Nova decenija je pred nama, a koliko je napredovala filmska industrija je i više nego očigledno zahvaljujući prvenstveno genijalnosti reditelja, glumaca, pisaca i još mnogih ljudi koji učestvuju u stvaranju jednog filma, pa tek onda tehnologiji koja nam približava priču na potpuno nove načine.

Koliko je uspešna prethodna decenija, govori i činjenica da se industrija razvila i u pravcima streaming servisa, stoga smo imali osim bioskopskih ostvarenja i fantastične filmove koje smo mogli da pogledamo između ostalog na Netflixu, a uskoro ćemo moći i da ispratimo na još nekim sličnim servisima.

Izdvajamo filmove koji su nas inspirisali, oduševili, rasplakali – i jednostavno su genijalna ostvarenja!

MAD MAX: FURY ROAD

Iako nije odneo Oskara za najbolji film 2016. godine, Mad Max: Fury Road je jedan od najboljih akcionih filmova snimljenih ikad. Tom Hardy je zamenio Mel Gibsona kao enigmatični Max, rame uz rame sa evidentnim “srcem” filma Charlize Theron. Millerovoj viziji postapokaliptičnog Oza, pokušavaju da spasu žene koje su preživele od tiranina Immortan Joea. Ovaj film nije išao lagano po planu, već su imali preko 3500 teorija za radnju filma, 480 sati snimljenog materijala kao i zastoje u vidu zamene glumaca, promene lokacije i kreativne resete pre nego su stvorili ovo filmsko ostvarenje.

SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE

Ove godine nije bilo velike diskusije na dodeli Oskara koji će crtani film odneti nagradu za najbolji, jer Spider-Man: Into The Spider-Verse je bio najbolje animirano filmsko ostvarenje za prethodnu godinu. Još jedan Marvel projekat koji je brzo našao put do srca publike. Posebno je interesantno što je na ovom animiranom filmskom ostvarenju radilo preko 140 animatora koji su kombinovali kompjutersku animaciju sa skicama artista koji su ručno oslikavali ovaj film. Inovativni vizuali i kompleksna priča su provučeni kroz svet svima omiljenog superheroja.

BOYHOOD

Boyhood je na neki način čudesan film. U nameri da se ispriča priča o odrastanju, Richard Linklater je uspeo da prikaže mladog Ellara Coltranea svake godine u periodu dugom dvanaest godina, od njegove šeste godine do osamnaeste. Njegov lik Mason je živeo između razvedenih roditelja (koje su tumačili Ethan Hawke i Patricia Arquette) u Teksasu. Kompletan projekat je suptilno provučen kroz neizvesnost gde će glavni lik da završi na kraju samog filma – na primer da li će Coltrane zaista da odustane od želje za glumom? Ali Linklater je svakako publici dostavio svoj najbolji film do sad. Nagrađivan je nagradama poput BAFTA, Golden Globe i najbolja sporedna glumica je bila Patricia na dodeli Oskara 2014. godine.

THE FAVOURITE

Olivia Coleman, Rachel Weisz Emma Stone donose brilijantnu glumu na ekrane u filmu The Favourite, koji je režirao Yorgos Lanthimos. Grčki režiser je fantastično provukao svoju umetničku liniju kroz čudan i eksperimentalan stil već sa filmovima The Lobster The Killing of a Sacred Deer. On voli da pomeri granice u industriji, a sa ovim filmom je to uradio na više načina. Ispod politike i korseta, u ovom ostvarenju smo pronašli jednu prelepu melaholičnu ljubavnu priču.

BLACK PANTHER

U toku protekle decenije Marvelovi filmovi su postali najveći blokbusteri u filmskoj istoriji, a prvenstveno bismo izdvojili Ryan Cooglerovo ostvarenje – Black Panther-a. Objavljen je u februaru 2018. godine, a kombinacija superheroja sa afro-futurističkim detaljima kroz ceo ovaj projekat ističu ovaj film kao jedan od revolucionarnih. Koliko je uspešan bio u protekloj godini, govori i činjenica da je objavljeno da 2022. godine možemo očekivati nastavak ovog filma, na stranu što je u bioskopima prešao zaradu od milijardu američkih dolara.

MOONLIGHT

Film Barry Jenkinsa je napravljen iz takoreći “tri” dela i prikazuje fizički i emotivno maltretiranog Afroamerikanca. Tri glumca Trevante Rhodes, Ashton Sanders Alex Hibbert tumače ulogu glavnog lika od njegovog detinjstva do odraslog života. Od pozadine sa korišćenjem droge pa do otkrivanja njegovog seksualnog identiteta, Moonlight budi duboke emocije u svima nama. Nije ni čudo što je ovaj film odneo Oskara za najbolji film 2016. godine.

THE SHAPE OF WATER

Guillermo del Torov pobednički film sa dodele Oskara 2017. godine je kombinacija nekonvencionalnog horora i romantičnog filma između žene i čudovišta. Ovaj film kombinuje bajku koja je smeštena u 1960. godinama sa predivnim detaljima koji su doduše na čudovištu. Samo del Toro može ovakvo ludilo pretvoriti u umetničko delo.

AVENGERS: INFINITY WAR & AVENGERS: ENDGAME

Nemoguće je razdvojiti dva najveća blokbastera ove decenije kao što su Avengers: Infinity War Avengers: Endgame. Filmove su kreirali Anthony Joe Russo, a okupili su skoro sve heroje Marvel franšize. Ka ova dva filma su vodili čak dvadeset filmova, a finalni produkt su ova dva fantastična ostvarenja puna akcije. Ono što posebno interesantno je činjenica da ovi filmovi o superherojima nisu nimalo predvidivi.

INCEPTION

Originalni i lud koncept Christopher Nolana je oduševio sve! Profesionalni lopov kog glumi Leonardo DiCaprio krade bitne informacije tako što napada podsvest svoje žrtve. Kako to radi gospodin Nolan? Jednostavno zanosno. Na neki način Nolan je napravio film o snovima sa uzbudljivom dozom akcije koja je prisutna u filmu.

Comments