Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Usred(u) čitanja: Bernard Cornwell

Usred(u) čitanja: Bernard Cornwell

Premda je Hari Turtldov (Harry Turtledove) utemeljitelj žanra alternativne istorije, postoji mnoštvo istorijskih romana obrađenih ili izmenjenih tako da se izmišljena priča uklopi u verodostojnost istorijskih događaja. Takozvani istorijski roman veoma je popularan trenutno na zapadu, ali i kod nas (setimo se Slavomira Nastasijevića). Bernard Kornvel (Bernard Cornwell) jedan je od najistaknutijih pisaca istorijskih romana, a najpoznatiji serijal svakako je saga o Ričardu Šarpu (Richard Sharpe) i njegovom službovanju u britanskoj armiji 19. veka. Bernardov stil je izrazito slikovit, tako da nije neobično što je po Šarpovim pustolovinama snimljena televizijska serija sa Šonom Binom (Sean Bean) u naslovnoj ulozi.

knjige1 Usred(u) čitanja: Bernard Cornwell

Istorijski romani Bernadra Kornvela

“Priče o Šarpu” (The Sharpe stories)

Serijal obuhvata čak 24 romana. Hronološki, serijal počinje mladim Šarpom kao zastavnikom u Indiji. Zahvaćen je opsadom Seringapatama u ustanku sultana Tipua. Premda je običan vojnik, Šarp upada u neverovatne pustolovine koje se pletu oko velikih bitaka iz britanske istorije. Manje-više tako je do kraja serijala, premda kliše razbija razvoj lične priče Ričarda Šarpa koji vremenom napreduje kako u vojnoj stukturi, tako i na društvenoj lestvici. Za ljubitelje istorije, Šarpove priče su sjajna zabava lakog tipa, a živopisni likovi i intimno opisivanje manje zastupljenog razdoblja istorije (Napoleonovi ratovi) čine serijal izuzetno zanimljivim.

“Aženkur” (Azincourt)

Priča prati Nikolasa Huka (Nicholas Hook), strelca, koji se zatekao u opsadi garnizona koji su Francuzi poklali, što je bio događaj koji je potresao tadašnji hrišćanski svet. Nikolas zatim stiže u armiju kralja Henrija V koji pokušava da sprovede kaznenu kampanju u Francuskoj. U priču je upletena i ljubav, jer Huk uoči jedne od najvećih bitaka 15. veka upoznaje ljupku Melisand (Melissande), francuskinju kojom će se kasnije i oženiti. Premda je roman zasnovan na temeljnom istraživanju, osnovna priča je prava pustolovina, sa sve Hukom koji na kraju postaje bogataš i zapovednik kornvolskih strelaca.

“Sea Lord”

Ovaj triler spada u neformalni ciklus trilera o moru i pomorcima koji je Bernard napisao za ljubitelje dobrog krimića, ali i plovidbe. Premda, kako sam kaže, više voli da piše istorijske romane, kao strastveni jedriličar poželeo je da se obrati i ljubiteljima pomorstva, tim pre što ga žalosti jer nema više knjiga smeštenih u to okruženje. Ovaj roman prati nedaće plemićke britanske porodice koja zapada u dugove i siromaštvo. Porodica razbijena na sve strane sveta, obrvana siromaštvom, iznenadnim smrtima, te ličnim nesrećama pokušava da spasi barem zamak predaka i očuva porodično ime. Glavni junak je moreplovac koji dolazi sa dalekih pučina da otkrije ko je ukrao “Suncokrete” Van Goga, jedinu vrednost koju bi porodica mogla da proda i spasi čast.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice