Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Premda je Hari Turtldov (Harry Turtledove) utemeljitelj žanra alternativne istorije, postoji mnoštvo istorijskih romana obrađenih ili izmenjenih tako da se izmišljena priča uklopi u verodostojnost istorijskih događaja. Takozvani istorijski roman veoma je popularan trenutno na zapadu, ali i kod nas (setimo se Slavomira Nastasijevića). Bernard Kornvel (Bernard Cornwell) jedan je od najistaknutijih pisaca istorijskih romana, a najpoznatiji serijal svakako je saga o Ričardu Šarpu (Richard Sharpe) i njegovom službovanju u britanskoj armiji 19. veka. Bernardov stil je izrazito slikovit, tako da nije neobično što je po Šarpovim pustolovinama snimljena televizijska serija sa Šonom Binom (Sean Bean) u naslovnoj ulozi.

knjige1 Usred(u) čitanja: Bernard Cornwell

Istorijski romani Bernadra Kornvela

“Priče o Šarpu” (The Sharpe stories)

Serijal obuhvata čak 24 romana. Hronološki, serijal počinje mladim Šarpom kao zastavnikom u Indiji. Zahvaćen je opsadom Seringapatama u ustanku sultana Tipua. Premda je običan vojnik, Šarp upada u neverovatne pustolovine koje se pletu oko velikih bitaka iz britanske istorije. Manje-više tako je do kraja serijala, premda kliše razbija razvoj lične priče Ričarda Šarpa koji vremenom napreduje kako u vojnoj stukturi, tako i na društvenoj lestvici. Za ljubitelje istorije, Šarpove priče su sjajna zabava lakog tipa, a živopisni likovi i intimno opisivanje manje zastupljenog razdoblja istorije (Napoleonovi ratovi) čine serijal izuzetno zanimljivim.

“Aženkur” (Azincourt)

Priča prati Nikolasa Huka (Nicholas Hook), strelca, koji se zatekao u opsadi garnizona koji su Francuzi poklali, što je bio događaj koji je potresao tadašnji hrišćanski svet. Nikolas zatim stiže u armiju kralja Henrija V koji pokušava da sprovede kaznenu kampanju u Francuskoj. U priču je upletena i ljubav, jer Huk uoči jedne od najvećih bitaka 15. veka upoznaje ljupku Melisand (Melissande), francuskinju kojom će se kasnije i oženiti. Premda je roman zasnovan na temeljnom istraživanju, osnovna priča je prava pustolovina, sa sve Hukom koji na kraju postaje bogataš i zapovednik kornvolskih strelaca.

“Sea Lord”

Ovaj triler spada u neformalni ciklus trilera o moru i pomorcima koji je Bernard napisao za ljubitelje dobrog krimića, ali i plovidbe. Premda, kako sam kaže, više voli da piše istorijske romane, kao strastveni jedriličar poželeo je da se obrati i ljubiteljima pomorstva, tim pre što ga žalosti jer nema više knjiga smeštenih u to okruženje. Ovaj roman prati nedaće plemićke britanske porodice koja zapada u dugove i siromaštvo. Porodica razbijena na sve strane sveta, obrvana siromaštvom, iznenadnim smrtima, te ličnim nesrećama pokušava da spasi barem zamak predaka i očuva porodično ime. Glavni junak je moreplovac koji dolazi sa dalekih pučina da otkrije ko je ukrao “Suncokrete” Van Goga, jedinu vrednost koju bi porodica mogla da proda i spasi čast.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice