Da li ste se nekad našli u situaciji da kažete “Dobro, šta sad, kao, svi imate dečka i devojku, jedino ja sam sam/a?”? Svako je verovatno barem jednom bio u sličnoj situaciji. Da vam kažemo, nije baš prijatno, priznajemo. Osećate se kao da samo vi nešto ne valjate, kao da samo sa vama nešto nije u redu pa eto, samo vi nemate tu čast da imate sa kim da razmenjujete blentave poglede i zagrljaje od kojih vam se povraća kada posmatrate svoje prijatelje. Ali zasita postoje i dobre strane ove situacije.

Nezavisnost

Nije isto biti sam i biti usamljen. Naučićete da volite da provodite vreme samo sa sobom. Da se šetate, da slušate muziku. Da sami sa sobom idete u bioskop.

Finansijski dobitak

Nemate partnera? Niste ni svesni koliko ste para upravo zaradili. Vaša plata se, kada ste s nekim, upola umanji.

Znate kako ne treba

Glavno što možete naučiti od svojih prijatelja koji jesu u vezi jeste – kako da ne postupate. Sigurno ste barem jednom rekli sebi “Skočiću s mosta ako ikad budem u takvoj vezi!”.

large 1221 1 Uvek svoja: Šta fali biti jedini singl u društvu?

Gradite kriterijume

Kada sa svojim drugaricama/drugovima prolazite kroz burne situacije, vi zapravo učite sebe šta sve vaš partner ne sme da radi i kakav ne sme da bude. Naravno, kad vi budete u istoj situaciji sve ćete mu oprostiti, ali neka, verujte da nikada nećete biti takvi. Korisno je.

Učite da slušate

Morate da naučite da svojim prijateljima budete pravi prijatelj. To znači da ih saslušate i budete tu za njih bez osuđivanja i grdnji. Treba da umete da ih slušate, i da ništa ne govorite. Samo da postojite kao rame za plakanje.

Najvažnije vreme je vaše vreme

Ne možete se kvalitetno posvetiti nikom drugom dok ne naučite da se posvetite sebi. To je kliše, ali je istina. Kada naučite da ste sebi najvažniji i da je vreme koje posvetite sami sebi najvažnije za vas – naučićete da se posvetite i nekom drugom. Zato slobodno uživajte u danima slobode. Doći će doba kada će vam nedostajati!

Una Hadži – Nikolić

Comments