Odrastajući usvojimo ubeđenja koja kasnije ne preispitujemo, verujući da su istinita i smatrajući ih svojim sopstvenim uverenjima. Iskustvo će nas demantovati na mnogo načina, ali ako ne uvđamo da stvari ne funkcionišu onako kako smo ubeđeni da treba i kako očekujemo, zato što su naša ubeđenja pogrešna, bićemo veoma nesrećni, frustrirani, ljuti i zbunjeni. Ovo su najčešći uvreženin stavovi, koji nam kvare odnose, ako ih se ne oslobodimo.

Sudbinske veze spontano funkcionišu

Osećamo spoj sa svojom srodnom dušom i  uvereni smo da će se sve među nama odvijati spontano i sa lakoćom, jer smo prosto suđeni jedno drugom. Ali to je nerealno očekivanje, jer sve što se ne čuva, ne neguje i u šta se ne ulaže, degradira i propada, a to pogotovu važi za organske stvari, kao što je duboka povezanost među onima koji jedno drugo prepoznaju kao srodnu dušu. Ljubav je krhka i njen posao je da nas poveže, a ne da nas drži vezane. Nama je potrebno da imamo osećaj povezanosti, ali da se u njemu osećamo slobodno i opušteno, a da bismo postigli taj nivo prisnosti, potrebno je mnogo razumevanja, mnogo emotivnog ulaganja, mnogo ustupaka, kompromisa, iskrene želje i čvrste namere da sačuvamo svoju ljubav.

U početku veze ne treba izražavati nezadovoljstvo

Nastojeći da se predstavimo u najboljem svetlu u prvoj fazi veze, propuštamo priliku da stvari postavimo onako kako će se dalje razvijati. Ako prećutkujemo nezadovoljstvo zbog stvari koje ne funkcionišu, a koje su nam važne, kasnije će upravo to izazvati mnogo sukoba i biće teže rešavati ih. Ukoliko partner kasni i ne poštuje dogovor, a ti ne kažeš ništa, on neće znati da ti to smeta – na primer. O svemu što ti smeta potrebno je da razgovarate (i pregovarate) jer tako se stvaraju zdravi kompromisi koji će i ubuduće funkcionisati.

Treba da imate seks određen broj puta (dnevno, nedeljno, mesečno)

I ovo je oblast nerealnih očekivanja, koja stvaraju nezadovoljstvo u partnerskom odnosu.  Ukoliko se učestalost seksualnih odnosa ne poklapa sa tvojim očekivanjima, preispitaj očekivanja – da li je je tvoj ili njegov libido manje ili više izražen, pa to stvara nesklad, ili se radi samo o tvojim ubeđenjima da je recimo, preterano imati seks svakodnevno, a premalo imati ga par puta mesečno. Učestalost seksa zavisi od mnogih faktora, a ako se neko od vas dvoje oseća uskraćeno, neophodno je da o tome razgovarate i da otkrijete o čemu se radi – u razlici u seksualnim apetitima, ili o pogrešnim ubeđenjima. Velika je verovatnoća da je u pitanju ovo drugo.

Comments