Prethodne tekstove iz serijala “U krevetu sa…” možete pročitati ovde.

Fassbender 3 U krevetu sa... Majklom Fasbenderom

Novi Marlon Brando

Nazivaju ga “novim Brandom” i “novim Denijelom Dej-Luisom”, slavni režiseri se otimaju da rade sa njim, mnogi ga vide kao sledećeg Bonda, kritičari ga obasipaju nagradama, novinari ga obožavaju zbog šarma koji ispoljava u intervjuima, a modni časopisi su puni njegovih fotografija.

Visok, vitak, prodornih plavih očiju, Majkl Fasbender (Michael Fassbender) – među fanovima poznat kao Fasi – jedan je od retkih glumaca današnjice koji su podjednako osvojili status poštovanog glumca i seks simbola. Nemac po ocu, a Irac po majci, poseduje evropsku kombinaciju elegancije i muškosti bez mačizma. Najbolji frajeri imaju više od samog izgleda; Majkl je jedan od onih koji uz lepo lice imaju i harizmu i energiju koja zrači sa ekrana. U svakoj ulozi daje sve od sebe, podjednako uspešno u adaptacijama ljubavnih romana, modernim umetničkim filmovima ili akcionim blokbasterima.

slika 2a krevet U krevetu sa... Majklom Fasbenderom

U krevetu: fotografije za časopis "W"

Prvi put sam Majkla Fasbendera videla 2008. na Festivalu autorskog filma u ostvarenju “Glad” (Hunger) britanskog režisera Stiva Mekvina (Steve McQueen), mučnoj i eksplicitnoj istorijskoj drami o zlopaćenju pripadnika IRA-e u britanskom zatvoru i štrajku glađu koji se završio smrću deset zatvorenika 1981. godine. Gledanje ovog filma zaista nije bilo prijatno iskustvo, dok se na ekranu, u glavnoj ulozi vođe štrajka Bobija Sendsa (Bobby Sands), nije pojavio jedan zgodni baja kestenjasto-riđe kose i prodornih plavih očiju. Od tog trenutka mi je pogled bio prikovan za ekran, čak i tokom scene dijaloga duge 17 minuta. Kraj filma je zato bio još mučniji – zar takvog dasu da gledam kako mršavi i propada? Majkl je, naime, kao pravi posvećeni glumac zbog uloge izgubio 14 kilograma za 10 nedelja, ali se, na sreću svih nas, kasnije vratio u normalu.

Tri godine kasnije, drugi film istog režisera, “Sram” (Shame), donosi mnogo lepše gledalačko iskustvo: jeste da je reč o teškoj drami, ovog puta o otuđenosti i emotivnim problemima seksualnog zavisnika, ali se zato Majkl pojavljuje potpuno go više puta. Ovaj film je Fasiju doneo brojne nagrade i nominacije za najbolju ulogu, ali mu je Džordž Kluni (George Clooney) na dodeli Zlatnog globusa odao malo drugačije priznanje, impresioniran njegovom “obdarenošću” na jednom drugom planu. Broj vebsajtova sa nagim scenama iz ovog filma naglo je porastao, američki mediji su dobili novu opsesiju, ali su mnogi kasnije spekulisali da li je Američka akademija uskratila Fasiju zasluženu nominaciju za Oskara zbog puritanskog odnosa prema seksu i muškoj golotinji, zbog činjenice da je film dobio ozloglašenu oznaku N-17, ili je u pitanju obična muška zavist.

Sam Majkl vedro je prihvatio šale i sve propratio rečima: “Polovina svih nas ima penise, a ona druga polovina ih je verovatno videla. Zašto je onda normalnije gledati pucnjavu i odsecanje glava? Zar nam je to prihvatljivije ili bliže kao ljudskim bićima?”

slika 3 Magneto U krevetu sa... Majklom Fasbenderom

Prirodni magnetizam: kao Magneto u "X-Men: Prva klasa"

Rođen je 2. aprila 1977. godine u Hajdelbergu, u Nemačkoj, ali se kada mu je bilo dve godine sa porodicom preselio u Kilarni, gradić u Irskoj. Sa 19 godina je otišao u London i upisao studije glume. Prvi angažman dobio je u 21. godini, u reklami za skandinavsku avio-kompaniju SAS – u kojoj se pojavio potpuno go. Danas se šali kako je od početka karijere navikao da se skida i da mu to sada stavljaju u svaki ugovor.

Posle manje uloge u mini-seriji “Združena braća” (Band of Brothers), nekoliko uloga na britanskoj televiziji i role u spektaklu “300” (300), odskočna daska za dalju karijeru mu je bio film “Glad” (2008), za koji je dobio brojne nagrade i nominacije. Usledile su uloge u još nekoliko filmova, uključujući epizodu u Tarantinovim “Prokletnicima” (Inglourious Basterds), u kome je u ulozi britanskog oficira osvojio publiku ležernim šarmom i engleskim akcentom. Tokom 2011. godine osvojio je filmski svet ulogama u četiri vrlo različita filma. Bio je Ročester u novoj adaptaciji “Džejn Ejr” (Jane Eyre). U odličnom superherojskom spektaklu “X-Men: Prva klasa” (X-Men: First Class) blistao je u ulozi mladog Erika Lenšera, ogorčenog mutanta tragične prošlosti koji postaje supernegativac Magneto.

“Sram” nije jedini njegov seksualno provokativni film iz prošle godine; glumio je legendu psihoanalize, Karla Gustava Junga, u najnovijem filmu Dejvida Kronenberga (David Cronenberg) “Opasan metod” (A Dangerous Method), koji opisuje Jungov prijateljsko-profesionalni odnos sa Frojdom, ali i sadomazohističku vanbračnu vezu u koju se upustio sa pacijentkinjom Sabinom Spilrajn, u tumačenju Kire Najtli (Keira Knightley). Pojavljuje se i u “Izdaji” (Haywire) Stivena Sodeberga (Steven Sodebergh), a ove godine ćemo ga videti u glavnoj ulozi u novom SF spektaklu Ridlija Skota (Ridley Scott), “Prometheus”.

slika 4 Mia U krevetu sa... Majklom Fasbenderom

Fotografije za časopis "W" sa koleginicom iz filma "Džejn Ejr", Miom Vasikovskom

Za sebe kaže da ima nemačku disciplinu isključivo u glumačkom radu, ali ni u čemu drugom. U intervjuima je novinare i javnost opčinio keltskim šarmom. Mediji se, za divno čudo, ne bave u prevelikoj meri njegovim privatnim životom, iako njegove veze sa nekim od koleginica nisu tajna. Prošle godine je izlazio sa Zoi Kravic (Zoe Kravitz), koleginicom iz filma “X-Men: Prva klasa”, a trenutno je slobodan. Kaže da nije poput svog lika iz filma “Sram”, ali da nema ništa protiv veza za jednu noć, koje vidi kao načina povezivanja usamljenih i prezaposlenih ljudi. Ipak, tvrdi da je u suštini romantičan, i da bi želeo brak i porodicu, ali da je to teško ostvariti zbog stalnih putovanja i zahtevnog glumačkog posla. Voli romane sestara Bronte i žali što nije uspeo da igra i u adaptaciji “Orkanskih visova”, njegove omiljene ljubavne priče. Kaže da ga privlače žene koje su inteligentne, samouverene, ne brinu o kilaži, dobro se osećaju u svojoj koži i žive životom kakav žele.

Pogledajte ga u kratkom filmu “Mystery Train” koji je poznata stilistkinja i modni dizajner Ruška Bergman (Rushka Bergman) snimila za italijansko izdanje časopisa “Vogue”:


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments