Kada trčiš, tvojim mišićima potrebno je gorivo kako bi dali svoj maksimum i kako bi organizam išao do krajnjih granica.

Pod trčanjem ne mislimo na brzi maraton, koji lako može da se zameni stazom za šetanje, a podjednako je važno da se sa opreznošću i ozbiljno pristupi trčanju.

Ako ste se odlučili za trčanje, onda morate da obratite pažnju i na ishranu, a mi ćemo vam predstaviti namirnice koje su dobrodošle.

Probajte neke od najboljih namirnica za trkače, koje će vam dati dodatnu energiju, bez čistih kalorija i rafinisanih šećera.

Jedite ih pre trčanja i uživajte u pozitivnom efektu koji se vidi na vašem telu.

191 Ukusan start: Najbolja hrana za trkače

Kinoa

Smatra se najzdravijom žitaricom na svetu, iako to ona u stvari nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica, jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica.

Ove integralne žitarice pomoći će vam da izgubite težinu i da se oslobodite sala na stomaku.

Odlična je hrana kada ste aktivni, jer je laka za varenje. Pruža pravi balans ugljenih hidrata i odličan je spoj sa vitaminima i mineralima koji hrane mišiće.

Suvo voće

Jedna je od najboljih namirnica koje se preporučuju trkačima.

Sušeno voće sadrži mnogo više kalorija u odnosu na šoljicu svežeg voća. Predstavlja gorivo za vaše telo i pravi je izvor energije!

Ukoliko želite da smršate, ne jedite u velikim količinama.

270 Ukusan start: Najbolja hrana za trkače

Divlji losos

Divlji losos je hrana bogata omega-3 kiselinama. Može se naći i u orasima i pasulju, samo što je u lososu u znatno većim količinama.

Masne kiseline imaju veliki uticaj na smirivanje bolova nakon intenzivnog treninga, a divlji losos odličan je za zdravlje.

Ovsena kaša

Namirnica bez iole šećera, koja ne goji, a odličan je izvor energije. Jedan je od niskoglikemijskih dodataka, a može se kombinovati sa voćem i začinima.

Voće i povrće: bobice, banane, kelj

Sveže bobice definitivno su jedne od najboljih namirnica koje trkači mogu jesti.

Visok nivo vlakana i antioksidanata koji sadrže održiv je pošto se zamrznu. Bogate su vitaminom C, a mogu da regenerišu mišiće posle napornog dana.

Bez obzira da li više preferirate kupine ili jagode, izbor je vaš!

Kelj je zeleniš koji je jako dobar, a i glavni je sastojak brojnih jela. Ne samo da je pun vitamina, već je ukusan i prepun beta-karotena.

Banane su najlakši mogući način, a i najbezbolniji da povratite energiju. Veoma su ukusne i svi vole da ih jedu.

Imaju pozitivan uticaj na vaš kardiovaskularni sistem, a pošto jedna banana sadrži 100 kalorija oprezno sa konzumiranjem.

363 Ukusan start: Najbolja hrana za trkače

Violeta Stojanović

Comments