Da se ovih dana sve vrti oko Svetskog prvenstva u fudbalu, koji se igra širom daleke Rusije, vrti se. Pokašavamo ovde ili onda da provučemo po neku još barem slično bitnu temu, ali na kraju dana se sve završi na tome ko igra, ko je igrao i ko je pobedio. Znaš kako se kaže, ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se. U tolikom manijačenju i brizi oko prolaska ili ne, zaista ne mogu da budem ma koliko se trudila da doprinesem opštoj histeriji, ali možemo se pridružiti priči i istraživanju Rusije makar virtuelno. U to ime, danas ultimativni vodič kroz gde jesti, i šta obići ukoliko otputuješ tamo.

Gde jesti?

Sa preko 2000 restorana, izvesno je da se u Moskvi ne ostaje gladno. Ipak, izabrati pravi restoran zaista može biti zahtevan i komplikovan zadatak. Što više izbora to više pa… izbora. Uz koje naravno ide predomišljanje. Moskva  je poznata po raznovrsnoj i vibrantnoj kulinarskoj sceni, i teško je opredeliti se ali kulinarske poslastice prestonice su nešto što ne smeš zaobići. Zato smo odabrali naših par omiljenih restorana da olakpamo potragu. Od fensi prostora sa savršenim dizajnom do hrane kakvu babuška pravi, i pravih tradicionalnih mesta. Čak i ako hrana nije nešto što te oduševljava, ne možeš napustiti Moskvu bez probanja recimo pelmenija. A za one koji traže nešto malo drugačije, dobro je da znate da je Moskva dom za veliki broj Uzbekistanaca što ovaj grad čini jednim od najboljih mesta za probanje uzbekistanske hrane, izvan granica te države.

White Rabbite

Smolenskaya trg 3

Jedan od dvadeset najboljih restorana na svetu, White Rabbit je mesto gde bi svaki zaljubljenik u gastronomiju trebao barem jednom da jede. Da, spada u rang skupljih restorana ali je gastronomski užitak koji pruža neprocenjih. Šef Vladimir Mukhin kombinuje revolucionarne tehnike sa tradicionalinm tehnikama spremanja i tehnologijama i stvara neverovatne ukuse i sasvim autentična jela.

View this post on Instagram

Русский дух в деталях, вид на Москву с высоты птичьего полёта, дерзкая и красиво звучащая русская кухня, гастрономическая экспедиция в историю русского вкуса и яркий современный акцент в каждом блюде, романтика под высоким куполом и наслаждение летом под открытым небом вблизи облаков – добро пожаловать в один из лучших ресторанов мира White Rabbit. ~~~ The Russian spirit in details, the bird's eye view of Moscow, the daring and beautiful Russian cuisine, the gastronomic expedition into the history of Russian taste and the bright modern accent in each dish, the romance under the dome and the feeling of summer in the open air near the clouds – welcome to the one of the best restaurants in the world. #whiterabbitmoscow #worlds50best #whiterabbitfamily

A post shared by White Rabbit Restaurant & Bar (@whiterabbitmoscow) on

Café Pushkin

Tverskoy bulevar 26

Možda i najpoznatije mesto na koje stranci već godinama i godinama unazad dolaze na svoju prvu večeru u Moskvi. Uprkos popularnosti, nikada nije izgubio svoj šarm i privlačnost. Otvoren od popodneva do ponoći, ovo mesto je idealno za sve prilike, uprkos svojoj pomalo preteranoj dekoraciji, atmosfera je izuzetno prijatna. Sa savršenom hranom i uslugom bez greške Café Pushkin s pravom nosi titulu najboljeg moskovkog restorana.

View this post on Instagram

Pushkin cafe check ☑️☑️☑️ #moscow #russia

A post shared by 何恩威 (@henryho0204) on

Severyane

Bolshaya Nikitskaya 12

Severyane je mesto koje mora biti u top 5 svakog foodieja. Gde drugde može da se 2018. godine probaju jela zapečena u tradicionalnim ruskim pećnicama. Osoba odgovorna za raznovrsni meni je Georgy Troyan, najbolji mladi šef 2015. godine. On je istaknuti predstavnik mlađe generacije koja se okreće tradicionalnim načinima kuvanja i mesija je tradicionalno mešenog i pečenog hleba, od isključivo lokalnih namirnica. Ako pak ne dođeš ovde zbog hrane, onda to svakako mora biti zbog Malevich inspirisanog crno crvenog enterijera.

Matryoshka

2/1, bld.6 Kutuzovsky avenija

Prelepi rođak Pushkin Caféa takođe spada u nasleđe pre-revolucionarne Rusije. Matryoshkin meni se sastoji od jednostavnih jela koja možda još uvek deluju egzotično modernim gastronomima i kulinarima. Obavezno je probati Valaam shchi (tradicionalna supa od kupusa) sa pečurkama, salata sa pečenim povrćem i kiselim pečurkama, jagnjetina sa kašom i četiri vrste pitica. Mmm…

View this post on Instagram

Некоторые говорят, что футбол – это вопрос жизни и смерти. ⚽️🏆 Нас удручает такой подход. Уверяем, футбол гораздо важнее! Поэтому в «Матрёшке» болеем за любимые команды на великолепной летней террасе, ужинаем лучшими блюдами русской кухни со специально отобранными сортами пива и новым меню снэков ☝🏻 ___________________________________________ Watch the football matches ⚽️🏆 at Matryoshka restaurant. Indulge yourself with delicious Russian food cheering for your favourite team in the centre of Moscow! #матрешка #русскийресторан #russiancuisine

A post shared by Матрёшка / Matryoshka (@matryoshka_moscow) on

Comments