Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Premda je Hari Turtldov (Harry Turtledove) utemeljitelj žanra alternativne istorije, postoji mnoštvo istorijskih romana obrađenih ili izmenjenih tako da se izmišljena priča uklopi u verodostojnost istorijskih događaja. Takozvani istorijski roman veoma je popularan trenutno na zapadu, ali i kod nas (setimo se Slavomira Nastasijevića). Bernard Kornvel (Bernard Cornwell) jedan je od najistaknutijih pisaca istorijskih romana, a najpoznatiji serijal svakako je saga o Ričardu Šarpu (Richard Sharpe) i njegovom službovanju u britanskoj armiji 19. veka. Bernardov stil je izrazito slikovit, tako da nije neobično što je po Šarpovim pustolovinama snimljena televizijska serija sa Šonom Binom (Sean Bean) u naslovnoj ulozi.

knjige1 Usred(u) čitanja: Bernard Cornwell

Istorijski romani Bernadra Kornvela

“Priče o Šarpu” (The Sharpe stories)

Serijal obuhvata čak 24 romana. Hronološki, serijal počinje mladim Šarpom kao zastavnikom u Indiji. Zahvaćen je opsadom Seringapatama u ustanku sultana Tipua. Premda je običan vojnik, Šarp upada u neverovatne pustolovine koje se pletu oko velikih bitaka iz britanske istorije. Manje-više tako je do kraja serijala, premda kliše razbija razvoj lične priče Ričarda Šarpa koji vremenom napreduje kako u vojnoj stukturi, tako i na društvenoj lestvici. Za ljubitelje istorije, Šarpove priče su sjajna zabava lakog tipa, a živopisni likovi i intimno opisivanje manje zastupljenog razdoblja istorije (Napoleonovi ratovi) čine serijal izuzetno zanimljivim.

“Aženkur” (Azincourt)

Priča prati Nikolasa Huka (Nicholas Hook), strelca, koji se zatekao u opsadi garnizona koji su Francuzi poklali, što je bio događaj koji je potresao tadašnji hrišćanski svet. Nikolas zatim stiže u armiju kralja Henrija V koji pokušava da sprovede kaznenu kampanju u Francuskoj. U priču je upletena i ljubav, jer Huk uoči jedne od najvećih bitaka 15. veka upoznaje ljupku Melisand (Melissande), francuskinju kojom će se kasnije i oženiti. Premda je roman zasnovan na temeljnom istraživanju, osnovna priča je prava pustolovina, sa sve Hukom koji na kraju postaje bogataš i zapovednik kornvolskih strelaca.

“Sea Lord”

Ovaj triler spada u neformalni ciklus trilera o moru i pomorcima koji je Bernard napisao za ljubitelje dobrog krimića, ali i plovidbe. Premda, kako sam kaže, više voli da piše istorijske romane, kao strastveni jedriličar poželeo je da se obrati i ljubiteljima pomorstva, tim pre što ga žalosti jer nema više knjiga smeštenih u to okruženje. Ovaj roman prati nedaće plemićke britanske porodice koja zapada u dugove i siromaštvo. Porodica razbijena na sve strane sveta, obrvana siromaštvom, iznenadnim smrtima, te ličnim nesrećama pokušava da spasi barem zamak predaka i očuva porodično ime. Glavni junak je moreplovac koji dolazi sa dalekih pučina da otkrije ko je ukrao “Suncokrete” Van Goga, jedinu vrednost koju bi porodica mogla da proda i spasi čast.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice