Stotine tinejdžerki okupilo se oko pet ujutro ispred jednog filmskog seta, i to sve kako bi na samo jedan trenutak videle jednog poznatog glumca. Ne, nije reč o Džordžu Kluniju (George Clooney). Ni Bred Pit (Brad Pitt) nije se pojavio taj dan. U pitanju je Robert Petinson (Robert Pattinson), dvadesetosmogodišnji glumac koji je postao planetarno popularan zahvaljujući svojoj ulozi vampira u “Sumrak” (“Twilight”) franšizi. Jedino ako ste spavali ”u kovčegu”, propustili ste pomamu za vampirima, koja je sada na svakom koraku: od filmova i serija, do knjiga i sajtova. Vampire smo do sada sretali stotinu puta u delima poput “Drakule” (“Dracula”) ili filma “Intervju sa vampirom” (“Interview with the Vampire”), ali tek sa pojavom “Sumraka” svet je poludeo. Wannabe vam predstavlja vampire XXI veka koji “sijaju” na suncu, vole, piju životinjsku krv i bar su po jednoj stvari isti kao i oni stari: besmrtni su.

SUMRAK SAGA (“The Twilight Saga”)

Twilight2NewMoon1882 1024x819 Ujedi me

Sve je počelo jedne noći kada je Stefani Majer (Stephany Mayer) imala čudan san. Našla se na poljani na kojoj su ležali momak i devojka. On je bio vampir, sijao je na suncu. Ona je bila neverovatno zaljubljena u njega i nimalo uplašena, iako je znala da treba da bude. Ovaj san ju je toliko zaintrigirao i fascinirao da je odmah sela i pretočila ga u omanju priču, kako ga ne bi zaboravila. Taj san je trinaesto poglavlje knjige ”Sumrak”, koja je danas prevedena na više od 37 jezika i koju su pročitali milioni ljudi širom sveta. Sve ostalo je, takoreći, istorija.

Stefani objavljuje još tri knjige u franšizi: “Mlad Mesec” (New Moon), “Pomračenje” (“Eclipse”) i “Praskozorje” (“Breaking Dawn”). Iako je prva knjiga imala dobru prodaju i našla se na više bestseler lista, to nije bilo dovoljno da jedan veliki filmski studio otkupi prava za film. To je naposletku učinio studio Samit (Summit Studio), koji je unajmio Ketrin Hardvik (Catherine Hardwicke) da režira prvi “Twilight” film. Tek sa izlaskom prvog filma, “Sumrak manija” počela je da se zahuktava. Ali šta je to toliko privlačno u ovoj priči? Majerova nije izmislila toplu vodu i prva pisala o vampirima, to je sigurno.

“Da se ne lažemo, Edvard (glavni muški lik u knjizi, prim. aut.) je savršen muškarac. Na stranu to što je vampir, koja devojka ne bi želela dečka koji joj posvećuje svaki minut svog vremena i koji bi pomerio Zemlju za nju da može?“, kaže Nataša Tomić, fan Sumrak sage i jedan od osnivača srpskog fan sajta Twifan. “A možda je u pitanju i ona stara dobra zabranjena ljubav, što neodoljivo privlači u ovoj priči”, dodaje ona sa osmehom.

Nekada su vampiri važili za strašna čudovišta iz horora. Zato nije mali broj onih koji misle da su Majerova i njena Sumrak saga upropastili sve u vezi sa ovim krvopijama.

“Vampiri sijaju na suncu kao da su stavili sjaj po sebi? Nemojte, molim vas. To je takva glupost!”, tvrdi Bojan Mihajlović, ne tako veliki ljubitelj Sumraka.

I dok mi raspravljamo zašto je Sumrak postao pravi fenomen i šta to znači, oni svakim danom postaju sve popularniji. Na nedavno održanoj dodeli MTV filmskih nagrada (MTV Movie Awards), Sumrak saga odnela je većinu nagrada (za najbolji film, najbolju tuču, najbolji poljubac…) i tako je već par godina unazad. Sumrak se danas nalazi na svakom koraku, od sladoleda, preko jastuka, ogrlica, pa sve do donjeg veša. Popularnost ove sage svakim danom je veća, i ne čini se da će uskoro splasnuti.

