Već smo inspirisani saznanjem da je vladajuća boja naredne godina plava – umirujuća, kraljevska i spokojna. Pantone nas je obavestio da ono za čime ćemo žudeti u 2020, a plava boja će nam pružiti, jesu mir, uteha i oslobađanje od stresa. Složićemo se sa Pantone Institutom – ono što najviše želimo je da se istinski umirimo i oslobodimo od postojećeg stresa i dostignemo zen stanje, barem na par sati dnevno, a rešenje se nazire samo u kantici farbe. Nadamo se da će nam izabrane nijanse za narednu deceniju zaista pomoći u tome.

Sigurno si čula za neke od predrasuda o boji zidova onda kada se odlučiš da okrečiš svoj dom – crveno i naranžasto povećavaju apetit, sivo je depresivno itd. U narednoj deceniji radiće se upravo o tome, o tome kako se osećaš pod uticajem boja oko tebe, a ne šta je najatraktivnije za tvoj prostor. Brojna istraživanja dokazala su da boje imaju veliki uticaj na stres, da formiraju naše svakodnevno okruženje i raspoloženje. S obzirom na brzinu, obaveze i pristisak kojem smo izloženi, možda će nam biranje prave nijanse pomoći u tom suočavanju, a naravno i ulepšati naš enterijer.

Neutralne boje inspirisane prirodom

U 2020. ćemo se okretati bojama prirode, konkretno zagasito zelenoj mint boji. Sa njom ćemo uneti prirodu unutar svog doma, što će posebno biti voljeno kod svih ljubitelja biljaka i zelenila. Ovaj trend inspirisan je japanskim konceptom shinrin-yoku, odnosno kupanja u šumi gde je cilj saživeti se sa prirodom. Ukoliko nisi fan boravka u prirodi, jednostavno oboji zidove u ovu neutralnu boju i doživi nirvanu. Možda nećeš osetiti svež vazduh, ali će tvoja zelena prostorija delovati otvorenije i prozračnije.

Comments