marketinški trik?

I pored veoma zahtevne karijere, Kris ima još jednu veoma važnu ulogu, a to je posao oca. On i Gvinet imaju dvoje dece, ćerku Epl Blajt Alison Martin ( Apple Blythe Alison Martin), koja je rođena 2004. godine u Londonu, i sina Mozesa Brusa Entonija Martina (Moses Bruce Anthony Martin), koji je rođen 2006. u Njujorku. Gvinet je par puta izjavila da je veoma brižan otac.

Najpoznatija Krisova obeležja jesu njegova duhovnost, jedinstvenost i inteligencija.

Za razliku od većine rokera, Kris je vegetarijanac koji niti pije niti puši.

Iako je odrastao u katoličkoj porodici, Kris se 2006. godine izjasnio da je ateista, govoreći da on veruje u sve, a ne ni u šta.

Kris pati od insomnije, jer noću ima najveću inspiraciju za stvaranje i dešava mu se da po nedelju dana ne spava jer noću komponuje i piše tekstove pesama. Kada napuni 50, planira da se penzioniše i upiše studije klasične muzike.

Mnoge žene koje su ga upoznale izjavile su da Kris ima “ono nešto” jer on nije preterano reprezentativan po fizičkom izgledu, a opet mnoge uzdišu za njim, tako da ćemo morati da im verujemo na reč da je to “ono nešto” presudno. Poznat je po svojoj rečitosti i dubokoj promišljenosti.

Još jedan od pluseva koji je ovaj frontmen dobio od brojnih fanova, kao i mnogih drugih koji nisu bili njegovi fanovi, jeste činjenica da je odbio saradnju sa Džastinom Biberom (Justin Bieber), uz pomalo ironičan komentar da je njegov bend previše mator za tu saradnju i da će izgledati kao dede pored tog klinca.

Da biste ga u potpunosti razumeli, najbolje bi bilo da pažljivo odslušate njegovu muziku i osetite njen duh.

Možda najemotivnija jeste baš numera “Fix You”, kojom je Kris dotakao srca svih usamljenih, povređenih, nesređenih.

Pesma “Viva la Vida”, koja je lansirala Coldplay na listu najpoznatijih muzičara, otvara lepršavi svet mašte.

Možete da uživate i u njihovom novom albumu “Mylo Xyloto” i najpoznatijoj numeri sa ovog albuma, “Paradise”.


M. Z.

Comments