10 trikova za postizanje savršenog “no makeup” makeup look-a

Oh-la-la: Beauty trendovi koje ove jeseni “diktira” grad ljubavi – Pariz!

Kako stvarne žene rešavaju najčešće probleme sa kosom?

Mali trikovi koje možeš da primeniš kako bi imala više vremena tokom dana!

Kako da svoj stajling učiniš #streetstyle urbanim uz pomoć samo jednog komada!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Po prvi put u Srbiji, izabrani najbolji influenseri u čak 16 kategorija!

Prvi put mama: 9 pitanja o dojenju koja te možda muče, a nisi imala koga da pitaš!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

5 načina da se odgovornije ophodiš prema novcu

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Kad je roman pitak, kad raspiruje maštu, kad je poučan i zabavan, obično ga društvo svrsta u štivo za omladinu. Još kad se bavi istorijom, na primer, rimskom ili zapadnoevropskom ili praistorijom ili istorijom srpskih careva, kraljevića, kneževa i junacima, nema sumnje da će takve knjige najpre da dopadnu omladincima. Uz to pridodajte i kratak istorijski rečnik na kraju, umetnute citate na latinskom i starogrčkom. Znam neke klince koji su, napojivši se romanima Slavomira Nastasijevića razvili živo zanimanje za istoriju, pisanje, izumrle jezike. Takva je snaga Slavomirove pisane reči.

aslva Usred(u) čitanja: Slavomir Nastasijević

Srećom knjige od zaborava čuvaju i skorašnji reprinti Slavomirovih dela

“Gvapo”

Izvrstan roman, smešten u praistoriju. Govori o burnim vremenima kada su se Kelti doseljavali na Pirinejsko poluostrvo i događajima koji su doveli do mešanja plemena. Mladi Iberac, Gvapo, preživeće propast svog plemena, naučiti da preživi, prilagodi se, ukrade znanje od prepredenih Kelta i na kraju biti milostiv, omekšan ljubavlju prema keltskoj princezi, utrti put nastanku keltiberskog naroda. Uzbudljiva i romantična, priča koja nosi duh gvozdenog doba, dostojna srodnih evropskih romana slične tematike, kao što je, na primer, “Naselje gavranova” (Osada havranů), Eduarda Štorha (Eduard Štorch).

“Hannibal Ante Portas”

Roman prati događaje Punskih ratova, ali iz ugla male grupe gerilaca iz Hispanije koji pokušavaju da naude osvajačima. Udružuju se sa Rimljanima i vode svoj lični rat uporedo sa velikim obračunom dve mediteranske velesile. Naspram istorijskih činjenica izloženih u obliku romaneskne pripovesti, oživljavaju junaci i donose ličnu priču u ovaj dvotomni roman.

“Karlo Martel”

Franački kralj, lukavi utemeljitelj loze Karolinga i strahovit ratnik koji je zaustavio najezdu Arapa u bici kod Poatjea, u ovom romanu oživljava kao biće više nalik Obeliksu (Obelix). Vedar, borben i ogroman, u pratnji zrikavog sluge Slovena, Karlo Martel (Charles Martel) preturiće preko glave mnoge pustolovine pre nego što okupi vojsku koja će bez oklopa i strela poraziti strašnu muslimansku konjicu. Verno prikazujući razdoblje mračnog srednjeg veka i uzburkanih vremena, Nastasijević ni ovde ne odustaje od životvornog kontrasta pojedinačnih priča i krupnih istorijskih događaja, što sve začinjava odmerenim humorom koji provejava kroz čitav njegov opus. Tek, ako imate kakvog omladinca koga hoćete da odvojite od televizije ili računara na duže vreme, upoznajte ga sa delima Slavomira Nastasijevića.

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice