Veganska koža je naširoko korišćena tkanina u modnoj industriji i vrlo je česta u ponudi high street brendova. Ali, šta je uopšte veganska koža, od koje su napravljene mnoge kožne jakne, suknje, aksesoari i drugi odevni predmeti?

Poznata je po tome što je pristupačnija, a pre svega predstavlja kvalitetnu, humanu alternativu životinjskoj koži. Međutim, mnogi još uvek ne znaju kako se pravi i da li je kvalitetna, odnosno, izdržljiva.

Kako se pravi veganska koža

Veganska koža, veštačka koža i ekološki prihvatljiva koža su termini koji se naizmenično koriste za opisivanje imitacije kože. To je tkanina koja podseća na kožu, ali je napravljena bez upotrebe životinjske kože ili sličnih nusproizvoda. Veštačka koža se često pravi od polivinilhlorida (PVC) i poliuretana (PU), koji su dobijeni iz nafte i drugih hemijskih izvora. Poslednjih godina, došlo je do porasta razvoja održivijih i ekološki prihvatljivih alternativa tradicionalnoj veganskoj koži, kao što su kožne tkanine napravljene od biljnih materijala poput listova ananasa, plute, pečuraka ili kore od jabuke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Sand (@amanda_sand)

Veganska koža se pravi višeslojnim pristupom. Njena proizvodnja može da varira u zavisnosti od specifičnog alata i metode, ali generalno podrazumeva nanošenje sloja sintetičkog (ili organskog) materijala na podlogu od određene tkanine, koja se zatim tretira da bi se postigla željena tekstura i izgled. Rezultat je materijal koji veoma podseća prirodnu kožu životinjskog porekla.

Osim očigledne prednosti biranja veštačke kože, jer ne podrazumeva ubijanje životinja, ona ima niz drugih prednosti. Zahvaljujući tome što je napravljena od sintetičkog tekstila, veganska koža ima tendenciju da bude jeftinija od prave kože. Takođe, može se proizvoditi u širem spektru boja i završnih obrada. A tu je i činjenica da ju je, pošto je po prirodi plastična, često lakše očistiti i održavati nego pravu kožu.

Uprkos tome što veganska koža ne podrazumeva okrutnost prema životinjama (nasuprot slučaja sa životinjskom kožom), nije bez ekološki štetnih uticaja. Pojedini sintetički materijali koji se koriste u proizvodnji veganske kože mogu imati negativne posledice po životnu sredinu, zbog oslanjanja na fosilna goriva i česte upotrebe toksičnih hemikalija. Zbog toga je važno uzeti u obzir održivost i ekološku prihvatljivost specifičnog veganskog kožnog materijala koji se koristi.

Kako održavati vegansku kožu

Da bi vaša veganska kožna odeća i aksesoari izgledali najbolje, važno je da znate kako da se brinete o njima.

Redovno čistite vegansku kožu – obrišite svoje kožne predmete mekom, vlažnom krpom da biste uklonili bilo kakvu površinsku prljavštinu ili prašinu. To pomaže u sprečavanju nagomilavanja prljavštine i održava materijal svežim. Kako biste uklonili fleke, nežno obrišite zahvaćeno područje čistom krpom ili sunđerom navlaženim blagim sapunom i vodom. Izbegavajte snažno trljanje ili ribanje, jer to može oštetiti materijal. Takođe, izbegavajte jake hemikalije – kao što su izbeljivači – jer mogu oštetiti površinu veganske kože. Držite se blagog sapuna i vode ili posebno formulisanih sredstava za čišćenje kože, prateći uputstva proizvođača.

Zaštitite vegansku kožu od direktne sunčeve svetlosti. Produženo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti može da izazove pucanje i bledu boju. Kada nisu u upotrebi, čuvajte svoje predmete od veganske kožne na hladnom i suvom mestu. Izbegavajte da ih preterano savijate ili gužvate da biste sprečili trajne bore ili oštećenja.

Izbegavajte prekomernu vlagu. Veganska koža je generalno otpornija na vlagu od prave kože, ali je ipak dobra ideja da je zaštitite od prekomernog izlaganja vodi. Ako se pokvasi, nežno je osušite čistom krpom i ostavite da se prirodno osuši na vazduhu.

Koliko dugo može da potraje veganska koža

Kada se dobro čuva, veganska koža može trajati od 2 do 20 godina. Naravno, zavisi i od vrste predmeta i od toga koliko će se istrošiti. Na primer, par veganskih kožnih čizama možda neće izdržati tako dugo kao, recimo, veganska kožna bluza.

Imajući ovo na umu, možda se pitate da li se veganska koža može porediti sa pravom kožom u pogledu izdržljivosti. Prava koža je prirodni materijal koji vremenom razvija jedinstvenu patinu i potencijalno može trajati decenijama uz odgovarajuću negu. Veganska koža je, s druge strane, obično napravljena od sintetičkih materijala koji mogu biti skloniji habanju tokom vremena.

Pročitajte i ovo: Kako da očistite srebrni nakit kod kuće

Naslovna fotografija:instagram.com/anunanna

Božica Luković

Comments