VAMPIRSKI DNEVNICI (“The Vampire Diaries”)

vampire diaries Ujedi me

Serija “Vampirski dnevnici”, koja se već dve godine emituje u Americi, takođe je bazirana na knjigama. Iako su napisane još 1991. godine, priča je tek 2009. preneta na male ekrane, i to prvenstveno zbog opšte pomame za vampirima koja je počela da vlada.

Ovde je, kao i u Sumrak sagi, glavni motiv serije ljubavni trougao koji čine glavni likovi: Elena, Stefan i Dejmon. Dvojica braće su vampiri i, gle čuda, obojica zaljubljena u Elenu, koja je ljudsko biće, ali je upoznata sa njihovom mračnom stranom. Što se vampira u ovoj seriji tiče, oni ne mogu da izlaze na sunce, osim ako nemaju specijalni prsten koji je začarala veštica (da, i one postoje u ovoj seriji). Tokom dve sezone koje su emitovane do sada, glavni cilj Dejmona i Stefana bio je da zaštite Elenu od raznih opasnosti koje ona kao magnet privlači, počev od Katarine, Elenine dvojnice koja je vampir i njen predak, a koja uvek dobije ono što želi, bez obzira na cenu. Naravno, to nije nimalo jednostavan zadatak. Tu je i Savet koji se sastoji od običnih ljudi, kojima je cilj da iskorene vampire u gradu i sve one koji im se nađu na putu. I za sam kraj, imamo Klausa, poluvampira-poluvukodlaka i otprilike najjače stvorenje na Zemlji. Rekli smo da nije lako, zar ne?

Gde su vampiri, tu ima i ubistava, u ovoj seriji i više nego što treba. U drugoj sezoni desilo se čak 48 njih, što je više od dve smrti po epizodi.

Serija je jedna od gledanijih u Americi, iako se prikazuje na najmanjoj TV stanici kod njih. Start treće sezone zakazan je za septembar.

PRAVA KRV (“True Blood”)

True Blood Ujedi me

HBO je prva reč koju ćemo ovde napisati, i za dobre poznavaoce njihovih serija to bi trebalo da bude dovoljno. Kompanija koja nam je donela serije kao što su “Seks i grad” (“Sex and the city”), “Porodica Soprano” (“The Sopranos”) i “Dedvud” (“Deadwood”) predstavila je seriju “Prava krv” 2008. godine. I ona je zasnovana na knjigama, i danas je jedna od najgledanijih serija na kablovskoj televiziji u SAD. Iako je prvu epizodu gledalo samo 1.4 miliona ljudi, finale druge sezone pratilo je 5.1 miliona, što je najgledaniji program HBO kanala od finala serije “Porodica Soprano”.

Za razliku od “Sumraka” i “Vampirskih dnevnika”, u ovoj seriji vampiri se ne kriju – zahvaljujući otkriću sintetičke krvi koja zamenjuje ljudsku. I dok je većina većih gradova u SAD navikla na njihovo prisustvo, u malom gradu Bon Temps još nisu sreli vampira – sve dok u njega nije kročio Bil Kompton. Niko u gradu nije oduševljen njegovim dolaskom, osim Suki, konobarice koja se zaljubljuje u njega. Ona razume kako je kada si drugačiji, jer ima telepatske sposobnosti i može da čita misli, svima osim Bilu, što je posebno privlači. Prvi zaplet se dešava kada u gradu počne serija ubistava, i svi sumnjaju u vampira…

Glavni par u seriji glume Ana Pakvin (Anna Paquin) i Stiven Mojer (Stephen Moyer), koji su par i u pravom životu, pa je posebno interesantno gledati kako se snalaze pred kamerom. Serija je u Srbiji počela da se prikazuje u februaru 2009. godine, što je nekoliko meseci pre premijere serije u Velikoj Britaniji. Očekivano, serija i kod nas ima veliki broj fanova, koji konstantno raste. I dok možemo reći da su prve dve serije koje smo ovde predstavili uglavnom popularne među tinejdžerima, “Prava krv” je više serija za odrasle – prvenstveno zbog eksplicitnih scena, zbog kojih je serija delom i popularna kao što jeste.

Početak četvrte sezone koji je nestrpljivo iščekivan, prikazan je prošle nedelje u Americi.


Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Comments