#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Gijom Muso (Guillaume Musso) se pojavio na književnom nebu i opčinio ljude širom planete. Postao je jedan od najpopularnijih savremenih francuskih pisaca, a dela su mu prevedena na preko 30 svetskih jezika. Voleli ili ne voleli žanr koji pokriva ovaj nadareni mladi pisac, jedno je sigurno, on je danas jedan od najprodavanijih bestseler pisaca u Francuskoj.

Njegove romane će mnogi okarakterisati kao lako štivo poput onih ljubića koji se kupuju na trafici, ali možda je u tome i draž. Vešto prepliće ljubav, psihologiju i mistiku, kraj je obično totalno neočekivan. Sam pisac je izjavio: “Kroz beznačajne i zabavne teme, svi moji romani su upućeni na pozadinu u kojoj se kriju duboka pitanja. Natprirodna mišljenja, misterije ili triler samo su opravdanja za evokaciju drugih pitanja, kao što su izgubljena ljubav, odsustvo voljenog muškarca ili žene, krhkost egzistencije, naša odgovornost za sopstveni izbor.”  Mistične elemente vešto tka u priče, tako da oni pomalo liče na natprirodne pojave i tako balansira između stvarnog i irealnog. Mnogi ga upoređuju sa slavnim Stivenom Kingom (Stephen King), svojevrsnim kraljem horora i onostranih pojava, a govore i da ima sličnosti sa Markom Levijem (Marc Levy). Svaki od njegovih dosad objavljenih romana je odlično prošao kod čitalačke publike, a mi vam danas predstavljamo tri naslova koji će vam držati pažnju ovog leta.

foto10 Usred(u) čitanja: Guillaume Musso

Tri romana koja vam toplo preporučujemo za ovo pakleno leto

“Zato što te volim” (Parce que je t’aime)

Napetost i neizvesnost su ono što vas vuče da čitate dalje. Muso vešto prikazuje na koji način bol menja čovekovu psihu i navodi ga na postupke potpuno neočekivane i nerazumljive. Roman prikazuje porodičnu dramu koja je nastala na temeljima velike tragedije, prelomne životne trenutke u okviru jedne unesrećene porodice. U tržnom centru u Los Anđelesu nestala je petogodišnja devojčica po imenu Lajla. Upravo ta tragedija će uticati na odnos njenih roditelja koji se na kraju razilaze. Misterija nastaje kada se na istom mestu na kome je poslednji put viđena, Lajla pojavljuje, samo pet godina kasnije. Presrećni roditelji ostaju uskraćeni za mnoga pitanja, Lajla ne progovara, niko ne zna gde je bila za sve to vreme. Rasplet je postepen, tenzija sveprisutna do samog kraja. Muso je za ovaj svoj roman rekao: “Roman “Zato što te volim” upućuje na temu elastičnosti: psihološku mogućnost odupiranja zloj kobi sa kojom smo suočeni, da se prevaziđe teško iskušenje, i konačno da se postane jači.”

“Samo budi ovde” (Et après)

Ovaj roman je roman prvenac ovog mladog književnika. Izašao je 2004. godine i od tada je preveden na 13 svetskih jezika. Po njemu je snimljen film “Posle” (Afterwards) sa Džonom Malkovičem (John Malkovich) u glavnoj ulozi. Glavna priča u romanu je o osmogodišnjem dečaku po imenu Nejtan koji se utopio skočivši u jezero kako bi spasao svoju drugaricu. Na trenutak je prošao kroz svetlosni tunel i ponovo oživeo, doživeo je kliničku smrt. Priča se nastavlja trideset godina kasnije, Nejtan je postao najbolji advokat u Njujorku i oženio ženu svog života, devojčicu Melori koju je spasao pre toliko godina. Međutim, potpuno je izbrisao iz sećanja događaj koji mu je obeležio život. Sada se otkrivaju razlozi njegovog povratka u život, sada kada je postigao sve što se postići može. Ali, tu se postavlja pitanje da li je on čovek kao i svaki drugi? Da li je taj nemili događaj sa jezera učinio da postane to što je sada? Nejtan nije svestan toga da oni koji se “vrate” nikada više nisu isti kao što su nekada bili. Ovaj roman će vas do poslednje korice držati u napetom iščekivanju raspleta, sa sve onom čuvenom knedlom u grlu.

“Ostani kraj mene” (Seras-tu là?)

Sigurna sam da je većina vas nekad u svom životu poželela da vrati vreme i ispravi neke stvari. Ili ste prosto razmišljali o tome šta bi bilo da se desilo potpuno suprotno od onog kako je bilo. Da li biste vi bili isti ljudi? Da li bi vam život bio identičan ovom? Da li bismo u tom slučaju izbrisali sve ono zbog čega smo kasnije patili i kajali se? Ovaj roman nas uvodi u priču o Eliotu, uspešnom hirurgu. Sada već kao šezdesetogodišnjak živi u San Francisku i jedino što mu unosi svetlost i radost u njegov život jeste ćerka Endži. Njih dvoje su sami već trideset godina, otkad je umrla ljubav njegovog života, Endžina mama Ilena. Kao i u svakom Musoovom romanu, mistika izbija na površinu, u ovom slučaju onog dana kada Eliot dobija priliku da vidi sebe kao mladića od trideset godina, ambicioznog, mladog lekara, posvećenog poslu. Snažna ljubavna priča vraća nas u sedamdesete godine prošlog veka, kada je mladi Eliot sreo svoju ljubav Ilenu, a susret “dvojice” Eliota ostavlja nas bez daha.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice