Dakle, unesite žute elemente i detalje, uparite ih sa toplim bojama ili ih umirite plavim i zelenim elementima i stvorite okruženje koje će na vas uticati pozitivno i u kome ćete lako pronalaziti svoje srećne misli i radosna osećanja.

Žuta podstiče komunikaciju i stimuliše kognitivne funkcije, daje osećaj energičnosti i budnosti. Zato je nemojte koristiti u spavaćoj sobi, osim u najbleđim tonovima, a nemojte ni preterivati u upotrebi žute, jer baš zbog svog svojstva pobuđivanja energičnosti, može izazvati nervozu i razdraženost. Vodite računa o svom senziblitetu – možda je žuta zavesa, koja se slaže sa lampom u ćošku savršeno rešenje, a žuti pokrivač koji ste stavili na kauč je već suviše – ako počnete da se osećate nervozno i neugodno, sklonite višak žute dekoracije, pa ispitajte ponovo kako se osećate.

Koristite žutu da “osvetlite” tamnije delove enterijera, a ako su vam veći komadi nameštaja žuti, neka zidovi, tepisi zavese, budu neke nežne kremaste boje koja ublažava efekat žute.

Intenzivne i bogate nijanse žute i zlatne, koristite na manjim detaljima, za ramove, postolja, vaze, satove, ukrasne figurice…

Takođe, vodite računa da žuta najbolje ispoljava svoje srećno i energično dejstvo, ako se koristi u dekoraciji južnog dela prostora u kome boravite. Ako zbog toga treba da prebacite sedenje iz jednog kutka u drugi ili promenite mesto police za knjige i TV-a, učinite to, bićete zadovoljni efektom.

Naslovna fotografija: instagram.com/creativeinspomagazine

Brankica Milošević

Comments