Ulje ruže je sastojak koji bi trebalo da probate zbog niza prednosti koje pruža. Eterično ulje dobijeno iz latica ovog cveta može koristiti vašoj koži na nekoliko načina zahvaljujući svojim hidratantnim i antibakterijskim svojstvima.

Šta je ulje ruže?

Pravi se od latica različitih vrsta ruža. Dve najpopularnije sorte se koriste za pravljenje ulja – Rosa centifolia i Rosa damascene.

Kao proizvod za negu kože, najviše odgovara osobama sa masnom kožom i ima toliko prednosti za zdravlje kože ukoliko se svakodnevno primenjuje. Sadrži visoku koncentraciju antioksidanata, esencijalnih masnih kiselina i vitamina, koji pružaju niz prednosti za kožu.

Jedna važna stvar koju bi trebalo imati na umu – ulje ruže nije isti proizvod kao ulje šipka. Ulje šipka, poznato sredstvo za negu kože, pravi se od ružinog ploda, dok se ulje ruže ekstrahuje iz latica cveta.

Ulje ruže i njegove prednosti

Hidrira kožu

Hidratantna svojstva ulja ruže odlična su za osobe koje imaju suvu i/ili osetljivu kožu. Pomažu u zadržavanju vlage i ojačavanju kožne barijere. Na taj način se sprečava gubitak vode.

Pomaže u regulisanju proizvodnje ulja

Ulje ruže ima prirodna adstringentna svojstva. Korisno je za osobe sa masnom kožom jer pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma.

Potencijalna antiinflamatorna svojstva

Poznato po svojim antiinflamatornim svojstvima, ulje ruže je efikasno u smanjenju crvenila i upala na koži. Odličan je izbor za osobe čija je koža slona aknama.

Sadrži vitamin C

Ulje ruže sadrži visok nivo vitamina C, koji pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, proteina koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Redovno korišćenje ulja ruže može da pomogne da se poboljša tekstura kože i smanji izgled finih linija i bora.

Umirujuće: Mnogi smatraju da miris ulja ruže smiruje, što može da pomogne da u smanjenju stresa i opuštanju.

Pored svega navedenog, ima i antibakterijska svojstva.

Pročitajte i: Skandinavke su među najlepšim ženama na svetu – a ovo su njihove beauty tajne

Neželjeni efekti

Kao što je slučaj sa skoro svim proizvodima za negu kože, mogu se pojaviti neželjeni efekti kada se koristi ulje ruže. Obratite pažnju na sledeće efekte:

Alergije

Ako ste alergični na ruže ili njena druga svojstva, upotreba ulja ruže može potencijalno izazvati alergijsku reakciju, kao što je kontaktni dermatitis. Čak i ako nemate poznate alergije na ovaj cvet, uradite test na maloj površini kože. Pratite potencijalne neželjene reakcije kao što su svrab, peckanje, iritacija i upala.

Začepljene pore

Ukoliko se previše koristi, ulje može da dovede do začepljenih pora i izbijanja akni, te je najbolje da ga umereno koristite.

Nepoznati rizici za trudnoću

Ne bi ga trebalo koristiti tokom trudnoće. O ovome se posavetujte sa lekarom. Još uvek nema dovoljno informacija kako utiče na trudnice.

Kome je namenjemo ulje ruže?

Ulje ruže je namenjeno svim tipovima kože, ali je najkorisnije osobama sa suvom, osetljivom i zrelom kožom. Može da prija tinejdžerima koji se bore sa aknama ili imaju problematičnu kožu. Ne postoje određena starosna ograničenja za njegovo korišćenje, ali nikada nije prerano da brinete o svojoj koži.

Kako koristiti i nanositi ulje ruže?

Prvo očistite lice i osušite ga. Nanesite nekoliko kapi ulja ruže i kružnim pokretima ga umasirajte u kožu. Dozvolite da prođe nekoliko minuta kako bi ga koža ulje pre nego što nanesete drugi proizvod, kao što su hidratantna krema, šminka i SPF. Izbegavajte agresivne pilinge jer mogu ukloniti prirodna ulja kože.

Ulje ruže poseduje adstringentna svojstva i može biti od pomoći svima sa masnom kožom. Mogu ga koristiti i osobe sa suvom jer pruža dodatnu hidrataciju. Ako prvi put ga koristite, kao što smo prethodno napomenuli – prvo uradite test na maloj površini kože. Kao i kod svakog novog proizvoda za negu kože, posavetujte se sa svojim dermatologom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Pročitajte još i: K-beauty nega kože: Najbolji skincare trikovi koje “krademo” od Korejki

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović

Comments